NYHETSMORGON OCH ATT HANDLA!

12 juni - 2008 | 3 kommentarer

Nu är det snart läggdags! Ska vara 5.15 på Tv 4 imorgon bitti. Jag har ju planerat ”kall mat för tropiskt varma dagar” och nu är demn tropiska värmen borta….men jag kör så det ryker ändå!

Ska också bara nämna något om att handla…..Jag är ju extremt noggrann med mina råvaror och vänder, vrider och luktar på allt, särskilt om jag nu ska sitta i tv måste det ju se otroligt fräscht ut. Dessutom går det mycket lättare att laga riktigt god mat med första klassens råvaror.

Och här kommer jag idag till min favoritbutik som alltid brukar ha fisk i toppenklass . Men när till och med han som säljer fisken inte ens svarar mer än nej på min undrande fråga när pilgrimsmusslorna anlände förstår ni hur illa det var. Och först när jag stod på mig och sa att jag ville ha en alldeles nyfiléad hälleflundra och pilgrimsmusslor från ”där bakom” fick jag det. Herre Gud jag vill ju inte att Steffo och Jenny ska bli magsjuka av min Cheviche!

FÄRSKA FILÉER TILL MONIKA!

img_2826.JPG

Och för er som inte orkar gå upp kommer recepten här!

Det blir både förrätt och varmrätt utan vare sig spis eller kastrull. Förrätten är en skiva getost med sommarens bästa salsa på jordgubbar. Till huvudrätt en cheviche, soppa på rå fisk från Peru. Desserten en krämig och len chokladglass som jag serverar med jordgubbar.

GETOST MED JORDGUBBSSALSA
Härlig förrätt med sting. Se till att chévren är rumsvarm vid serveringen, då är den godast.

1 bit av rulle getost, ca 350 g

SALSA
1/2 l jordgubbar, ca 250 g
1/2 gurka
1/2 dl fint hackad gräslök
2 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk rosépepparkorn
1/2 tsk grönpepparkorn
Salt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING
3-4 msk flytande honung
Rostat bröd

Skölj, snoppa och hacka jordgubbarna. Hacka gurkan något finare. Blanda samman med den finhackade gräslöken i en skål.

Tillsätt olivolja och vinäger. Krossa pepparkornen lätt i en mortel och blanda ner. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå kallt i en timme.

Skär chévren i 6 skivor. Lägg upp salsan och ringla över honung. Servera med rostat bröd.

CHEVICHE MED HÄLLEFLUNDRA, PILGRIMSMUSSLOR OCH RÄKOR
Det är jätteviktigt att fisken är färsk och av god kvalitet!

800 g färsk hälleflundrafilé, havskatt eller annan vit fast fisk
6 pilgrimsmusslor

MARINAD
3 lime, skal från 1 och saft av 3
3 citroner, saften
1 vitlöksklyfta
1 röd chili, spansk peppar
1 bit färsk ingefära, ca 3 cm
Salt och nymalen svartpeppar
2 röda lökar

TILL SERVERING OCH GARNERING
1 burk kokosmjölk
1/2 gurka
Några kvistar koriander
Några kvistar körvel
300 g kokta och skalade räkor
1 1/2 – 2 tsk strösocker

Riv skalet av en limefrukt. Pressa ur saften ur alla tre samt ur citronerna. Finhacka vitlök och chili. Riv ingefäran. Blanda ner i citrussaften. Salta och peppra rikligt.

Skär fisken i kuber och skiva rödlöken. Lägg fiskbitar och lökskivor i en skål. Häll över marinaden och täck med plastfilm. Låt marinera i kyl i minst 3 timmar.

Tillsätt kokosmjölken. Hacka gurka, koriander och körvel. Blanda ner tillsammans med räkorna. Smaka av med strösocker. Servera genast i portionsskålar.

CHOKLADPARFAIT
En len glass som blir godast om den görs på mörk choklad med hög kakaohalt.

1 vaniljstång
1 1/4 dl mjölk
3 äggulor
1 1/4 dl råsocker strö, 100 g
200 g mörk choklad, gärna hög kakaohalt
2 dl vispgrädde

TILL GARNERING
Skivade jordgubbar

Dela vaniljstången på längden och gröp ur de små fröna. Lägg både stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp och låt den stå i 15 minuter. Plocka upp stången.

Vispa äggulor och socker. Häll vaniljmjölken över äggmassan under omrörning.. Häll tillbaka till kastrullen. Värm upp långsamt och fortsätt att röra tills den tjocknar något, vid ca 85°.

Bryt chokladen i bitar och smält den i mjölkblandningen. Kyl massan snabbt i ett vattenbad. Vispa grädden och blanda den med chokladsmeten. Häll parfaiten i en form och frys den. Ta ut den en stund innan den ska serveras. Garnera med skivade jordgubbar.

Och för er som av någon anledning vill titta i efterhand kan man gå in på recept.nu och titta!

GOD NATT!


Monika! Tack för ditt snabba svar.Chockladparfait får det bli. Jag önskar dej och din familj trevlig midsommar också./Lena A

Lena A | 2008-06-13 11:28:11

Hej Lena! Och tack! Chokladparfaiten är underbart god och är man inte så traditionsbunden att man bara måste ha en jordgubbstårta på midsommarafton så passar den utmärkt! Dessutom serverar jag ju den gärna med ett berg av skivade jordgubbar. Trevlig midsommar och lycka till! Monika

monika | 2008-06-13 11:16:05

Hej Monika! Såg dej på tv4 idag-kanonbra! Keramikskålarna i pastellfärger är helt underbara.Vill också ha.Nu till min fråga.Jag har till uppgift att göra efterrätten på midsommarafton.Passar din chockladparfait som du gjorde idag eller föreslår du något annat efter sill och potatis.Hälsn.Lena A.

Lena A | 2008-06-13 10:43:58

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *