GLÖMD FLÄDER OCH ROMKRUKA!

28 juli - 2008 | 3 kommentarer

Charlotte! Jag glömde din fråga för cirka en vecka sedan om fler fläderrecept,,,, Förlåt! Men idag har jag suttit som fastnaglad på mitt stekheta kontor och letat bland mina gamla recept efter inspiration till nya! När jag hamnade i ”Fläderavdelningen” klickade det till att jag glömt dig…men bättre sent än aldrig heter det ju! Recepten ligger längst ner!

Hur som helst fick jag en hel del gjort, Tack och lov! Vad sägs om följande?

Morotssoppa med dill

Svampbruschetta

Endive med päron – äpple och grönmögelost

Tomatsallad i färg och form

Ugnsstekt oxfilé med asiatisk smak

Skördepudding på bär och frukt

Jag behöver 3-4 recept till men de får jag skapa imorgon för nu måste jag börja samla till min Romkruka eller Romtopf som vi ska ha med till Agnes på kräftskiva om 3 veckor!

Nu har jag i alla fall börjat!

img_3659.JPG
Det fina med en romkruka är ju att den görs ”efter hand” som bären och frukterna mognar. Jag tycker det är vackert att ha kvistarna kvar på vinbär och körsbär men det är ju förstås en smaksak! Kärna ur större frukter som persikor och klyfta dem.

Det behövs en stor glasburk om ca 5 liter. Sedan fyller jag på med frukter och bär vartefter som de mognar och varvar med socker, (cirka 3 1/2 dl socker per 500 g frukter och bär) och en skvätt vit rom. Jag täcker min glasburk med plastfilm och förvarar i kyl, fyller på efter hand med mer frukter, bär, socker och rom.

Processen bör inte ta mer än ett par veckor och sedan bör Romkrukan stå ytterligare minst 10 dagar i kyl sedan sista lagret bär lagts ner. Servera sedan de himmelska bären med glass eller grädde.

Vill man göra den ”på en gång” så kommer här ett recept.

ROMKRUKA

1 vacker glasburk om 5 liter

5 liter bär och frukt, till exempel, hallon, jordgubbar, smultron, körsbär, vinbär, björnbär, krusbär, blåbär, plommon, persikor med mera

Ca 2- 3 1/2 liter strösocker

1 flaska vit rom, 75 cl

Väg upp bär och frukter, rensade, skivade och urkärnade om så önskas och lägg de i en bunke. Mät upp halva bär- och fruktvikten i strösocker och varva med bär och frukt i bunken. Låt stå i kyl under natten.

Fyll glasburken med de sockrade bären och frukterna. Tillsätt romen och eventuellt lite mer strösocker. Låt vila i minst 1 vecka innan den njutes med len vaniljglass och/eller lättvispad grädde.

MOUSSERANDE FLÄDERBLOMSSORBET
Enkel och rolig sommardessert med smak av fläder, jordgubbar och citron. Tänk på att den behöver några timmar i frys.

4 dl outspädd fläderblomssaft
3 dl vatten
2 äggvitor

TILL SERVERING OCH GARNERING
1 flaska mousserande vin
6 jordgubbar
Citronmelissblad

Blanda saft och vatten. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner i saften. Det gör ingenting om den flyter upp. Ställ i frys i 2-3 timmar.

Ta ut sorbeten och vispa den skummig med el-visp. Låt den stå ett tag i rumstemperatur om den är för hård att vispa. Ställ in ytterligare 2-3 timmar i frys. Vispa eller rör om ett par gånger under tiden.

Fördela det mousserande vinet i 6 vinglas. Skeda upp sorbeten i vinet. Dekorera med en jordgubbe och citronmelissblad. Servera genast medan vinet talar och sorbeten inte smält alltför mycket.

TIPS
Istället för mousserande vin kan man välja cider med flädersmak.

För grönprickig sorbet kan några citronmelissblad finhackas och blandas ner i sorbeten innan den skedas upp.

FLÄDERMARINERADE JORDGUBBAR MED VANILJGLASS
Jordgubbar och fläder är mycket gott tillsammans. Har man som jag dessutom gjort egen fläderblomsaft är denna dessert ett måste.

1 1/2 l jordgubbar
1 dl koncentrerad flädersaft

TILL SERVERING OCH GARNERING
Vaniljglass
Fläderblommor eller citronmeliss

Dela jordgubbarna och lägg dem i en skål. Häll över flädersaften och låt marinera i kyl minst 2 timmar.

Servera jordgubbarna i en skål tillsammans med krämig vaniljglass. Garnera med fläderblommor eller citronmeliss.

FLÄDERBLOMSSAFT
Jag har ett stort fläderträd i min trädgård. Det är jag glad för, blommorna räcker till flera satser saft. Denna sats ger ca 2 1/2 liter saft.

30 fläderblomsklasar
3 stora citroner
1 1/2 liter vatten
1 1/2 kg strösocker
50 g citronsyra

Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.
Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg nere skivorna tillsammans med fläderblommorna.

Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.

Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor. Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.)

FLÄDERSORBET
En svalkande dessert, servera eventuellt tillsammans med några jordgubbar.

4 dl outspädd fläderblomssaft
2 apelsiner, saften
4 äggvitor
1-2 msk strösocker

Blanda fläderblomssaft och apelsinsaft i en låg form. Ställ i frysen tills den är halvfryst.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret. Blanda ihop med den halvfrysta saften och frys ytterligare 2-3 timmar. Rör om då och då. Servera den gärna med lite skivade jordgubbar.

FLÄDERKAPRIS
Falsk kapris som jag gör på de gröna omogna fläderbären.

3 dl omogna fläderbär
1 dl ättikssprit
4 dl vatten
2 msk strösocker

Rensa och skölj bären. Lägg dem i en skål. Koka upp ättika, vatten och strösocker. Häll den heta lagen över bären. Täck över och låt stå svalt till nästa dag.

Koka upp bär och lag. Låt koka på svag värme i ca 10 minuter.
Ös upp i väl rengjorda heta burkar och förslut. Förvara i kyl.

SOCKERKAKA MED ROSENBLAD, PELARGON OCH FLÄDERBLOM
Sockerkaka är mycket tacksamt att smaksätta. Detta är ju tacksamt eftersom de flesta av oss har ett väl fungerande sockerkaksrecept i receptgömmorna. Här har jag gjort tre olika för tre olika tillfällen. En med rosenblad i formen av ett hjärta för en kärleksstund. En med smak av doftpelargon eller Dr Westerlunds blomma som den också kallas med en mild citrussmak för en minnesvärd stund. Till slut en med fläderblom och vallmofrön för en försommardag. Receptet räcker till alla tre om det inte är för stora formar.

6 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
8 msk kokande vatten
Smör till formarna
Rosenblad
Doftpelargonblad
Fläderblommor och blå vallmofrön

Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blandningen i äggsmeten.

Tillsätt det kokande vattnet.

Smörj tre formar med smör. Täck den ena botten med rosenblad, den andra med doftpelargonblad och den tredje med fläderblom och vallmofrön. Fördela smeten ovanpå bladen i formarna. Grädda kakorna i 175° i 30-40 minuter. Stjälp upp och låt svalna under duk.

HALLONPAJ MED FLÄDER OCH VANILJ
Hallon, fläder och vanilj, är alla ingredienser som både doftar och smakar sommar.

3 dl vetemjöl
En nypa salt
125 g smör
1 msk strösocker
1 äggula
2 msk vatten

FYLLNING;
1 vaniljstång
2 1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
1 1/2 tsk potatismjöl
2 msk strösocker
6 dl hallon

GLASYR;
2 dl varm silad aprikosmarmelad
Blommor från 5 klasar fläderblom

Blanda mjöl och salt i en bunke. Skiva ner smöret och rör ihop till en smulig blandning. Tillsätt sockret.

Blanda äggulan med vattnet. Gör en ”grop” i mitten av mjölblandningen och ”häll” ner äggulan. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Lägg i kyl i minst 30 minuter.

Smöra och mjöla en pajform med löstagbar kant. Kavla ut pajdegen och klä formen. Grädda pajskalet i 200° i 25 minuter. Låt svalna.

FYLLNINGEN;
Gör vaniljkrämen. Snitta vaniljstången och gröp ur de små fröna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med grädden. Tillsätt äggulor och potatismjöl. Låt krämen sjuda, (den får absolut inte koka) under ständig vispning tills den tjocknar. Tillsätt sockret och låt krämen kallna.
Bred ut krämen i det förgräddade pajskalet. Fördela hallonen ovanpå.

GLASYREN;
Värm och sila aprikosmarmeladen. Pensla pajen så att den får en fin och glansig yta. Strö över de små fläderblommorna. Kyl tårtan.

Dekorera fatet med fler fläderblommor och hallonblad.


[...] här finns massor av tips vad ni kan göra med [...]

Flädertips! | Monika Ahlbergs Mat | 2011-07-07 11:02:01

Hej Lena! Sorbeten funkar utmärkt med mousserande rosé! Och visst har du helt rätt att Romkrukan bör njutas med rikligt av krämig vaniljglass eller grädde....mmmm Och Grattis på bröllopsdagen då! /Monika

monika | 2008-07-29 09:16:42

Hej Monika! Som vanligt trevlig läsning när man tittar in "hos dig". Märkligt att en totalt okänd människa kan kännas så välbekant att läsa om... Det är mixen med alla goda recept, familjen i centrum och din fantastiska vana att svar på kommentarer som gör "det" tror jag. Iallafall så har jag och mannen i mitt liv bröllospdag den här veckan och jag fastnade för din fläderblomssorbet. Undrar om det funkar med mousserande rosé !? Vill gärna ha en romantisk och rosa touch på hela middagen... Kul med en påminnelse av romkruka också förresten, det var länge sedan jag gjorde någon sådan, men gott är det ju... Med riktigt god (gärna hemgjord) gräddig vaniljglass, lagomt tinad så den är krämig och mjuk. Fast det hinns nog inte med till vårt kräftkalas som går av stapeln om redan 1,5 vecka. Tack för all inspiration! /Lena

Lena Pe | 2008-07-29 08:03:59

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *