TILL ALLA MED MANDELMASSSA I KYLEN!

12 januari - 2009 | 4 kommentarer

Jag hade en liten rensning i kylen idag, måste ju göra plats för den nya julmaten;)! Då upptäckte jag att jag hade rätt mycket mandelmassa kvar efter julens eskapader. Så till alla Er som likt mig rensat sin kyl och funnit mandelmassa kommer här 4 riktiogt bra kakrecept där mandelmassa ingår….och varför inte baka en sådan här Måndag? Glad mandel på er!

MANDELMASSEPINNAR MED PUNSCH OCH CHOKLAD
Riktigt gott vuxengodis!
200 g mandelmassa
2 tsk punsch
Ca 15 pistaschnötter
150 g mörk choklad
Blanda samman mandelmassan och punschen, gärna i matberedare. Forma till ca 20 små pinnar. Hacka pistaschnötterna.
Smält chokladen och doppa pinnarna i den. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och strö över de hackade nötterna. Ställ att stelna.

GRÖNA MANDELBRÖD
Läskigt gröna men mycket goda!
250 g mandelmassa
1 äggvita
1 tsk grön karamellfärg, kan uteslutas
Riv mandelmassan och vispa upp äggvitan lätt. Blanda samman till en slät smet. Tillsätt den gröna karamellfärgen och blanda.
Spritsa ut kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda kakorna på 175° i ca 10 minuter.

MANDELSINCHOKLADKAKOR
Som namnet antyder är det mandelkakor smaksatta med apelsin och choklad.
500 g mandelmassa
1 apelsin, skalet
1 ägg
100 g grovt hackad mörk choklad
Riv mandelmassan grovt och skalet på apelsinen ganska fint. Blanda samman med ägget. Hacka chokladen grovt och tillsätt den till smeten. Klicka ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mandelsinchokladkakorna på 175° i ca 10 minuter.

MANDELMUSSLOR
Fina formar att fylla med grädde och bär.
250 g mandelmassa
4 dl vetemjöl
200 g smör
1 ägg
Riv mandelmassan ner på mjölet i en bunke. Skär smöret i bitar och fördela i mjölblandningen. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en slät deg. Låt degen vila i kyl ca 30 minuter.
Rulla ut degen i längder och dela varje längd i bitar. Tryck ut bitarna i veckade formar. Grädda formarna på en plåt på 180° i ca 8-10 minuter. Stjälp upp formarna medan de är varma. Låt svalna och förvara i en burk med lock.


Hej Ida! Visst är de goda och lättbakade! Kul att du gillade dem! /Monika

monika | 2009-01-13 08:22:30

super, kakorna med mandelmassa md apelsin och choklad var ju otroligt goda! och vilken timing att baka upp sin sista mandelmassa, tack för tipset :)

Ida | 2009-01-12 22:41:18

Lena A! Så fantastiskt roligt! Jag visste väl att någon "där ute" hade som jag....köpt för mycket mandelmassa:)! Du måste absiolut göra dem med punch och choklad, jammi, jammi... /Monika

monika | 2009-01-12 17:22:40

Tack Monika! Yngste sonen stod med en rulle i handen igår kväll och var väldigt sugen på att äta den som den var.Nej,sa jag!! Jag ska baka kakor av den.Men tänkte i samma ögonblick,var finns det bra kakrecept?Nu har jag det./Lena

Lena A | 2009-01-12 15:40:56

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *