UPPÄGGANDE!

7 april - 2009 | 10 kommentarer

Vaknade på väldigt gott humör denna vackra morgon och bestämde mig för att ge er allt vad ni behöver för att få en riktigt God påsk! Kommer lägga ut mängder av påskrecept de närmaste dagarna, det blir en skön avkoppling, (eller anses det som smitning?) från skrivandet på julboken mellan varven:)!

Jag börjar med och håller mig kvar en stund i det ”äggande äggtemat”, Och här måste jag slå ett slag för mina fyllda äggskal, festligt, roligt, gott och vackert! De passar lika bra på påskbuffén som till förrätt som till småplock att servera till påskchampagnen! Tycker ni det verkar krångligt så räds inte, det är mycket enkelt och full visuell förklaring kan ni få om ni tittar på ”Monikas mat” på fredag den 10e klockan 20,00 i Tv 4+!

FYLLDA ÄGGSKAL
Att servera små rätter i äggskal är trevligt i påsktider så börja spara äggskal en tid före påsk! Skalen kan även målas med äggfärg. Låt gärna den skalhalvan som ska användas vara lite större, så knäck äggen försiktigt. Det är viktigt att tvätta och torka skalen noga innan de fylls.

HETA RÄKOR I ÄGGSKAL
Goda räkor i en het sås.
6-8 väl rengjorda äggskal
1 1/2 dl tomatpuré
2-3 msk balsamvinäger
2 msk vatten
1/2 dl god olivolja
1/2 kruka persilja
1 msk torkad dill
1/2 msk strösocker
1/2 msk paprikapulver
2 nypor cayennepeppar
Salt och nymalen svartpeppar
Drygt 1/2 kg räkor med skal
6 äggskal

Blanda alla ingredienser utom räkorna i en kastrull och låt koka ihop i 7-8 minuter.
Skala räkorna och lägg ner de i såsen i några minuter, de får inte koka.
Fyll väl rengjorda äggskal med röran och dekorera med fint klippt grönt.

ÄGGRÖRA I ÄGGSKAL
3 ägg
3 msk vatten
Salt och nymalen svartpeppar
Smör till pannan
TILL SERVERING OCH GARNERING
6 äggskal
2 msk forellrom
Gräslök
Knäck äggen och vispa ihop dem med vattnet, salt och svarteppar.
Hetta upp smör i en stekpanna. Häl ner äggsmeten och rör med en träslev tills det blivit en fin äggröra.
Fyll äggskalen med röran och garnera med forellrom och gräslök.

CURRYSILL I ÄGGSKAL
Currysill är en trevlig påsksill men den passar även bra både till jul och midsommar!
1 burk matjessillfiléer, 200 g
1 syrligt äpple
1 röd lök
1/2-1 msk curry
1 dl majonnäs
1/2-1 dl créme fraiche
1 knippa dill
TILL SERVERING
6 äggskal
Skär sillfiléerna i 1 cm breda bitar. Kärna ur och finhacka äpplet. Finhacka löken. Blanda samman i en skål. Tillsätt majonnäs och créme fraiche till lagom konsistens. Finhacka dillen och rör ner den.
Servera currysillen i tomma äggskal.

SAFFRANSMARINERAD MOZZARELLA I ÄGGSKAL
Min bästa påskost!
2 påsar minimozzarella
MARINAD
0,5 g trådsaffran eller vanlig saffran
3/4 dl olivolja
1/4 dl vit balsamvinäger
Salt och nymalen svartpeppar
TILL SERVERING OCH GARNERING
6 äggskal
Basilikablad
Låt mozzarellan rinna av i ett durkslag. Lägg den i en skål. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och häll den över mozzarellan. Repa basilikabladen och stick in dem lite här och var.
Fyll äggskalen med den marinerade mozzarellan eller lägg den runt om de övriga fyllda skalen på fatet..

Nappar ni inte på äggskalen så kommer här ett annat gott tilltugg till drinken. Så Millan nu har du att välja och vraka mellan och glöm för all del inte snittarna med lemoncurd och granatäpple samt laxtartaren i inlägg den 2 april!

LAXRULLAR PÅ SNITT
Tunna rullar som jag serverar på en liten snitt, fat eller salladsbädd.
300 g färskrökt lax i tunna skivor
1 dl kesella
100 g skalade räkor
1 msk dijonsenap
2 msk fint hackad dill
2 msk fint hackad gräslök
TILL SERVERING
6 tunna skivor bröd

Lägg ut laxskivorna i en fyrkant, ca 25 x 25 cm och lite omlott på plastfolie.
Hacka räkorna och blanda ihop dem med kesella, senap, dill och gräslök. Bred röran över laxen. Rulla ihop till en rulle och stäng noga i hörnorna. Frys rullen i minst 3 timmar.
Rosta baguetten eller formbrödet. Skär laxrullen i tunna skivor, ca 4-5 mm breda. Lägg på 2-3 skivor på varje brödskiva.  Eller servera skivorna på ett fat eller salladsbädd.


Ha, ha Millan...någon "lunchsittning" blev det inte direkt utan mer ett par äggmackor med kalles vid datorn...och nog ska jag fira påsk med lammstek och allt:)! /Monika

monika | 2009-04-08 07:58:55

Hoppas verkligen att Du fick i dig lite lunch......annars kommer "bloggjouren" och rycker ut snart :-)!! Härligt att vara så produktiv, måste kännas bra! Hoppas Du kan vara lite ledig i påsk och njuta av Påskmaten/familj/livet/påskgodis/champagne....!? La dolce vita med andra ord i påsk! (gäller alla här) Go girl!

millan | 2009-04-07 19:47:24

Millan! Jag har varit otroligt produktiv:)! Tre kapitel i julboken med pauser för mail, telefon och blogg...en bra dag! På imorgon igen.... /Monika

monika | 2009-04-07 18:58:50

Monika! laxrullarna kommer att bli en succé på påskafton :-) tack för det! Jag älskar rökt lax!! Vad du har skrivit idag....skrivkramp?(skämt) Hoppas Du kan få lite tid imorgon och få se solen!(den börjar värma kinderna!) påskkramisar!

millan | 2009-04-07 17:51:07

Ingrid! Det klarar du! Och trevlig tisdag till dig med! Lena Pe! Ha, ha,,,varför inte;)! Och hade jag fått bestämma så hade det gått flera påskprogram i god tid före påsk med mig i 4an, en kanal som ju de flesta också har! /Monika

monika | 2009-04-07 13:54:47

På fredagkväll är ju jag bortbjuden på middag. Inte kan jag väl kräva att få se på TV då el vad tycker ni...? Hade jag fått bestämma hade Monikas påsk sänts någon dag innan helgen! Tur man kan hitta mkt trevligt här... /Lena

Lena Pe | 2009-04-07 13:31:50

Men jisses vad mycket gott, det blir som jag skrev i mitt förra inlägg, HUR???? ska jag kunna välja...men som sagt I landsproblem:) Tackar och bockar för detta blir så GLAD att du delar med dig. Självklart ser jag programmet på fredag, det ska bli så skoj:)Fortsatt trevlig tisdag ösnkar jag dig!

Ingrid | 2009-04-07 11:05:45

Maria och Maud! Tack själva:)! Och glad påsk! /Monika

monika | 2009-04-07 10:58:33

Mums, mums och mums igen. Tittar självklart på dig på långfredagen och tackar allra ödmjukast för recepten du lagt ut. /Maud

Maud | 2009-04-07 10:20:36

Tack för härliga påsk/vår-recept!

Maria | 2009-04-07 09:47:26

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *