TV-RECEPTEN OCH FÖDELSEDAGSFEST!

25 maj - 2009 | 9 kommentarer

Tack alla Ni som tittade igår, det känns väldigt kul att veta att just ni sitter framför tvn när det beger sig! Här kommer resten av recepten! Gör ni samtliga recept, inkl kräftstjärtarna och pajen så räcker det gott och väl till 15 personer.

SPARRISSOPPA MED FORELLROM SERVERAD I GLAS
Sparris och forellrom är vacker vår och försommarmat. I dag serverar jag soppan i glas då det finns annat gott att äta.
1 dl vitt torrt vin
5 dl vatten + 4 msk kycklingfond
1 burk crème fraiche (2 dl), lätt går bra
500 g grön sparris
1 kruka/knippe bladpersilja
Salt och svartpeppar

TILL SERVERING OCH GARNERING
15 sparrisknoppar
1 kruka dragon
4 dl matyoghurt
Salt och svartpeppar
200 g forellrom

Koka upp vin, vatten och kycklingfond. Låt sjuda några ¬minuter. Vispa i crème fraichen.
Skär sparrisen i bitar. Tag undan några knoppar till garnering. Lägg bitarna i soppan och koka upp och koka tills sparrisen är mjuk. Tillsätt persiljebladen. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Koka knopparna till garneringen i lätt saltat vatten i 1/2 minut.
Repa dragonen och hacka den grovt. Rör ner den i yoghurten. Smaka av med salt och peppar.
Fördela soppan i glas eller koppar. Lägg i en klick dragonyoghurt, och en klick forellrom. Stick till sist ner några sparrisknoppar i varje glas.

PARMAKNYTEN MED FÄRSKOST
Fina små knyten fyllda med smaksatt färskost. Ett strå av gräslök får fungera som ”snöre” samtidigt som det blir till en vacker dekoration.
15 skivor parmaskinka
15 urkärnade svarta oliver
7-8 soltorkade tomater
225 g färskost eller philadelphiaost
15 gräslöksstrån
Finhacka oliver och soltorkade tomater. Blanda med osten. Smaka av med örtsalt.
Fördela en klick i mitten på varje skiva parmaskinka. Vik upp kanterna och knyt ihop till ett paket med hjälp av ett strå gräslök.

UGNSBAKADE KÖRSBÄRSTOMATER MED ÖRTER OCH BABYMOZZARELLA
Vackrast med tomater som är kvar på sin kvist.
C:a 2 kg körsbärstomater på kvist
Flingsalt och nymalen svartpeppar
4 askar minimozzarella, a 125 g

DRESSING
1 dl god olivolja
1/3 dl  balsamvinäger
2 dl hackade örter, röd basilika, persilja, mejram och gräslök
Flingsalt och grovmalen svartpeppar

Lägg tomaterna på en plåt. Pensla dem med olivolja, strö över salt och svartpeppar. Baka tomaterna i ugnen på 225° i c:a 5-8 minuter eller precis till skalet börjar spricka.
Fördela tomatkvistarna på ett stort fat eller i en skål. Låt mozzarellan rinna av och lägg ut den bland tomaterna. Strö över örterna.
Blanda ihop olivoljan och vinägern, smaka av med salt och peppar och häll över salladen.
Finns det mycket olivolja kvar bland tomaterna så kan den hällas ner i skålen och då endast tillsätta vinäger, salt och peppar.

GRÖNSALLAD MED PINJENÖTSDRESSING
En fräsch grönsallad behövs alltid på ett buffébord. Den här har en spännande dressing med rostade pinjenötter.
300 g blandad sallad, gärna i olika färger
Knipplök
DRESSING;
1 dl pinjenötter
1 knippe basilika
5 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
Salt och nymalen svartpeppar
Skölj och riv salladen. Skiva löken tunt och blanda sallad och lök i en skål.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Hacka dem grovt. Finhacka basilikan. Blanda samman alla ingredienser, gärna i en burk med lock. Smaka av med salt och peppar och skaka dressingen ordentligt. Häll över salladen och servera.

BULJONGKOKT OXFILÉ MED BASILIKASÅS OCH RÖDBETSPOTATIS

Mycket enkelt att laga till många. Köttets fina kvalité bevaras genom en snabb kokning. Det ska vara rött i mitten och rosa längs kanten när det är klart. Sedan återstår tricket att skära det så runt som möjligt.
Ca 1 kg oxfilé av god kvalité
3-4 tärningar av mörk oxbuljong
Några lagerblad
5-7 vitlöksklyftor
Snöre att binda upp filén

BASILIKASÅS;
4 vitlöksklyftor
1/2 dl vit balsamvinäger
C:a 125 g basilikablad
1/2 dl buljong från oxfilén
C:a 1 dl olivolja av god kvalité
Salt och nymalen svartpeppar

RÖDBETSPOTATIS
1 1/2 -2 kg potatis
1/2 -1  kg rödbetor
DRESSING;
1 dl rapsolja, helst med citronsmak
1/2 dl vinäger
2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
Flingalt och nymalen svartpeppar
TILL GARNERING
Rikligt med persilja
Coctailkapris

Putsa köttet och bind om det så att det håller formen. Koka upp buljongen tillsammans med lagerblad och kryddor. Lägg ner köttet och låt det sakta koka i c:a 15 minuter. Det ska vara rött i mitten. Lägg det åt sidan att vila.
Skär sedan upp det i mycket tunna skivor och lägg det i en cirkel på ett fat.
BASILIKASÅS;
Kör alla ingredienser i en mixer. Tillsätt olivoljan lite i taget. Smaka av med eventuellt mer olivolja, salt och nymalen svartpeppar.
Ringla lite sås över filéskivorna och servera resten bredvid.

RÖDBETSPOTATIS
Koka potatisen och rödbetorna ”al dente”.  Dela större potatisar och betor i halvor. Skala rödbetorna under rinnande kallt vatten.
Blanda alla ingredienser till dressingen och häll  den över den varma potatisen och rödbetorna. Strö till sist över rikligt med persilja, vänd runt och servera varm, ljummen eller kall till oxfilén.

TIPS
Oxfilén kan bytas mot annat kött av glöd kvalité, det är bara koktiden som avgör.
Basilikasåsen är god till allt! Kött, fisk, grönsaker och pasta, jag har alltid en flaska på gång…

Själv missade jag det hela! Var på en synnerligen trevlig födelsedagsfest på min gamla arbetsplats Rosendal! Grattis till Samantha som fyllde 16 år i går!

Rosendal visade sig från sin bästa sida!

img_5972

img_5975

Liksom barnen….

img_5981

Och vi vuxna!

img_5979

Och nu blir det en lååååång dag med Frankenstein!


Marita! Jag veeet! De är jättesvåra att hitta och jag minns inte var jag köpte just den så det gäller att ständigt hålla ögonen öppna;)! Men det finns rätt bra på Cordon bleu! L8! Jodå och du kan hitta dem lätt om du går in under etiketterna till höger. Söker du tex kräftstjärtarna kikar du in på skaldjur osv....Ett annat alternativ 'är ju att skriva upp datumet och sedan går du bara in på almanackan till höger och trycker på dagen. annars får du kopiera och göra en "egen mapp";)! Lycka till! /monika

monika | 2009-05-26 09:29:35

Tack, tack, tack! Trots att resultatet blev att nu sitter jag här lika sugen igen:-) Enda problemet är att jag hinner glömma vad jag ska leta efter och var när det blir dax att laga. Skulle behöva någon favoritbox att stoppa ner dom recept som jag känner X-tra mycket att jag vill prova. Hänger du med hur jag menar?

L8 | 2009-05-25 21:58:57

Hej Monika, inte nog med alla härliga, smarriga maträtter & fillidänger du gör så har du så fina skålar och fat också! Jag har letat en sådan pajform med höga kanter som du gjorde jordgubb/rabarber pajen i VART kan jag finna en sån?? mvh. Marita

Marita | 2009-05-25 21:54:34

Lena Pe! På söndag får du be någon annan lägga barnen....då kommer det igen och även söndagen därpå, det får du bara inte missa!!! Maria! Ja, Rosendal är ett underbart ställe och tomaterna både vackra och goda:)! MonicaS! Tack och vad kul! Biggan! Såklart jag tycker det är tråkigt att du missade mig men det är nog så viktigt att vara medmänniska så jag förlåter dig,,,,för denna gång;)! Ingrid! Det finns där....det vet jag nu! eller gå in på recept.nu /Monika

monika | 2009-05-25 15:35:02

Tack för att du lagt ut alla recept:) Oerhört gulligt och generöst att du tar dig tid. Jag ska leta åt programmet om det finns via tv4 eftersom jag missade det då vi var på väg från Sthm och norrut hem till Norrland när det sändes. Jag håller tummarna för att det finns att finna på nätet:) Vill se!!!

Ingrid | 2009-05-25 12:14:58

Oj, oj oj, jag missade också dig i går på TV, fast jag hade bestämt mig, att NU... Det kom litet engagemang emellan i form av telefonsamtal, där jag kände att jag behövdes som medmänniska... Jag är tacksam för att du lagt ut allt det goda och smaskiga/recepten, på bloggen nu. Du är otroligt generös Monika inte undra på att vi alla här på bloggen gillar dig! Kram

Biggan | 2009-05-25 11:56:25

Jag hade satt programmet på inspelning för jag brukar alltid missa det - men just igår kom jag ihåg det. Åh vad mycket gott - och det där stora blå fatet du hade potatis/rödbetssallad på - VILL HA!!!

MonicaS | 2009-05-25 11:06:38

Åh, vad jag längtar till Rosendal nu... så mysigt! Tack för härliga recepten... De ugnsbakade tomaterna var så vackra!

Maria | 2009-05-25 08:26:19

Nej!!! Inser nu att jag som vanligt missat ditt program, Monika! För mig är tiden halv 8 helt fel, lägger barn och styr inför morgondagen som bäst då...Inte läge att titta på tv tyvärr. Fast jag hade bestämt mig för att inte missa gårdagens program så gjorde jag naturligtvis det. Tittar sällan på tv och har aldrig någon koll... Tack för recepten här iaf, mkt som verkar smaskigt. Blir det något mer program el var det här ngt tillfälligt nu? Din basilikasås har jag testat, passar bl a jättebra som smaksättning till pastasallad. Åh vad irriterad jag blir över att jag missade gårdagens tv, det brukar vara en riktig energikick att se dig gå loss i köket! Misstänker att jag istället just då läste "Bu och Bä på kalashumör"... /Lena

Lena Pe | 2009-05-25 08:15:46

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *