EFFEKTIV DAG!

11 juni - 2009 | 10 kommentarer

Idag blev det mycket gjort! Efter en rivstart med en snabb joggingrunda imorse lämnnade jag flickorna på fotbollsskola. Därefter tog jag Gloria till ett hotell i stan och träffade Cecilia för en sista koll av allt i ”Monikas jul”. Och idag knöt vi hop säcken, hurra!

Min underbara Cecilia!

img_6076

Nu stundar champagne och dessutom är det sol:) så enligt planen blir det pick-nick!

Passande picknickmat till champagnen kommer här;)!

HUMMER MED MANGOSÅS
Nykokt hummer med rostat bröd och aioli är kanske det godaste sättet att servera hummer på. Men så här med mangosås måste provas.
1 hummer
Några blandade salladsblad
Några kvistar körvel
1 msk fint hackad rödlök
MANGOSÅS;
1 liten eller 1/2 stor mogen mango
1 dl créme fraiche eller lätt créme fraiche
1 msk mango chutney
Ett par stänk grön tabasco
1 msk fint hackad gräslök
Salt
Klyv humrarna på längden. Se till att stjärt och sköld håller ihop. Ta ur köttet ur stjärt och klor. Skär köttet i bitar och lägg tillbaka det i skalen.
Skala mangon och skär köttet i små tärningar. Blanda försiktigt ihop alla ingredienserna till mangosåsen.
Riv salladen i mindre bitar. Fördela hummern ovanpå och häll över såsen.

PICK-NICKTIPS;
Förbered humrarna och såsen hemma. Frakta såsen i en burk med lock och humrarna på fatet de ska serveras. (Jag hade lätta fat av aluminium.) Fördela salladen, hummerhalvorna och såsen vid serveringen.

SALLAD MED RÖKT SIK
Detta är en härlig sommarsallad som kan serveras ur salladsskålar gjorda av blad från isbergssallad.
2 stora eller 4 små potatisar
1 ägg
4 gröna sparrisar
1/4 av en rödlök
1/2 ask rucolasallad,  50 g
150 g rökt rensad sik
1 avokado
1 bit gurka
DRESSING;
1/2 msk pepparrot på tub
1/2 dl olivolja
1 msk limesaft
Salt och nymalen svartpeppar
TILL GARNERING;
Dill
Koka potatisarna i lättsaltat vatten. Låt svalna och skiva dem. Koka ägget i c:a 5 minuter. Spola det i kallt vatten och skär det i klyftor. Dela sparrisarna i tre delar och koka dem i 2 minuter, gärna i buljong. Kyl i iskallt vatten.
Dela och skala avokadon. Ta ur kärnan och skiva den på längden.
Skala och dela gurkan. Skär den i stavar.
Vispa ihop dressingen.
Blanda ihop alla ingredienser till salladen. Häll upp i en låda med lock eller skål. Täck med plastfolie.

PICK-NICKTIPS;
Häll över dressingen och garnera med dillen på plats. Annat roligt sätt att servera salladen på är att göra skålar av isbergssalladsblad och fördela salladen häri. Lägg ner salladsskålarna i plåtlådor eller på ett fat.

SKALDJURSTÅRTA
En god och mättande smörgåstårta som är perfekt för pick-nicken. Gör den dagen innan så blir den fastare och lättare att både skära och frakta.
BOTTEN;
50 g smör
150 g kavring
FYLLNING;
150 g skalade räkor
150 g kräftstjärtar
200 g philadelphiaost
1 dl créme fraiche
1 tsk wasabipasta
Några droppar grön tabasco
2 limefrukter, skalet
3 msk hackad dill
3/4 dl fint hackad rödlök
Salt och nymalen svartpeppar
TILL GARNERING;
100 g forellrom
Dill
Smula kavringen i en matberedare. Smält smöret och blanda det med kavringen. Tryck ut brödmassan i en liten pajform, c:a 20 cm i diameter med hög och helst löstagbar kant. Ställ i kyl i 1 timme.
Hacka räkor och kräftstjärtar grovt. Blanda ihop samtliga ingredienser till fyllningen. Häll fyllningen över botten och låt tårtan stå kallt i några timmar eller över natten.

PICK-NICKTIPS;Frakta tårtan i pajformen och garnera den på plats.

SERRANOSKINKA MED ROQUEFORDOST OCH PARADISFRUKTER
En sallad med fina smaker. Var försiktig med melonskalet så kan det fungera som serveringsskål!
4 skivor serrranoskinka
75 g roquefortost
1 färskt fikon
1 passionsfrukt
1 granatäpple
Melon, 2 fina halvor gärna av olika sorter
VANILJDRESSING;
1/2 vaniljstång
1/2 dl rapsolja eller solrosolja
1 msk vit balsamvinäger
Salt och nymalen svartpeppar
TILL GARNERING;
2 msk hackade valnötter
Vattenkrasse
Skala och skär frukterna i tunna skivor. Halvera passionsfrukten.
Blanda ihop alla ingredienser till dressingen.
Fördela fruktskivor och skinkskivor på ett fat, eller ännu hellre i melonens halvor.  Smula över roquefortosten. Häll över dressingen och garnera till sist med valnötterna.

PICK-NICKTIPS;
Förbered frukterna och dressingen hemma. Smula över osten, häll på dressingen och garnera med valnötterna på plats. Skär av lite av undersidan på melonhalvorna så står de stadigt på filten.


skriver upp den där champagnen nu...Pierre blanc de blanc =) Snapsen....gör Du den själv ox´å som är så otrolig pysslig !? Trevlig kväll :-)!!!!

millan | 2009-06-12 17:10:40

Millan! Champagnen är drucken! En Pierre Peters blanc de blanc...och Marstrand hägrar, dock efter Midsommar! Lena A! Marstrand får vänta tills efter midsommar, ett par jobb kvar bnästa vecka och sedan blir det ju vår traditionsenliga Midsommarfest;)! Därefter.... Bigge! Tråkigt med allt regn på alla avslutningar....men kul att min mat håller vad den lovar;)! /Monika

monika | 2009-06-12 14:05:38

Ska absolut testa din skaldjurstårta. Bjöd i nu på lunchen några kollegor på lite plockmat bl.a. en liten mörk macka med "dina" limemarinerade kräftstjärtar. Ljuvligt goda blev betyget, så precis som alltid utlovat - man blir inte besviken. Ösregn och strom på skolavslutningen, inte ens flaggan kunde hissas, då behövs något gott.

Bigge | 2009-06-12 13:44:59

Monika!! Jag är så glad för din skull att boken är "färdig" och att du får åka till ditt älskade Marstrand i nästa vecka.Det verkar som det blir sol på söndag.Idag har vi också haft skolavslutning i ösregn, dessutom blåst och kallt.Tror aldrig att jag upplevt en så blöt skolavslutning. Min familj och närmaste vänner älskar allt med picknick,så nu ska jag testa dina recept. Njut de salta vindarna och GLAD MIDSOMMAR!!! :) Lena.

Lena A | 2009-06-12 11:28:47

Monika :-)!!´ Grattis till den kommande julboken, måste kännas härligt! Du får dricka en god champagne och fira tycker jag, vilket arbete du har haft m denna julbok, intressant att få ha följt ditt jobb m detta!!! Tack för fantastiska recept :-), jag ska bjuda mina närmase på självaste midsommarafton och bara äta o ha det "gött"!! Vill göra allt här...du skrivit , får börja planera ;-) nu i helgen!! Ha det så toppen I marstrand gulliga,rara! Glada hälsningar och må så gott!

millan | 2009-06-12 10:25:34

Margareta! Nej men det är inte svårt och det växer dessutom väldans fort, Lycka till! Cat! Nej det har jag inte, låt oss få veta vad du tyckte!....och det låter härligt med tårtorna! Elin Maria! Japp nu suckar jag ut även om det inte blir semester riktigt ännu..... Ingrid! Tack, tack ...Du kommer inte bli besviken på min skaldjurstårta, jag lovar som vanligt;)! '/Monika

monika | 2009-06-12 09:35:31

GRATTIS till att boken är färdig:) Nu är det bara väntan...... för oss "vanliga" receptälskande. Vill ju eg "ha- nu som man säger men det är ju inte jul ännu, tur det:)Receptet på skaldjurstårtan ska jag göra. Jag gjorde en sådan, rätt lik ingrediensmässigt men med ett gelatinlager överst med gröna örter i. Jag tyckte den blev både snygg, mest snygg faktiskt, ett konstverk, men att gelatinet gjorde att det jag tyckte smaken förstördes lite. Det VAR toppen-gott men iaf. Gelatinet kunde undvarats tycker jag så därför tror jag din tårta blir toppen. Jag ska test-göra den i helgen så tack och bock. Ha en trevlig helg!

Ingrid | 2009-06-12 06:54:21

TACK FÖR HJÄLPEN MONIKA !! KAN DU NU DRA EN LÄTTNADS SUCK KANSKE ?? GRATULERAR ! BÖRJAR SOMMARLOVSRESANDET NU ELLER VAD SADE RYKTET ? HÄRLIGA DAGAR GÄRNA MED BARFOTA " PROMMIS " BLAND DAGGKÅPORNA SOM INLEDNING.........ALLT GOTT TILL SAMTLIGA.

ELIN MARIA SUNDBERG | 2009-06-11 18:50:53

Grattis till färdig bok!!! Har du prövat Chapel Hill Sparkling Rosé? Jag blev nyfiken så beställde hem till imorgon, kanske är perfekt till sommarens picknick el midsommar, men det kan ju vara en nitlott också ;O) Fast jag tycker om den vanliga C.H mousserande så jag tror att rosé kan vara en hit. Själv har jag bakat tårtor till skolavslutningen så jag vill inte se en tårta på ...tja en dag iaf. Må väl!

Cat | 2009-06-11 18:28:47

Hej, har du försökt att odla vattenkrasse? Ska själv göra ett försök i sommar med en kruka som står vid vattentunnan. Den e ju så himla god o dessutom sååå dekorativ. Margareta

Margareta Widell | 2009-06-11 16:08:37

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *