NU SKA JAG BLI EN ANNAN MAMMA!

15 november - 2009 | 9 kommentarer

Och det känner jag inte bara på grund av att  det varit två dagars gråväder och ett ständigt regnande som gjort alla barnen både rastlösa, retsamma och besvärliga…

Nej, det var gårdagens upplevelse efter att ha sett Höstsonaten på Dramaten med Maria och Marie.

Tänk att en Mors omsorg, (för det var det väl?) kan vändas till att skapa ett sådant grymt hat! Nej, från och med nu får de ta sina beslut själva! Tror jag i alla fall…;)!

Dramaten har i alla fall ett underbart vackert tak…

IMG_7140

…och middagen efteråt på Teatergrillen var både trevlig och god! Här mumsades på klassiker som ostron och Biff Rydberg. Och till er som vill göra en egen Biff Rydberg denna gråa och regniga dag kommer receptet här.

Biff Rydberg med sockerbakade ­körsbärstomater

Biff Rydberg går alltid hem. Här gör jag den med färskpotatis och extra goda tillbehör. Pepparrotscrèmen gör jag dagen före så att den får stå till sig i kylen under natten.

Ca 700 g oxfilé

1 kg små färskpotatisar

4 gula lökar

4 msk smör till pannan

Salt och svartpeppar

Pepparrotscrème

3 dl crème fraiche

1 bit pepparrot (ca 5 cm)

Salt

Sockerbakade tomater

Ca 18 körsbärstomater, gärna både gula och röda

3 msk olivolja

Salt

1 tsk strösocker

1 kruka krispsallad

Till servering och garnering

6 råa äggulor

Persilja

Koka upp crème fraichen till pepparrotscrèmen och låt den sjuda på medelvärme i ca 4 minuter. Dra av från plattan och riv ner pepparroten. Smaka av med salt. Låt stå i några ­minuter. Sila bort pepparroten och ställ i kyl över natten.

Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olivoljan och strö över salt och socker. Baka tomaterna
i 100° varm ugn i ca 1 timme.

Skär oxfilén i kuber. Dela varje potatis i 4 delar. Skala och hacka löken.

Hetta upp hälften av smöret i en panna. Bryn potatisbitar­na och efterstek dem på svag värme under lock tills potatisen är mjuk och gyllene. Salta.

Hetta upp resten av smöret i en annan panna och bryn ­köttet hastigt tills det är vackert rosa inuti, 3–4 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tag upp köttet och håll det varmt. Lägg ner löken och fräs den mjuk.

Lägg upp högar av kött, potatis och lök. Blanda tomaterna med krispsallad och lägg upp lite på varje tallrik. Lägg på en klick pepparrotscrème. Knäck äggen och servera en gula på varje tallrik. Strö till sist över rikligt med persilja.


TKB! Bilen mot sparken måste du väl mena;) och fin hyllning till mammorna:)! /Monika

monika | 2009-11-16 12:19:28

Monika Byta sparken mot bilen och slippa p-boten..det vore väl nåt?Mammorna är bara bäst...kvinnan har så många starka sidor som är beundrandsvärda..det finns en del att modulera;)

TKB | 2009-11-15 21:21:44

Eva-Lis! 'Tänk att du OCKSÅ har en spark! Och tack detsamma:) Bigge! Jag vet...Papporna klarar sig alltid.....och jag kommer säkert fortsätta...ändå.. /Monika

monika | 2009-11-15 19:57:13

Alla dessa mammor, så mycket skit de kan få för vad de gjort och inte gjort oftast med de allra bästa avsikter. Än papporna då. Ja, numera kan de få för att ha varit frånvarande. Kommer kommande klassiker att handla om det? Eller kommer mammor att fortsätta vara dramatikernas måltavlor. Kära Monika! Fortsätt att vara en lika engagerad och gullig mamma som jag bloggläst mig till att du är. Era barn (och deras kompisar/lagkamrater/klasskamrater) behöver alldeles säkert dina varma och i dubbel bemärkelse goda omsorger.

Bigge | 2009-11-15 19:45:59

Hej!! Visst är det härligt att åka spark....längtar tills jag kan ta fram min. Kreativa kvinnor med entrepenörs anda är underbart, att de gör något som de tror på!!Receptet på Biff Rydberg låter smarrigt det får det bli någon dag!!Önskar dig en bra vecka! //Eva-Lis

Eva-Lis | 2009-11-15 19:09:57

Nina och Caroline! Tusen tack, jag älskar priser och utmärkelser;)! Monica S! Ja, det blir otäckt ibland...men kanske bra också att man tänker efter? Och det låter gott med skinkstek.... Gunilla! Det blir säkert bättre väder...ty så här kan det inte fortsätta! Och kika in under etiketten vilt och gryta eller på mitt inlägg från Nyhetsmorgon, http://blogg.alltommat.se/monikasmat/2009/10/10/godaste-helgmaten/ så hittar du en god älggryta! Lycka till! /Monika

monika | 2009-11-15 18:54:10

Hej ! Hoppas ni får bättre väder för jag ska åka upp till Stockholm nu på en två dagars kurs. Ska bli härligt att få bo på hotell ! Har du något bra recept på en älggryta ? Planerar att ha det till nästa helg. Hälsn. Gunilla

Gunilla | 2009-11-15 16:53:53

Mycket Bergman på teatrarna nu för tiden.. Jag var och såg Fanny & Alexander på Nasjonalteatern i måndags. Fantastiskt skådespel med krämen av norska skådespelare. Men jag hade glömt hur otäck den är egentligen.. Intressant tolkning till teater. Biff Rydberg är så gott. Det får bli maten imorgon. Idag ska jag göra skinkstek m senap & cider - undrar hur det blir..

MonicaS | 2009-11-15 13:48:07

Hej Monika! Vi ville bara berätta för dig att du har en utmärkelse att hämta på vår matblogg www.systrarnayster.blogg.se Varma hälsningar Nina och Caroline

Nina | 2009-11-15 12:35:42

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *