HUR DUM FÅR MAN VARA?

18 februari - 2011 | 7 kommentarer

Varför smälta för en 15-årings önskan om att få lasagne till middag när man kommer hem för sent (halv sju) efter att ha haft utvecklingssamtal med den lilla konstnären i familjen…och allt vad det innebär, handlat presenter till dagens ”sovaöverkalas”, endast har fryst köttfärs att tillgå samt hårda lasagneplattor!

Lasagne är ju, om det ska bli riktigt gott, nästan ett  långkok! Italienarna gör därför lasagne endast vid högtidliga tillfällen….

Nu fick jag till det riktigt bra och hysteriskt snabbt, dryga timmen!

Först gjorde jag tomat-köttfärssåsen som egentligen ska puttra i minst en timme men igår fick en dryg halvtimme…däremot en rejäl skvätt vin!

Halv åtta var den redo för ugnen!

Och kvart över åtta var den klar!

Lite komiskt blev det nästan när det mitt i alltihop plingade på dörren och de mest underbara korvar, ljuvlig köttfärs (nymalen och tinad!) och andra vackra köttbitar landade i mitt kök.

Ett smakprov från Skebo kött som glädjande nog snart kommer att finnas i min matkasse!

LASAGNE AL FORNO

TOMAT- OCH KÖTTFÄRSSÅS:

1 gul lök

2-3 vitlöksklyftor

1 morot

1 selleristjälk

500 g nötfärs

1 1/2-2 dl dl vitt vin

1 burk hela eller krossade tomater, ca 500 g

2 dl vatten

1 kapsel fond eller tärning buljong

1/2 msk timjan

1/2 msk oregano

1 tsk strösocker

Flingsalt och nymalen svartpeppar

BECHAMELSÅS:

4 msk smör

3 msk vetemjöl

6 dl mjölk

100 g  fint riven parmesaost

300-400 g lasagneplattor

100 g fint riven parmesanost till översta lagret

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och grovriv moroten, strimla selleristjälken.

Hetta upp smör i en panna och stek lök, vitlök, morot, selleristjälk mjukt på inte alltför hög värme och utan att det tar färg i ca 5 minuter.

Tillsätt färsen och bryn. Häll på vinet och koka upp. Tillsätt tomater, vatten, buljong och kryddor. Rör om och låt småputtra i drygt en halvtimme eller längre.

Gör Bechamelsåsen under tiden. Smält smöret och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken under kraftig vispning. Smaka av med salt och peppar.

Ta kastrullen från värmen och rör ner 100 g fint riven parmesanost.

Varva bechamellsås, lasagneplattor, köttfärs i en stor ugnsfast form. Se till att det översta lagret är bechamelsås och strö till sist över 100 g fint riven parmesanost.

Gratinera på 225° i ca 40 minuter eller tills lasagneplattorna är mjuka. (Späd eventuellt med en skvätt vatten under tiden och ”tryck ner” lasagneplattorna om de flyter upp)


Pia! Ja, nog kände jag mig snäll som bara den! Och Tack för fint beröm! /monika

monikasmat | 2011-02-20 14:30:24

Ja det är väl då om inte annars som det känns extra bra att kunna uppfylla någon annans önskan, om lite guldkant på tillvaron?! En mamma som finns just då, på rätt sätt, är guld värt, jag vet, jag har begåvats med fyra juveler. Och tack för din inspiration, istället för att bara slöa till fullständigt efter veckans jobb gjorde jag chokladsnitt till barnens (och min...) stor förtjusning, DET, hade aldrig hänt utan din blogg =) TACK!! Trevlig helg alla! Mvh Pia

Pia | 2011-02-19 22:11:20

TKB! Inte en gnutta kvar! Skrapade fat! Åse! Bra sagt på ett fyndigt sätt! Du är för kul! Millan! Ja, man smälter ju... Kicki! Åh vad kul! Lycka till med allt och tack! /monika

monikasmat | 2011-02-19 10:40:20

Tack Monika för dina recept! Känner att jag boundar helt med din mat.. Inte för invecklat och riktigt gott är mina erfarenheter så långt. Så nu är menyn för helgen klar och det blir Pepparstek en dag och Lasagne den andra dagen.Perfekt att använda upp lite selleri som blev över efter den supergoda ratatouillen. Kanske en riktigt stor form så att det kan bli rester till en vardagsmiddag. Inte fy skam med uppvärmd heller för smaken brukar mogna fram ännu mer då den får stå. Dessutom ska Chokladsnittarna provas!

Kicki | 2011-02-18 17:57:20

Monika! Du är inte dum.......jag kommer ox´å att smälta när min son är 15 och är JÄTTEHUNGRIG ;-)!!!! Mina 2 Barn varit dåliga i magsjuka i veckan och vad gör jag nu.....jo bakar en kladdkaka m smör......de ser så magra ut :-)!! Mamma känslor.....!Lasagne m selleri ska jag verkligen laga nästa gång! ps.Tkb vill nog gärna att Du öppnar homecatering ;-)! Ha en trevlig fredag!!!

millan | 2011-02-18 17:44:22

TKB !! Vill bara säga , att ha en 15-årings känsla i en (som jag tror),.. vuxen ålder),.. är bara att gratulera !! Om /när vi tappar vår "barnslighet" mitt i allvaret vi befinner oss i ,... då är vi ute och " seglar" .. (vilket i sig inte är så illa ),.. om vi har "vind i seglen" ,.. vilket inte alltid är fallet ,... men det är som jag brukar säga,.. en annan historira !!

Åse | 2011-02-18 17:37:38

Monika 15-åringen har nog ett och annat som vi vuxna har glömt..;)...nu var jag riktigt sugen på Lasagne men har inte tid till varken snabb eller "riktig" variant... Blev det rester kvar ? så vet jag en som kan skicka bud och hämta;)

TKB | 2011-02-18 15:06:42

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *