”SKÖNA SÖNDAG”

16 mars - 2008 | 0 kommentarer

Så kom den då äntligen, solen! Efter en extremt grå vecka vaknade jag i morse och undrade varför det var så ljust i rummet, hade jag sovit halva dagen? Visserligen var jag lite schlagertrött men att jag skulle sova efter 9 händer nästan aldrig, inte ens på nyårsdagen! Sedan kom jag på det, det var solen! Hade nästan glömt bort hur det kändes när den på morgontimmarna drog in i mitt sovrum, det var alltför längesedan! I dag blir en härlig dag med skönt uteliv i form av krattning och allmän uppröjning i trädgården, trodde jag då!

Williams fotbollslag skulle ha tidig morgonträning på is och hem kommer han med en halv framtand! Jag blir hysterisk inte minst för jag just kommit på att även flickorna hade fotbollsträning och jag såg min sköna söndag försvinna i intet hos tandläkare och svettiga gympasalar……

Men jag bestämde mig snabbt för att bita i det sura äpplet och åka på en gång till tandläkaren, få det avklarat, FÖRE fotbollsträningar. Men tji fick jag, här var kö och fler tandproblem…..fick tänka om och lugna ner mig, acceptera läget. (Har aldrig varit min starka sida!) Allt löste sig till slut, det gör det ju alltid även om det tog flera timmar mer än jag beräknat och är hemma först nu! Men, nu ska jag göra söndagsgryta, Boef Bourgignon och städa upp. Lite överaktivt kanske, men jag är smått nervös. Mitt påskprogram, ”Monikas Mat” sänds i kväll klockan 18 i tv 4, alltid lite ”läskigt” när programmen väl rullar i rutan….(Ni som missar får en ny chans på skärtorsdag klockan 21)

Ja visst ja! Höll nästan på att glömma receptet, här kommer det på världens bästa Boeuf Bourgignon och gör mycket, den blir bara godare imorgon!

BOEUF BOURGIGNON
Mustig och god klassisk fransk köttgryta. Gör rejäla bitar av köttet, det blir mycket godare!
200 g rimmat sidfläsk
1 kg högrev av nöt
Salt och peppar
1/2 dl olivolja+1 msk smör
4 gula lökar
2 msk vetemjöl
3-4 dl rött bourgognevin
2 vitlöksklyftor
6 morötter
1 bouquet garni, (4 kvistar persilja, 3 kvistar timjan och 2- 3 lagerblad ihopbundna till en liten bukett)
Vatten
2 tärning mörk oxbuljong
2 dl hackad slätbladig persilja
TILL SERVERING
Kokt potatis eller ris
Ev. bröd
Strimla fläsket och skär köttet i 3x3cm stora bitar. Salta och peppra köttet. Skiva löken tunt och skär morötterna i 2 cm stora bitar.
Hetta upp oljan och smöret i en gryta. Bryn fläsket och lyft sedan upp det. Bryn köttet i omgångar, viktigt att det inte är för mycket kött i grytan då blir det inte vackert brynt. Ta upp köttet.
Sänk värmen något och tillsätt lite nytt smör. Lägg i löken och stek den mjuk och gyllenbrun. Strö över mjölet och rör om.
Tillsätt rödvinet och skrapa grytans botten med en träslev så det som fastnat där kommer loss. Koka upp vinet och lägg ner köttet och fläsket i grytan tillsammans med morötter, vitlök och bouquet garni. Tillsätt vatten så att det täcker köttet till en dryg tredjedel samt buljongtärningen. Låt koka upp, sänk värmen och låt sedan sjuda i ca 2 timmar eller tills köttet är mört. Titta till grytan varje kvart, rör om, skrapa i botten så ingenting fastnar, skumma och späd med vatten om det behövs.
Strö till sist över persiljan och servera rykande med kokt potatis, ris och ett gott bröd.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *