MORGON UTAN TIDNING, MEN MED JESUS OCH ÄGG!

24 mars - 2008 | 1 kommentar

Tänk vad vanor betyder mycket! Ta bara det här med morgontidning. Min morgon blir helt förstörd om jag måste börja min dag utan tidning, och jag som dessutom är van vid två olika morgontidningar får dubbelt lidande!

I dag är det en sådan dag! Jag var inte riktigt medveten om det först utan gick upp och satte på kaffet, rostade mina två smörgåsar som vanligt. Sedan brukar jag unna mig lyxen att gå tillbaka till sängen med frukost och tidningar…men tji fick jag när jag kom ut i den tomma hallen, här fanns inget att läsa. Min första tanke var att Thommy hunnit före för ovanlighetens skull men sedan kom jag ju på att han fortfarande sov…..

Jag la mig lite sur i soffan istället och skulle just börja läsa en bok när flickorna vaknade och ville se på barnprogram. Här fördes en frågesport om varför vi firar påsk och mina flickor tjöt ut svaren och var mycket stolta över att visa för mig att de minsann hade förstått att påsken firades av andra anledningar än påskkärringar, påsharar och godisfyllda påskägg!

Och det är väl just det som är poängen, att ibland skadar det inte att bryta sina mönster och vanor, få lite tid för eftertanke. Påsken är ju precis som flera av kristendomens högtider helt anpassad efter redan existerande festligheter. Men skiljer sig från de övriga eftersom här också finns ett lidande.

Och när jag tänker vidare och inser att judarna påskalamm offrades åt Gud istället för som kristendomens som ju var ett offer från Gud till oss människor förstår jag att kärlek kan uttryckas på så många olika sätt…..

Jag väljer att skänka en tanke till Jesus som ju kom tillbaka till livet idag och hoppas att alla Ni som ännu inte njutit av påskalammet gör det idag! Själv har jag nu beslutat att strunta i morgonens fadäs med tidningarna och göra slut på äggen som är kvar! Det blir ägg till lunch!

Till slut några äggrecept som bör räcka ett par dagar och bilder från mitt hem med Madonnan i centrum!

img_2008.JPG

img_2007.JPG

img_2006.JPG

POCHERAT ÄGG PÅ SMÖRSTEKT BLADSPENAT
En annorlunda och rolig förrätt. Jag serverar ägget på en liten rostad brödskiva med stuvad bladspenat.

1 tsk salt per liter vatten
1 msk ättikssprit per liter vatten
6 ägg

TILL SERVERING OCH GARNERING;
6 små smörstekta eller rostade brödskivor
Spenat lätt fräst i smör med salt och peppar
Paprikapulver
Gräslök
Koka upp vatten, salt och ättikssprit i en låg vid kastrull. Låt sedan vattnet sjuda.

Knäck ett ägg åt gången i en kopp. Vispa runt kraftigt i kokvattnet så att en virvel bildas. Låt sedan äggen glida ner ett i sänder mitt i virveln. Låt sjuda ca 3 minuter. Tag upp de pocherade äggen med en hålslev.

Arrangera den smörstekta spenaten på en rostad brödskiva. Placera ägget ovanpå och krydda med salt, peppar och paprikapulver.

ÄGG- OCH GURKRÖRA PÅ KNÄCKEBRÖD
Snabb röra som passar på en hård smörgås.

3 hårdkokta ägg
1 dl fint hackad ättiksgurka
1 tsk curry
3 msk majonnäs
2 msk créme fraiche
Mosa ägget med en gaffel. Blanda ihop med övriga ingredienser och lägg upp på en bit hårt bröd.

GRÖNSAKSPANNA MED ÄGG FÖR TVÅ
En bra ”frukostlunch”.

1 gul lök
2-3 tomater
2 paprikor i olika färger
150 g stark korv, till exempel chorizo
Smör
Salt och peppar
Tabasco
4 ägg

TILL GARNERING;
Persilja

Skala och hacka löken. Grovhacka tomaterna. Dela, kärna ur och hacka paprikorna. Skär korven i skivor.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs lök och paprika mjuka utan att de tar färg. Blanda ner tomater, korv och kryddor.

Gör fördjupningar i grönsaksblandningen och knäck ett ägg i varje ”hål”. Låt äggen stelna på svag värme. Med lock går det fortare men gulan blir vackrare om ägget får stelna långsamt utan lock.

Garnera med persilja och servera med bröd.

ÄGG MED RÖD OCH SVART KAVIAR
Det här måste vara världens enklaste drinktilltugg!

6 hårdkokta ägg
4-6 msk créme fraiche
3 msk röd stenbitsrom
3 msk svart stenbitsrom
12 strån gräslök

Koka äggen. Skölj dem i kallt vatten. Skala och halvera dem. Skär bort en pytteliten bit på den runda sidan av varje ägghalva så står de stadigt på fatet.

Lägg på en klick creme fraiche på varje halva. Fördela stenbitsromen ovanpå. Stick ner ett långt strå gräslök i varje ägghalva.


hej Monika. Älskar ditt program tycker du gör fantastiska kreaktioner. Jag o min jobbarkkompis såg ditt påskbuffe program och blev frälsta i ditt höga tårtfat. En fråga: vad har du köpt det=)// kristina

kristina | 2008-03-24 17:49:57

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *