DET BÄSTA MED RÅDJUREN ÄR ATT MAN KAN ÄTA DEM….

28 mars - 2008 | 1 kommentar

I morse vaknade jag på gott humör och ganska tidigt! Solen sken in i mitt sovrum och temperaturen kändes för första gången på mycket länge som normal för Mars månad. Jag bestämde mig för en tidig morgonjogg innan jag skulle kasta mig iväg på dagens olika möten och uppdrag…

Det var härligt att jogga iväg i morgondiset. Rickard Juhlin ringde och skulle också ut och jogga! Dock ej i Sverige utan i Champagne naturligtvis!

Väl hemma gör jag den fasansfulla upptäckten att jag är utelåst! Thommy har låst dörren och gått iväg till teatern! Vad göra? Slå in en ruta är min första tanke och kliver runt huset för att välja ruta, arg som ett bi!

Och ve och fasa, medan jag går där upptäcker jag dessutom att rådjuren varit framme under natten och ätit upp de flesta av mina tulpanknoppar. Nu vet min ilska ingen gräns! I går tänkte jag hela dagen att jag måste hinna sätta upp ett nät kring alla tulpaner och så händer det just i natt! Måste rådjuren äta just i min trädgård?!

img_2010.JPG Uppätna tulpaner

img_2011.JPG Utslagna tulpaner
Nu blir jag ännu mer övertygad om vad jag brukar säga, ”det bästa med rådjuren är att man kan äta dem!”

Till slut upptäcker jag dock 3 utslagna fina tulpaner de lämnat och blir överlycklig! Se, det blir nog en bra dag ändå….Beger mig till Teatern i springkläder och får till slut tag på Thommy och nycklar. Därefter ilar jag iväg på inspirerande möte om framtiden, spännande!

Och i kväll ska Birgitte, Anette och jag äta och dricka gott samt titta på Lets dance!

RÅDJURSSADEL

Ca 1 1/2 kg rådjurssadel

100 g späck eller pancetta

1 1/2- 2 tsk salt

Nymalen svartpeppar

SÅS

4-5 dl sky

1 msk viltfond

2 1/2 msk vetemjöl

1/2 dl vatten

1-2 dl vispgrädde

Salt och nymalen peppar

Någon msk vinbärsgelé

Gärna 1 msk messmör

3 msk sherry eller portvin

TILL SERVERING

Klyftpotatis eller kokt potatis

Gelé

Vinbärsgelé

Inlagd gurka, syltlök

Sallad

Krydda sadeln med salt och nymalen svartpeppar. Täck den med tunna skivor späck eller pancetta, eller grovhacka pancettan och stick in den lite här och var i sadeln.

Lägg sadeln i en långpanna och stick in termometer från kortsidan i den köttiga delen.

Stek sadeln i nedre delen av ugnen på 175° tills termometern visar 68° för rosa kött och några grader till för välstekt, det tar ca 1-1 1/2 timme.

Ta ut sadeln och låt den vila 15 minuter innan den skärs upp. Vispa ur pannan med lite vatten och häll skyn i en kastrull och koka upp. Vispa ihop mjöl och vatten till en redning och vispa ner i skyn. Tillsätt grädden och smaka av med gelé och/eller messmör.

Skär loss köttet från benen och lägg tillbaka det i benen, det blir vackert vid serveringen. Bjud på klyftpotatis, sallad, gelé och inlagd gurka till det goda köttet.


Jag håller med dig fullständigt. Fast rådjuren är väldigt vackra att se på så gör de mycket skada i trädgården. Vad glad jag blev åt ditt recept. Vi pratade just om Rådjurssadel härom dagen och jag sade till sambon att jag inte hade något bra recept, men nu har jag det. Tack så mycket. Ha det gott // Solwig

Solwig | 2008-03-28 18:20:03

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *