DANIEL FARINOTTE……OCH TOMATSOPPA

7 april - 2008 | 0 kommentarer

Idag har jag haft en sjukt stressig dag med matfotografering, tandläkarbesök, flickornas dans och nu hystat i William tomatsoppa innan fotbollsträningen….

Tomatsoppa ja, jo, när mina barn gick på dagis hade de förmånen att få gå på Lilla Kvikkjokk, ett föräldrakooperativ i Montessorianda här på Djurgården. Så långt kunde ju räcka med fördelarna….men det bästa med Kvikkjokk var den franske kocken, Daniel.

Daniel är egentligen en ”värsting” från Bretagne men som på grund av kärleken hamnade här i Sverige. Först började han naturligtvis arbeta på en fransk krog här i Stockholm, La Brochette där alla fransmän med köksutbildning hamnade i inkörsporten till det Svenska livet eller köket…..Men lyckligtvis stannade inte Daniel där, (känns konstigt att skriva Daniel när jag hela tiden uttalar hans namn Danielle) Han kom istället till vårt dagis och ville laga mat där.

Varje år började ett litet barn med en ängslig mor, jag hade barn där i måååånga år och detta slog aldrig fel,, ,,, och följande dialog utspelades;

Modern, -Hur ska vi göra med maten? Lilla Emma äter bara potatis med smör…

Daniel,- (med fransk accent) -Maten? Inga problem, vi äter allt här, haj ena dagen vildsvin andra dagen och jag använder fantastiskt mycket kryddor i maten! Hon kommer att älska det!

Modern lite blek, – Haj ? Kryddor? Ni använder väl inte vitlök?

Daniel, – Vitlök? Jodå, massor….

Första dagen för Emma kommer och när hon blir hämtad av sin mor så utbrister hon -Oj, vad du luktar vitlök lilla Emma, stackars dig har du inte ätit så bra idag?

Daniel, – Jodå, hon åt så mycket att jag fick ta bort kastrullen!

Modern , lätt chockad- Men hon äter ju alltid så dåligt!

Och så håller det på och håller på, dag ut och dag in…till slut ber Modern om receptet, i detta fall på tomatsoppan som som är Emmas ”favoritDanielare” och får det. Nöjd och glad går hon hem för att tillaga soppan. Serverar den och väntar på reaktionen….

Men tjii fick hon, Emma åt som vanligt ingenting vid middagsbordet där hemma! Modern går tillbaka till Daniel och är lite sur över att hon inte fått ”rätt recept”. Daniel ler och säger med sin grövsta franska accent att det säger alla!

Jag kom på allt detta för att jag idag köpte färdig tomatsoppa som jag hottade upp med kryddor och pasta a la Daniel, gick snabbt, endast 5 minuter…..kände mig nöjd och tänkte att barnen nog skulle bli glada över detta halvfabrikat!

Beata sa när hon fick höra att det blir tomatsoppa med bokstavspasta a la Daniel att hon ville ringa Daniel, för när hon ska komma och ”hjälpa till” på Kvikkjokk en dag och då vill hon gärna att det blir hans tomatsoppa……

Min soppa serveras och det måste gå fort för William ska ju iväg…. och naturligtvis är inte den här lika bra som Daniels!

William sa, -Jag är inte så förtjust i tomatsoppa! William, som fått tomatsoppa i present av Daniel sedan han fyllde 2 år…….

Och flickorna fyllde i med , -Hur mycket måste vi äta?

Så, vad kan man lära sig? Hemligheten är att barn är precis som oss vuxna! Vill njuta av måltiden, prata, diskutera, smaka, dofta och känna , inte äta sin måltid i ensamhet före mamma och pappa eller hysta i sig den för att hinna i väg….Det visste jag ju egentligen, men blev påmind igen….

Ska ringa Daniel och få hans Tomatsopperecept för tusende gången……

Inte Daniels tomatsoppa….eller …kanske, vem vet? (Dock ej så tokig med pastastjärnor och parmesanost…)

img_2046.JPG


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *