TRÄDGÅRDSHYSTERI, RÖDING, KOLJA och UTVECKLINGSDAGEN!

21 april - 2008 | 0 kommentarer

I dag vaknade jag vid sidan av mina armar kändes det som….Med solen som kom igår kom nämligen också den årliga trädgårdshysterin! Nu ska allt göras och helst på en gång! Jag hystade ut 1500 liter kogödsel i rabatter och trädgårdsland…grävde och vände jord! Härligt! Jag gillar verkligen att jobba mig trött!

I dag fortsatte jag så smått med att förplantera Dahlior i krukor fastän jag egentligen inte alls hade tid! Så, med ett ständigt dåligt samvete planterade jag knöl för knöl….allt medan telefonen ringde stup i kvarten!

Dahlialökar…

img_2138.JPG

Jag borde planera morgondagen tänker jag hela tiden…då reser jag till Göteborg för att hålla föredrag i regi av ”utvecklingsdagen”. Och nu när jag sitter här med programmet i min hand och ser mina eminenta medtalare och deras rubriker så blir det inte direkt bättre! Ta till exempel ”Underbara Ulla” det är Ulla Skoog, ”Fantastiska Babben” det är Babben Larsson eller ”Oslagbara Jonas” som är Jonas Gardell…,.Herregud hur ska det gå för mig? ”Bryt dina mönster” är min rubrik….hmmm, vem hittade på det?

Två saker till reflekterar jag över, 5 minuter kortare tid att tala…hur ska jag hinna med poängerna? Jag talar direkt efter Jonas, när de just skrattat ihjäl sig!…..

Dessutom måste jag hinna hitta på något att laga i Nyhetsmorgon på torsdag morgon, helst provlaga också! Kolja eller Röding? Jag kör båda till middag i dag så får vi se!

Rödingen…

img_2139.JPG

KNAPERSTEKT RÖDING MED DILLKRÄM OCH SIKROM
Knaperstekt röding är riktigt härlig sommarmat.

900 g filead röding, helst med skinnet kvar
Smör till stekning
Salt och peppar

DILLCRÉME
3 dl créme fraiche
1 knippe dill
3 tsk flytande honung
1/2 citron, saften
Salt och peppar

TILL SERVERING
Späd sparris
Ca 150 g sikrom, forellrom eller löjrom
Färsk potatis

Salta och peppra fisken. Stek den i smör på hög värme med skinnsidan neråt. Beräkna 2-3 minuter för skinnsidan och 1 minut för andra sidan.

Rör ihop alla ingredienser till dillcrémen. Koka sparrisen i någon minut i lättsaltat vatten.

Servera rödingen med sparris, dillcréme, färskpotatis och rom.

HALSTRAD KOLJA MED FÄRSKPOTATISPURÉ

Halstrad rimmad kolja är god sommarmat. Se dock till att fisken inte blir helt genomstekt, rimmad fisk som tillagas för hårt får en alltför stark sälta. En len puré på färskpotatis smakar bra till. För att lyckas med moset bör man inte röra i det mer än nödvändigt.

1 kg koljafilé

RIMLAG
1/2 dl salt
5 dl vatten

1 msk rosépepparkorn
1 tsk salt
Smör och olivolja till halstring

FÄRSKPOTATISPURÉ
1 kg färskpotatis
vatten
Salt
Ca 1 dl mjölk
75 g smör
1 dl fint hackad gräslök, körvel eller persilja

TILL GARNERING
Plockad dill
Limeklyftor

Rör ut saltet med vattnet till rimlagen. Lägg i fisken och låt den rimma i ca 15 minuter. Skölj den sedan i kallt vatten och torka av den.

Stöt rosépeppar och salt i en mortel. Krydda filéernas ena sida.

Hetta upp smör och olivolja i en panna och halstra fisken i några minuter på den kryddade sidan, vänd den och halstra bara någon minut på den andra.

Borsta potatisen fri från skal och koka den i lättsaltat vatten i ca 10- 15 minuter. Häll av vattnet och låt den ånga av.

Vispa potatisen till mos med en elvisp, sluta vispa så fort den är mosad. Rör ner mjölken och sedan smöret tillsammans med det fint hackade kryddgröna. Smaka av med salt och peppar och servera genast till koljan. Dekorera med dill och limeklyftor.

Rödingen vann!

img_2141.JPG


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *