FÖRSTA MAJ OCH STRÖMMINGSSMÖRGÅS!

1 maj - 2008 | 0 kommentarer

I dag är det Första maj! Jag tänker genast på demokrati, rättvisa, dags att säga ifrån o,s,v…Men av alla dessa projekt blir det inte mer än att jag försöker tygla mina flickor så gott det går!

Jag har sovit dåligt, pollenchock inatt och högljudda fyrverkerier från Skansen höll mig vaken!

Sedan kommer Yvonne! Min underbara Yvonne som hjälper mig i trädgården med allt ogräs. Vi rensar, planterar och gör storverk. Herre Gud vad två kvinnor kan vara effektiva då de kommer igång! Nu finns inte ett ovälkommet blad i min trädgård! Jo, kanske i slänten men inte i mina planteringar eller mina grusgångar, underbar känsla!

Till lunch gick vi ner till caféet som ligger vid vattnet nedanför vårt hus. Jag har länge velat driva detta café, ja faktiskt är det den enda näringsverksamhet jag kan tänka mig i dag efter åren på Rosendal. Vilket läge!

Sortimentet i dagsläget är inte toppklass men de har en grej som är bra, inlagd strömming på knäckebröd. Perfekt just idag! Jag beställer, tar en bild och känner mig nöjd att jag har en bild och ett bra recept för bloggen….

Men, kameran kommer sedan i min dotter Rakels händer och hon fotar pappa i alla vinklar, sidor i konstböcker, blommor, grus och Gud vet vad! Under tiden raderar hon friskt! Däribland min bild på strömmingssmörgåsen! Jag blir arg och säger att hon aldrig mer får låna min kamera, hon blir ledsen och jag ångrar mig…….

Här kommer i alla fall ett härligt recept på stekt inlagd strömming på knäckebröd!

STEKT INLAGD STRÖMMING PÅ KNÄCKEBRÖD (6 smörgåsar)

Salt och gott! Det finns oftast färdiginlagd strömming att köpa, men det är så enkelt och väl värt att göra själv.

1 kg orensad eller 600 g rensad strömming

1–2 tsk salt

Ca 1 1/2 dl grovt rågmjöl

2–3 msk smör till pannan

6 rejäla bitar knäckebröd

LAG

3 dl vatten

3/4 dl ättiksprit (12 %)

1/2 dl strösocker

2 lagerblad

10 kryddpepparkorn

TILL SERVERING

1 röd lök

1 liten knippe persilja

1 citron, skalet

Klipp bort huvud och fenor på strömmingen. Klipp upp ¬buken och tag ur innanmätet.

Lossa ryggbenet genom att föra tummen utefter benet. Tag bort benet så att de flesta småbenen följer med. Skölj den till sist under rinnande kallt vatten.

Gnid in strömmingen med salt och låt stå en stund.

Lägg ihop filéerna två och två. Vänd dem i rågmjölet.

Hetta upp smöret i en stekpanna och stek filéerna långsamt i några minuter på varje

sida. Låt kallna.

Blanda och koka upp ingredienserna till lagen och häll den varm över den kalla stekta

strömmingen. Ställ kallt i några timmar.

Skiva löken tunt och grovhacka persiljan. Lägg upp ett par strömmingar på varje

knäckebröd. Placera några skivor röd lök ovanpå. Garnera med persilja och rivet

citronskal. Servera med en kall öl!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *