SKÖNA DAGAR, PANNKAKOR OCH JORDGUBBSJUVELER!

10 maj - 2008 | 0 kommentarer

Nu är det riktigt sköna dagar! Min väninna Anette åkte till Marbella på tjejhelg i torsdags och jag var avundsjuk! Men inte hade jag behövt vara det med ett sådant underbart sommarväder som vi har och har haft nu några dagar. Då finns ju ingen bättre stans att vara än i min trädgård!

Tjusningen med att ha en egen trädgård är ju faktiskt också arbetet och pysslet….det finns alltid något att göra. Ska det inte sås eller planteras kan jag klippa gräset, (tråkigt men skönt efteråt!), hänga ut tvätten, (kanske ännu tråkigare men också ännu skönare efteråt!), flytta plantor och buskar, (min specialitet! och väldigt jobbigt men jag blir nöjd för stunden tills jag ändrar mig nästa gång!) eller det allra roligaste och trevligaste, göra små buketter,,,.

Jag har lite som en sport att göra buketter av det som finns i trädgården för ögonblicket, tidigt som sent på året. Jag får faktiskt ihop en bukett av egenodlat i mars likväl som i oktober….

Thommy och William cyklar till en båtmässa, Rakel åker med Julia till Ingarö och Beata och jag ska vara hemma och sola och pyssla….Efter ett tag tycker hon det är tråkigt att jag vill ligga på filten och sola, (inviger min nya bikini) eller gräva ner Dahlior i blomsterlandet, (fortfarande i min nya bikini…vill få lite färg!) och säger att hon vill ha pannkakor! Pannkakor är en av de saker jag verkligen inte kan laga! Det bottnar väl i att jag själv aldrig varit särskilt förtjust i pannkakor, vilket gjorde att jag nästan betraktades som ett ”ufo” i skolan, ALLA barn gillar väl pannkakor? Detta gick dock i arv till mina barn, pannkakor är en av de få saker William inte äter med glädje och Rakel är ju allergisk mot ägg så hon äter förstås inte pannkakor….

Så Beata gör detta lite för att retas förstås och muttrar något om att du som just blivit bäst i världen måste väl kunna göra pannkakor!

Klart jag ska! Hon ska få sina pannkakor! Och kom just på jordgubbsjuvelerna jag kokade av jordgubbarna som blev över från gårdagens plåtning med en stor morgontidning….de blir goda till!

JAG I BARNENS GUNGA VID GÅRDAGENS FOTOGRAFERING

img_2470.JPG

JORDGUBBSJUVELERNA

img_2486.JPG

JORDGUBBSJUVELER

2 liter jordgubbar

6 dl strösocker

1 vaniljstång, snittad och urskrapad

Halvera jordgubbarna och lägg dem i en gryta tillsammans med sockret och vaniljfröna. Jag brukar låta själva stången både ligga med och koka med också för mer smak och som ett slags äkthetsbevis. Låt stå och ”safta” sig i 2 timmar.

Koka sedan ihop det hela i ca 10-15 minuter. Skumma och skaka grytan då och då så blir bären hela, som juveler!

Häll upp på väl rengjord burk och förslut.

BEATA OCH PANNKAKORNA….

img_2485.JPG

PANNKAKOR TILL 1 BARN…

Det blir tre fina tunna pannkakor av denna sats….

Knappt 1 dl vetemjöl

Salt

2 dl mjölk

1 ägg

1 klick smör

Blanda salt och vetemjöl i en liten men helst hög bunke. Vispa ner mjölken och sist ägget.

Hetta upp smör i en panna. När det just blivit gyllene lägg i ett par matskedar smet och provgrädda. Detta för att alla pannkaksspecialister säger att den första aldrig blir bra….

Häll sedan ut ny smet, mindre än man tror och vicka panna så den kommer ut ordentligt i kanterna. När den fått lite färg på undersidan lyfter man pannan och skakar den lätt så den lossnar och, vänder den helst i luften! Grädda vidare på andra sidan.

Servera med jordgubbsjuvelerna och lite extra strösocker så blir barnen glada!

Hur som helst blir belöningen ett glas vitt vin på verandan och jag är verkligen tacksam över att jag bor så bra! Tänk, som på landet fast nästan mitt inne i stan!
MIN BUKETT FÖR DAGEN OCH VITT VIN I MORFARS GLAS…

img_2489.JPG

Och ikväll vill jag äta något kryddat med curry till middag, det blir Currykyckling med ris, mango chutney, gurk- och grönsallad!

KYCKLINGEN KOKAR

img_2492.JPG

KYCKLING, RIS OCH CURRY

I varje familj finns de ett par rätter som lagas om och om igen. Kyckling ris och curry är en sådan rätt i min familj. För det mesta kokar jag flera kycklingar på en gång, gör en rejäl sats sås och fryser in i småportioner till barnens tidiga vardagsmiddagar,

2 kycklingar

6 morötter

1 gul lök

2 lagerblad

Några vitpepparkorn

SÅS;

2 msk smör

4 msk vetemjöl

1-2 msk curry

Salt

Buljong från kycklingen

TILL SERVERING,

Grönsallad

Gurka

Ris

Skölj av kycklingarna och lägg dem i en kastrull. Fyll på rikligt med vatten så att det gott och väl täcker kycklingarna. Koka upp och skumma väl.

Skala morötterna och dela de i mindre bitar. Halvera löken. Tillsätt grönsakerna till kycklingarna tillsammans med lagerblad och peppar. Låt koka sakta i 30-40 minuter.

Tag upp kycklingarna och låt svalna något så att det går lätt att ta bort köttet.

SÅSEN;

Smält smöret och vispa ner mjölet. Späd med buljongen från kycklingen och vispa. så att såsen blir slät och fin. Smaksätt med curry och salt. Låt koka upp.

Lägg ner kycklingköttet och morötterna. Servera med ris och en grönsallad med gurka. Mango Chutney är också gott till!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *