I KVÄLL BLIR DET INGET MONIKAS MAT!

16 maj - 2008 | 20 kommentarer

Det är över nu, mitt underbara äventyr på kvällarna i tv 4! Det är inte helt enkelt att studera sig själv i rutan, jag hittar ALLA fel och blir arg på mig själv! Men det har varit hur kul som helst och jag längtar efter mer!

Däremot gjorde jag ett stort misstag i att verkligen söka igenom den virtuella världen efter beröm så klart, men också efter de inte så smickrande kommentarerna om min insats!

Och se, jag hittar tre som verkligen gör ont! Först innan jag går loss på dem vill jag Tacka alla Er varmt som varit positiva och uppfattat mitt program precis så som jag ville att ni skulle göra, inspirerande, skapa lust att laga mat, umgås, ha kul i köket, inte så höga pretantioner utan se maten som social, härlig, lätt att laga och vacker!

Och Gud ske lov var ni rätt många! Men det löjliga är att det är de där tre som går in!

Hör själva;

En får rysningar av obehag av hela min person! (varför skriver man så?)

En annan anser mig plattbröstad! (Behöver jag en bröstoperation före jag ska laga mat i tv?)

Och den värsta, anser att jag tittar elakt på henne genom rutan och enligt hennes egen utsago för att hon endast inspirerats en enda gång av en tvkock att laga en rätt, och det var sannerligen inte jag! Jag ”gapflabbar med min barytonröst” och hon ifrågasätter dessutom vad som kittar ihop, (hennes ord) mig och Thommy! (Detta skrivet av en som själv sitter i rutan!)

Jag tänker inte svara med samma mynt och namnge Er och trycka tillbaka, jag säger bara; Bara så att ni vet så gör det ont! Jätteont!

Hur som helst så hade vi jättetrevligt igår med goda vänner på besök. En Boef bourgignon fick koka hela eftermiddagen och till den åt vi kokt potatis, färska kokta rödbetor, morötter och sockerärtor. Beata och hennes kompis Blenda både skördade rabarber och gjorde desserten……

GRYTAN KOKAR

img_2550.JPG

BOEUF BOURGIGNON
Mustig och god klassisk fransk köttgryta. Gör rejäla bitar av köttet, det blir mycket godare!
200 g rimmat sidfläsk
1 kg högrev av nöt
Salt och peppar
1/2 dl olivolja+1 msk smör
4 gula lökar
2 msk vetemjöl
3-4 dl rött bourgognevin
2 vitlöksklyftor
6 morötter
1 bouquet garni, (4 kvistar persilja, 3 kvistar timjan och 2- 3 lagerblad ihopbundna till en liten bukett)
Vatten
2 tärning mörk oxbuljong
2 dl hackad slätbladig persilja
TILL SERVERING
Kokt potatis eller ris
Ev. bröd
Strimla fläsket och skär köttet i 3x3cm stora bitar. Salta och peppra köttet. Skiva löken tunt och skär morötterna i 2 cm stora bitar.

Hetta upp oljan och smöret i en gryta. Bryn fläsket och lyft sedan upp det. Bryn köttet i omgångar, viktigt att det inte är för mycket kött i grytan då blir det inte vackert brynt. Ta upp köttet.

Sänk värmen något och tillsätt lite nytt smör. Lägg i löken och stek den mjuk och gyllenbrun. Strö över mjölet och rör om.

Tillsätt rödvinet och skrapa grytans botten med en träslev så det som fastnat där kommer loss. Koka upp vinet och lägg ner köttet och fläsket i grytan tillsammans med morötter, vitlök och bouquet garni. Tillsätt vatten så att det täcker köttet till en dryg tredjedel samt buljongtärningen. Låt koka upp, sänk värmen och låt sedan sjuda i ca 2 timmar eller tills köttet är mört. Titta till grytan varje kvart, rör om, skrapa i botten så ingenting fastnar, skumma och späd med vatten om det behövs.

Strö till sist över persiljan och servera rykande med kokt potatis eller ris , rödbetor, sockerärtor, sallad och ett gott bröd.
BLENDA OCH BEATA BAKAR PAJ

img_2549.JPG

PAJEN

img_2553.JPG

SMULPAJ MED RABARBER OCH JORDGUBBAR
Jordgubbar och rabarber är sällsynt lyckat tillsammans. Sött och syrligt när det är som bäst! Receptet kan dubblas eller mångdubblas och göras i långpanna.
100 g smör
3 msk strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
FYLLNING
Ca 400 g späd rabarber, (ca 7 dl skivad)
1/2 l skivade jordgubbar
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 msk potatismjöl
TILL SERVERING
Lättvispad grädde
Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.

Skiva rabarbern tunt. Blanda ihop med skivade jordgubbar, socker och potatismjöl.

Bred ut fyllningen i en form. Strö över smuldegen.

Grädda pajen på 225° i ca 15-20 minuter. Servera med lättvispad grädde.


Sue Ellen och Cecilia! Tack och Tack! /Monika

monika | 2008-05-20 16:42:32

Hej Monika! Måste bara falla in i hyllningskören - hade ej möjlighet att se dina program i 4:an men jag läser med nöje din blogg och måste ge dig en stor eloge för att du med sann entusiasm och glädje till maten och familjen och med en smittande entusiasm delar med dig av sådant som gör livet gott. Låt dig inte nedslås av kverulanter och surbullar - du vinner, det gör människor med din lyskraft alltid. Må så gott! Hälsningar Cecilia

Cecilia | 2008-05-20 16:11:56

Fin bild på tjejerna! Strunta i de små människorna ...... Du är bäst! Kram S

Sue Ellen | 2008-05-19 15:27:48

Åsa! Tack! Och ni kommer säkert få urtrevliga sommarfester det är jag säker på! Lycka till! /Monika

monika | 2008-05-19 12:56:07

Gud vad elaka människor kan vara. Vill bara tala om att du har inspirerarat mig under alla år sedan Rosendals boken kom ut. Många av våra vänner har blivit inbjudna på fester till oss och jag har varje gång blivit inspirerad av dig. Både jag och mina vänner kan tacka dig för din inspiration och glädje att laga mat. Ingen Monika - ingen fest!! I veckan blev jag så lycklig över din matlagning, så nu är redan midsommarfesten bokad och en sensommarfest på landet i planeringsstadiet - och jag vet precis hur jag vill ha det. Kan garantera att elakingarna inte kan laga mat, inte vill laga mat och har förmodligen inga härliga vänner att bjuda på mat.... Du står verkligen för KÄRLEK till mat och fortsätt med det.

Åsa | 2008-05-19 07:44:25

Hej igen Birgit! Bladguld köper man i ramaffärer i väldigt tunna ark och penslar ner det över tårtan, chokladen eller var det nu ska vara. Det är viktigt att det är äkta bladguld som är ätbart. Guldet gör ju ingenting för smaken men det blir väldigt vackert! /Monika

monika | 2008-05-18 08:53:22

Tack för att du läser kommentarer och bemödar dig med att svara, tack för att du uppskattar vanlig hövlighet och goda ord. En fråga Monika: Var köper du bladguld? MVH och ytterligare en uppskattnings-kram

Birgit igen.... | 2008-05-17 21:58:26

Maggan, Hej! Och Tack! Vad glad jag är att ni är så många!! Och tänk att ni tar er tid att skriva..... /Monika

monika | 2008-05-17 18:10:33

Vill tacka för ett bra program, o man imponeras av dina matlagningstalanger..ta inte åt dig av elaka kommentarer, det kommer alltid finnas människor som inte tycker om det man gör! Vissa människor tycks tycka om att sprida elaka kommentarer omkring sig..man får försöka o strunta i dom! Du är jätteduktig..bara så du vet!! Stor kram Maggan

Margareta | 2008-05-17 17:38:14

Åh, Birgit! Du är för gullig! Klart jag kommer tillbaka! Tack! /monika

monika | 2008-05-17 16:29:28

Saknar dig i rutan...DU är en stor inspirationskälla ur många aspekter! Charmfull, kunnig, enkel, inget tjafs!!! Att vara självlärd och så duktig tyder på stort mod! Jag 67 år och min dotter 41 ser igenkännande på dig och ditt sätt att vara både vad gäller kreativitet, när det gäller matlagning, dekorering och annat. Kan man annat än känna värmen och kärleken du utstrålar! Stå på dig! Kram och kom igen snälla Monika!!

Birgit Weiner Bergman | 2008-05-17 14:38:31

Hej Charlotte! Du har verkligen rätt, jag har faktiskt så många supportrar och människor runtomkring mig så jag behöver inte bli ledsen, jag blir nog faktiskt mer förundrad över varför man vill såra någon! Tack för dina värmande ord! /Monika

monika | 2008-05-17 12:13:43

Hej Annika! Precis så som du skriver hoppas jag att jag ger människor! Inspiration och idéer och upptäckten att det inte behöver vara krångligt med god och bra mat! Tack! /monika

monika | 2008-05-17 12:04:40

Hej Anna nr 3! Jag blir sååå glad av dina ord och jag är superglad över att jag får göra tv, jag tycker det är jättekul och både hoppas och tror att jag är bra på att inspirera männisakor i köket! /Monika

monika | 2008-05-17 12:00:41

Halloj finaste Monika! Var inte ledsen!(men förstår att du blev det av de taskiga kommentarerna,verkligen!)Du har så många runt om dig som tycker om dig!Jag har de flesta av dina böcker och igår var det "julafton"när Monikas bästa menyer för sommaren låg i brevlådan!Brukar träffa dig på bokmässan och du är alltid så gullig att prata med!Du är min största inspirationskälla och jag bläddrar ofta i dina böcker de är så fina! Läser med glädje din blogg! Varm kram Charlotte Varm kram!Charlotte T.

Charlotte T. | 2008-05-17 08:30:23

Hej Monika! Jag är en 3 barnsmamma ifrån Skåne.Jag vill tacka för all inspiration till god mat som du ger.Har provat en hel del av recepten här på bloggen och hela familjen är mycket nöjda.Igår med posten kom Monikas bästa menyer för sommaren som jag besällt från adlibris.Det jag gillar med dej och dina recept är att det är inte några krångliga saker.Det ser enkelt ut och smakar mycket bra.Tack för alla tips och ha en riktigt skön helg! Hälsningar Annika

Annika | 2008-05-17 08:13:11

jag förstår inte att folk som av någon anledning inte "gillar dig" orkar bry sig att skriva negativa kommentarer och varför byter de då inte bara kanal? De måste ju inte titta på ditt matlagningsprogram om de inte tycker om det de ser? Jag tycker du är bra och har tittat på dina program så du ska inte bry om människor som mår dåligt och har ett behov av att vara elaka. Avundsjuka skulle jag säga att det handlar om, du är ju du och hur skulle du då göra för att tillfredsställa alla människor som tittar på dig genom rutan? Äsch bara strunta i det negativa och var glad över att du får göra det många bara kan drömma om :-))

Anna | 2008-05-17 08:08:01

Hej Anna och Anna! Det är tur att sådana som ni finns! Och ja, jag hoppas verkligen komma tillbaka mycket snart! /Monika

monika | 2008-05-17 06:40:20

Hej underbara Monika Det är fruktansvärt att man kan vara så ond och elak od sina medmänniskor. Sådana individer mår mycket dåligt själv .... Vill bara säga att jag tillhör det storsta gruppen som älskar dig och saknar dig.... Tjuvlyssnade (med glädje) när två personer fantastiskt, varmt med glädje kommeterade dina program. Hoppas att vi träffas snart igen! Anna

Anna F | 2008-05-16 23:35:02

Hej Monica, vilka hemska kommentarer!! Förmodligen mest avundsjuka som vanligt... Vill då bara glädja dig med att vi på min arbetsplats haft ditt mysiga progam som samtalsämne varje lunchrast hela veckan och verkligen uppskattat alla härliga recept, fantastiskt läckra sallader mm och inte minst den härliga miljön, vilka glada och lockande färger både på porslin och förkläden. Vi kommer att sakna dig - kom snart tillbaka!

Anne Thelander | 2008-05-16 22:21:45

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *