SÖNDAGSMIDDAG

18 maj - 2008 | 3 kommentarer

Vaknar till ett ruskigt ruggigt väder, kallt, regnigt och blåsigt. Tänk det är 18 maj och jag måste ha vinterjacka och gummistövlar! Jag börjar bli orolig för allt jag har sått som kommit upp i landen och står i den kalla jorden med sina sköra blad….går ut och bäddar in allt i fiberduk.

Mina äldsta vänner Johan och Axel ska komma på söndagmiddag, det blir alltid så trevligt. Båda två är läkare och de intelligentaste människor jag känner. De har en stort portion av humor, är nyfikna på livet och lite galna varför våra samtal under dessa middagar inte liknar några andra samtal jag för med andra människor!

Hittade en rådjursstek i frysen, den blir bra. Ska iväg med Beata på träning och får ”stödhandla” under tiden…..

RÅDJURSSTEK

1 1/2-2 kg rådjursstek eller stek av ren eller älg

3 msk smör

Salt och nymalen vitpeppar

1 msk torkade och krossade enbär

250 g små steklökar

5 dl vatten+viltfond på flaska

SÅSEN

4-5 dl steksky

1-2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde

Salt och nymalen vitpeppar

2 msk vinbärs- eller rönbärsgelé

Eventuellt 2 msk messmör eller mesost

Är köttet fryst så tina det i några timmar, inte helt så all köttsaft går förlorad.

Bryn smöret i en gryta. Lägg ner steken och bryn den runtom. Krydda med salt och nymalen vitpeppar, tillsätt enbären och skalad steklök. Fräs några minuter till så löken får lite färg.

Späd med vatten och viltfond och låt steken sjuda under lock i ca 1 1/2- dryga 2 timmar beroende på hur tinad den var. Jag vill ha den lätt rosa så jag brukar ta upp den vid 65° och låta den vila lite i folie.

Vispa ur grytan med resterande vatten eller fond. Tillsätt grädden och låt koka upp. Jag tycker det är gott med en ”skysås” men vill man ha den lite tjockare reder man av den med 3 msk vetemjöl och lite vatten. Rör ut vetemjölet i lite vatten och vispa ner det. Låt sjuda i ca 5 minuter.

Smaka av såsen med salt, vitpeppar, gelé och eventuellt messmör.

Servera med ugnsstekt potatis, kokta rödbetor, morötter, inlagd gurka, gelé och grönsallad.


Hej Margareta och Anna! Ja, vi hade en supertrevlig middag och steken blev jättegod. Vi har en liten portion kvar idag som vi ska slåss om! Och idag skiner solen på alla! /Monika

monika | 2008-05-19 12:58:35

Hej underbara Monika Hoppas att du haft en trevlig dag.Själv har bläddrat i dina härliga böcker. Man njuter bara av vackra bilder. Hoppas att solen skiner på dig i massor. Kram Anna

Anna F | 2008-05-18 22:51:22

Hoppas ni får en trevlig middag!! Kram Maggan

Margareta | 2008-05-18 17:37:40

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *