MAIL, MONIKAS BÄSTA MENYER, TJURAR, STUDENTEN…..

21 maj - 2008 | 6 kommentarer

I dag är det rent och skärt arbete som gäller! Svarar på mail, och de är många…. roliga och glada! Tycker det är rätt kul egentligen, att kommunicera med människor jag inte känner, men ändå känns det som att jag känner alla på något märkligt sätt! Frågorna kretsar ju mycket kring Monikas mat förstås. Recepten, var hittar man dem? rekvisitan, mina kläder, mina förkläden var köper jag dem? ….ja till och med min trädgård, hur sköter jag den?! Receptfrågan är ju enklast att svara på, det är på recept.nu, men de andra frågorna får jag svara på så gott det går! Eftersom det kommer otroligt många receptförfrågningar om just studenten lägger jag dem även här, längst ner på sidan!

En hel del mail kommer också med anledning av min nyss utkomna bok, ”Monikas bästa menyer för sommaren”. Det är ju nummer 4 i min serie om årstidsbaserade menyer, mat lagad av råvaror som befinner sig i rätt säsong vilket ju är det enklaste tipset för att få maten god samt lite uppmärksamhet kring högtiderna i respektive årstid. Det var också vårboken som stod i fokus i London på Gourmand World Cookbook Awards när jag vann mitt guld! Hur som helst så verkar det som adlibris haft bråda tider med att få ut den till längtande läsare men när den väl kommit fram är alla glada, väldigt glada kul!

MENYKOKBÖCKERNA MED SOMMAREN ÖVERST

img_2591.JPG

Och så skriver jag kursplaner för inbokade framtida kurser, alla vill ha eget tema på just sin kurs! Vill använda sitt lokala förråd av råvaror och det går ju i de flesta fall men inte i alla…..

Jag har också tackat ja till att göra en catering vilket inte är så vanligt utan gör det egentligen bara när det finns en känsla kring det hela och det gör det i detta fall. Thielska galleriet som ligger granne med mig har sin årliga middag för sin vänförening och nu vill de se sin menu, idag!

Och just i detta nu sprang 6 långhåriga tjurar med horn ner min häck utanför fönstret! Rakel och William som är hemma från skolan med halsont bara skrek när de dundrade fram! De har rymt från Isbladskärret vid Djurgårdsbrunnskanalen dit de blev tillsatta igår för sitt sommarbete….det verkar inte som att de trivdes! Och nu har personalen på parkförvaltningen fullt sjå att fånga in dem, jag ser dem springa runt med krattor i högsta hugg!

TJURARNA

img_2589.JPG

Till sist, Anastelle och Sandra på tidningen Metros nöjesguide; Vilken underbar fråga! hör själva;

”Monika Ahlberg, vill du flytta hem till oss? Vi älskar dig!”

Tack!

STUDENT, 15 p
SPARRISSOPPA MED FORELLROM SERVERAD I GLAS
Sparris och forellrom är vacker vår och försommarmat. I dag serverar jag soppan i glas då det finns annat gott att äta.

1 dl vitt torrt vin
5 dl vatten + 4 msk kycklingfond
1 burk crème fraiche (2 dl), lätt går bra
500 g grön sparris
1 kruka/knippe bladpersilja
Salt och svartpeppar

TILL SERVERING OCH GARNERING
15 sparrisknoppar
1 kruka dragon
4 dl matyoghurt
Salt och svartpeppar
200 g forellrom

Koka upp vin, vatten och kycklingfond. Låt sjuda några minuter. Vispa i crème fraichen.

Skär sparrisen i bitar. Tag undan några knoppar till garnering. Lägg bitarna i soppan och koka upp och koka tills sparrisen är mjuk. Tillsätt persiljebladen. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Koka knopparna till garneringen i lätt saltat vatten i 1/2 minut.

Repa dragonen och hacka den grovt. Rör ner den i yoghurten. Smaka av med salt och peppar.

Fördela soppan i glas eller koppar. Lägg i en klick dragonyoghurt, och en klick forellrom. Stick till sist ner några sparrisknoppar i varje glas.

PARMAKNYTEN MED FÄRSKOST
Fina små knyten fyllda med smaksatt färskost. Ett strå av gräslök får fungera som ”snöre” samtidigt som det blir till en vacker dekoration.

15 skivor parmaskinka
15 urkärnade svarta oliver
7-8 soltorkade tomater
225 g färskost eller philadelphiaost
15 gräslöksstrån

Finhacka oliver och soltorkade tomater. Blanda med osten. Smaka av med örtsalt.

Fördela en klick i mitten på varje skiva parmaskinka. Vik upp kanterna och knyt ihop till ett paket med hjälp av ett strå gräslök.

LIMEMARINERADE KRÄFTSTJÄRTAR
Färska räkor marineras och får en smak av det asiatiska köket.

1 1/2 kg kräftstjärtar i saltlake
5 dl rapsolja
5 msk sweet chilisås
1/2 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 msk curry
4 vitlöksklyftor pressade
3 limefrukter, skal och saft

Häll av kräftstjärtarna.
Blanda alla kryddorna , chilisåsen, saft och skal av lime och den pressade vitlöken i oljan. Vispa några kraftiga tag. Häll såsen över kräftstjärtarna och låt stå kallt att marinera i minst 5 timmar innan de serveras.

UGNSBAKADE KÖRSBÄRSTOMATER MED ÖRTER OCH BABYMOZZARELLA
Vackrast med tomater som är kvar på sin kvist.

C:a 2 kg körsbärstomater på kvist
Flingsalt och nymalen svartpeppar
4 askar minimozzarella, a 125 g

DRESSING
1 dl god olivolja
1/3 dl balsamvinäger
2 dl hackade örter, röd basilika, persilja, mejram och gräslök
Flingsalt och grovmalen svartpeppar

Lägg tomaterna på en plåt. Pensla dem med olivolja, strö över salt och svartpeppar. Baka tomaterna i ugnen på 225° i c:a 5-8 minuter eller precis till skalet börjar spricka.

Fördela tomatkvistarna på ett stort fat eller i en skål. Låt mozzarellan rinna av och lägg ut den bland tomaterna. Strö över örterna.

Blanda ihop olivoljan och vinägern, smaka av med salt och peppar och häll över salladen.

Finns det mycket olivolja kvar bland tomaterna så kan den hällas ner i skålen och då endast tillsätta vinäger, salt och peppar.

GRÖNSALLAD MED PINJENÖTSDRESSING
En fräsch grönsallad behövs alltid på ett buffébord. Den här har en spännande dressing med rostade pinjenötter.

300 g blandad sallad, gärna i olika färger
Knipplök
DRESSING;
1 dl pinjenötter
1 knippe basilika
5 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
Salt och nymalen svartpeppar

Skölj och riv salladen. Skiva löken tunt och blanda sallad och lök i en skål.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Hacka dem grovt. Finhacka basilikan. Blanda samman alla ingredienser, gärna i en burk med lock. Smaka av med salt och peppar och skaka dressingen ordentligt. Häll över salladen och servera.

BULJONGKOKT OXFILÉ MED BASILIKASÅS OCH RÖDBETSPOTATIS
Mycket enkelt att laga till många. Köttets fina kvalité bevaras genom en snabb kokning. Det ska vara rött i mitten och rosa längs kanten när det är klart. Sedan återstår tricket att skära det så runt som möjligt.

Ca 1 kg oxfilé av god kvalité
3-4 tärningar av mörk oxbuljong
Några lagerblad
5-7 vitlöksklyftor
Snöre att binda upp filén

BASILIKASÅS;
4 vitlöksklyftor
1/2 dl vit balsamvinäger
C:a 125 g basilikablad
1/2 dl buljong från oxfilén
C:a 1 dl olivolja av god kvalité
Salt och nymalen svartpeppar

RÖDBETSPOTATIS
1 1/2 -2 kg potatis
1/2 -1 kg rödbetor

DRESSING;
1 dl rapsolja, helst med citronsmak
1/2 dl vinäger
2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
Flingalt och nymalen svartpeppar

TILL GARNERING
Rikligt med persilja
Coctailkapris

Putsa köttet och bind om det så att det håller formen. Koka upp buljongen tillsammans med lagerblad och kryddor. Lägg ner köttet och låt det sakta koka i c:a 15 minuter. Det ska vara rött i mitten. Lägg det åt sidan att vila.

Skär sedan upp det i mycket tunna skivor och lägg det i en cirkel på ett fat.

BASILIKASÅS;
Kör alla ingredienser i en mixer. Tillsätt olivoljan lite i taget. Smaka av med eventuellt mer olivolja, salt och nymalen svartpeppar.

Ringla lite sås över filéskivorna och servera resten bredvid.

RÖDBETSPOTATIS
Koka potatisen och rödbetorna ”al dente”. Dela större potatisar och betor i halvor. Skala rödbetorna under rinnande kallt vatten.

Blanda alla ingredienser till dressingen och häll den över den varma potatisen och rödbetorna. Strö till sist över rikligt med persilja, vänd runt och servera varm, ljummen eller kall till oxfilén.

TIPS
Oxfilén kan bytas mot annat kött av god kvalité, det är bara koktiden som avgör.
Basilikasåsen är god till allt! Kött, fisk, grönsaker och pasta, jag har alltid en flaska på gång…
SMULPAJ MED RABARBER OCH JORDGUBBAR
Jordgubbar och rabarber är sällsynt lyckat tillsammans. Sött och syrligt när det är som bäst! Receptet kan dubblas eller mångdubblas och göras i långpanna.
100 g smör
3 msk strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn

FYLLNING
Ca 400 g späd rabarber, (ca 7 dl skivad)
1/2 l skivade jordgubbar
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 msk potatismjöl

TILL SERVERING
Lättvispad grädde

Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
Skiva rabarbern tunt. Blanda ihop med skivade jordgubbar, socker och potatismjöl.

Bred ut fyllningen i en form. Strö över smuldegen.

Grädda pajen på 225° i ca 15-20 minuter. Servera med lättvispad grädde.


Hej Millan! Så bra att jag ger dig lust att laga mat! Det gör mig glad! Mina kläder är en salig blandning av allt från H&M till Second hand. Jag är inget märkesfreak utan köper det jag tycker om. Jag är ju överförtjust i blommiga, färgstarka, kläder, gärna med olika mönster som "krockar" som prickigt och randigt på samma kjol. En butik som haft väldigt fina blusar sista året, där jag köpt flera är KRISS som ju också är ett svenskt märke. Nu är jag också glad över modet med långa flladdrande sommarklänningar.... /Monika

monika | 2008-05-23 08:13:43

Hej ! Ja, men var hittar du alla fina kläder, söta blusar o klänningar?? Och mycket stort tack för inspirerande kokböcker, tycker egentligen inte om att laga mat, men när jag bläddrar i dina böcker så bara måste man fram med kastrullerna!!! /Millan

Millan | 2008-05-23 07:15:25

Hej Mia! Och tack för visa och värmande ord! Kanske måste jag ändå passa på att säga att de negativa var två!! (den plattbröstade kommentaren visade sig vara positiv då jag tog mod till mig att läsa den!! Ha,ha!) Ni andra är så många och jag är superglad att ni tagit er tid att skicka in alla dessa uppmuntrande ord, de har verkligen gjort mig gott! Sedan är det ju så att fenomenet är sådant att man tar åt sig de negativa först och sedan börjar man njuta av de goda och det gör jag verklighen nu, sedan några dagar tillbaka då jag landat! /Monika

monika | 2008-05-22 17:52:02

Hej Monika, Läste din blogg då du skrev att du hade fått några elaka kommentarer. Vill bara skriva att jag och många med mig blir lycklig över att det finns inspirerande människor som du i världen. Jag älskar dina vackra kokböcker, och kan bläddra i dem och drömma om god mat om och om igen! Ibland lagar jag lite också : ) Tycker också att du är en naturbegåvning framför kameran. Naturlig,lättsam och trevlig. Tänk på att om man tar sig tid att sätta sig ner och skriva elakheter som man vet sårar en annan människa är man störd. Och elaka människor är inte omtyckta, är det då viktigt vad en elak människa tycker om en..? Nej, helt ointressant!

Mia | 2008-05-22 16:31:40

Hej AnnMarie! Så roligt att du tyckte om programmen och gillar mina böcker, Tack! Förklädena ja, en del är hemsydda och en del har jag köpt på Hemtex men sytt om till midjeförkläden då jag trivs bäst i det! /Monika

monika | 2008-05-22 10:54:30

Ja, var köper du dina snygga förkläden? Tack för trevliga program och böcker! Annmarie

Annmarie | 2008-05-21 18:32:26

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *