HUR GÖR ANDRA MAMMOR?

29 maj - 2008 | 4 kommentarer

Hur gör man för att räcka till till allt! Så här års är det inte klokt vad man ska hinna med….särskilt om man som jag har tre barn i tre olika klasser. (Jag satte mina tvillingflickor i olika klasser för att jag ville att de skulle utvecklas till självständiga individer, vilket de också har gjort så beslutet var rätt, men Gud ska veta att jag många gånger undrat varför! När fel flicka fått gympapåsen med sig eller ännu värre matsäcken….)

Nu ska alla ha picknickar, idag är det två picknickar som krockar. Fritids ska också ha picknick och först uppträdande…..William som ska byta skola i höst vill ju förstås att alla går på hans picknick….nu går vi först på flickornas uppträdande, ratar fritids picknick och cyklar till sexornas picknick…

Dessutom har jag en hel del jobb och möten inbokade….

Och tänk, på måndag är det dags igen för picknick i 2 E…men först uppvisnig här och fotbollsmatch där…..

Dessutom känner jag ju en aldeles särskilt press på vad just vår familj har i picknicklådan! Med en picknickbok i ryggen, (Picknick för alla tillfällen) och ett helt tv-program om picknick för Nationaldagen gissar jag att en del kommer att titta ner i mina lådor och undra vad som finns där! Som tur är har jag en hel del vackra , praktiska och roliga picknicklådor i mina gömmor så hälften är ju vunnet!

Det får nog bli lite olika, en sommarsallad på sik till mig och Thommy samt grillade hamburgare med tillbehör till barnen. Och vis av erfarenheten gör jag några extra hamburgare till de som blir sugna! Och sedan tar jag väl med min bärbara picknickgrill och lever som jag lär!

SALLAD MED RÖKT SIK, 2 personer
Vad passar bättre att äta en så här vacker sommarkväll om inte rökt sik? Detta är en härlig sommarsallad.

2 stora eller 4 små potatisar

1 ägg

4 gröna sparrisar

1/4 av en rödlök

1/2 ask rucolasallad, 50 g

150 g rökt rensad sik

1 avokado

1 bit gurka

DRESSING;

1/2 msk pepparrot på tub

1/2 dl olivolja

1 msk limesaft

Salt och nymalen svartpeppar

TILL GARNERING;

Dill

Koka potatisarna i lättsaltat vatten. Låt svalna och skiva dem. Koka ägget i c:a 5 minuter. Spola det i kallt vatten och skär det i klyftor. Dela sparrisarna i tre delar och koka dem i 2 minuter, gärna i buljong. Kyl i iskallt vatten.

Dela och skala avokadon. Ta ur kärnan och skiva den på längden.

Skala och dela gurkan. Skär den i stavar.

Vispa ihop dressingen.

Blanda ihop alla ingredienser till salladen. Häll upp i en låda med lock eller skål. Täck med plastfolie.

TIPS;
Häll över dressingen och garnera med dillen på plats. Annat roligt sätt att servera salladen på är att göra skålar av isbergssalladsblad och fördela salladen häri. Lägg ner salladsskålarna i plåtlådor eller på ett fat.

HAMBURGARE
Det här blir fem till sex hamburgare. Det går bra att förbereda dem hemma i ugnen och värma på dem vid picknicken men det går lika bra att att grilla dem från början till slut på plats. Mangon och tomatsalsan gör dessa hamburgare till något annat än vanliga hamburgare.

900 g nötfärs

1 medelstor rödlök, fint hackad

2 ägg

1 1/2 dl brödsmulor, 3 skivor formfranska

1 nypa spiskummin

1 rejäl tsk dijonsenap

Salt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING;

5-6 hamburgerbröd

Isbergssallad

Några skivor inlagd gurka

Några rödlöksringar

1 tomat i skivor

4 tunna skivor av en väl mogen mangofrukt

TOMATSALSAN;

2 tomater, 1 gul och 1 röd

1 bit c:a 100 g vattenmelon

1 bit gurka, c:a 10 cm

1/2 rödlök

1 vitlöksklyfta

1 msk limesaft

1 tsk strösocker

Några kvistar fint hackad basilika

Några kvistar fint hackad persilja

2 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

Salt och nymalen svartpeppar

Blanda alla ingredienserna till hamburgarna. Forma fem-sex runda klot. Förstek eventuellt i ugn på 225° i c:a 20 minuter.

Förbered tillbehören.

Hacka och blanda ihop alla ingredienser till tomatsalsan.

Servera hamburgarna, gärna med värmda bröd, tillbehören och tomatsalsan.

TIPS;
Frakta hamburgarna i folie. Om de är förstekta hemma och bara behöver värmas på grillen kan hela foliepaketet läggas på. Använd sedan foliet som uppläggningsfat. Frakta tomatsalsan i en burk med lock och de övriga tillbehören i en annan. Servera allt samtidigt och låt var och en göra sin egen hamburgare. Se då bara till att de tar rikligt av tomatsalsan och inte missar mangoskivan.


Hej Lena Pe! Jag kan säga att hamburgarna gjorde succé! Och tack för tipset med halloumi och rabarberchutney, det ska jag prova älskar sött och salt i samma tugga! /Monika

monika | 2008-05-30 09:15:45

Hej Berit! Ja, men som du ser på mitt nästa inlägg så blev det ju hur trevligt som helst! Fortsätt njut av denna underbart soliga vår! /Monika

monika | 2008-05-30 09:13:29

Haha Monika, jag förstår precis vad du skriver om. Jag har också tre barn och den här tiden är verkligen intensiv med utflykter, picknickar och resor hit och dit. Förstår att just du känner lite krav att ha något extra i matlådorna, jag tycker också det är lite så, pratar man mycket om mat och bak och att man är intresserad av det tror människor per automatik att man alltid har värsta inspirationen... Blev enormt sugen på att grilla hamburgare efter att läst ditt inlägg. Lunch i helgen får det bli. Jag älskar halloumi och grillar några skivor att toppa min burgare med. En annan favorit; halloumi och rabarberchutney. Gott! Salt och sött i samma tugga.

Lena Pe | 2008-05-29 14:41:37

Som småbarnsmamma HATADE jag alltid maj med alla hysteriska utflykter och picnicar. Varför ska allting hända i maj? Det är först nu när barnen flyttat, som jag orkar uppskatta all blomprakt och solvärmen. Minns att jag vid ett föräldramöte försökte förhindra den obligatoriska korvgrillningen, men blev snabbt nedröstad. Hur orkade dom? Jag lider med dig! Berit

berit | 2008-05-29 14:11:32

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *