Mat för 100 personer i ett alldeles vanligt men trevligt kök!

11 juni - 2008 | 11 kommentarer

Om ni tänker ha en tillställning för 100 personer ska jag nu ge Er lite goda råd! Eftersom jag precis lagat och levererat mat åt just 100 personer kommer nu vissa sanningar som avslöjar var svårigheterna finns! Att beräkna antal personer, ytor och förvaringsutrymmen….

Ett ska sägas att jag inte förstår mig på mig själv ibland! Hur kunde jag ens tänka på att göra detta hemma? Jag har inget stort kök, (ser mycket större ut i tv!) extremt få arbetsytor, (ett av misstagen vi gjorde när vi flyttade in här) och en vanlig men i och för sig rätt bra induktionsspis från Electrolux som införskaffades då vi skulle spela in ”Monikas mat” här.

Vad värre är kylutrymmen! Men Gud var med mig idag och sände en ”svalkande hand” och kylen fick vara utomhus, med kylklabbar och frigolitlock……

Under min tid på Rosendal, då var det ju vardagsmat med 100 personer på buffé! En gång hade vi till och med 1 200 personer och då var dessutom Kungen och Drottningen hedersgäster….. och inga problem med beräkningarna. Mottot löd alltid, hellre för mycket än för lite. Det som inte gick åt under kvällen blev ju en delikat ”cafétallrik” dagen efter! Men jag har ju inget café! Och min familj är urless på rester efter plåtningar, filminspelningar och annat……Så beräkningen störde mig mest! Jag tröstar mig med att min bästa vän driver café på Thielska galleriet dit maten är levererad och hoppas att hon får extra goda tallrikar imorgon!

Men det bästa för mig var att jag kunde ringa ”mina gamla” leverantörer och få hit fisk och grönsaker idag……perfekt!

Inköpslistan!

14 kg varmrökt laxfile

9 kg handskalade räkor

3 kg röd stenbitsrom

6 liter créme fraiche

3,2 kg philadelphiaost

1 flaska Sweet chilisås

Curry

Gourmetsalt

11 kg jordgubbar

6 kg strösocker

4 liter olivolja

2 liter rapsolja

1 liter balsamvinäger, vit

Vitvinsvinäger

Trådsaffran

500 g soltorkad tomat

8 kg morötter

1 kg sockerärtor

5 knippen sticklök

8 krukor basilika

1 låda sallad med mixade sorter

3 kg coctailtomater på kvist

12 kg färskpotatis

8 citroner

12 lime

1 bukett bladpersilja

1 bukett dill

4 vitlökar

Till detta ska nämnas det jag redan har hemma, i trädgården och lite till……….

Menyn

Färskostbollar med gräslök, alt. soltorkad tomat

Saffransmarinerade morotsslantar och sockerärtor

Limemarinerade handskalade räkor

Varmrökt lax med rom sås och basilikapotatis

Sallad

Bröd

Jordgubbar

Strösocker

Vispgrädde

Hur som helst kan jag ändå konstatera, det går! Och det blev bra! Men en del saker som blir levererade blir ”fel”. Jag tycker alltid bäst om att handla själv! Morgonen började med att jag fick skicka tillbaka jordgubbarna, de var inte perfekta och det ska de vara så här års! Tur i och för sig för jag hade glömt en del som jag kunde lägga på till andra körningen….

SKA DE HÄR VERKLIGEN BEHÖVA SKALAS?

img_2814.JPG

GLÖMT ATT LÄGGA KERAMIKEN I BLÖT!

img_2815.JPG

SE TILL ATT HA STORA KASTRULLER!

img_2818.JPG

NÄR JAG BESTÄLLT 100 STICKLÖKAR VILL JAG HA STÖRRE!

img_2819.JPG

NU ÄR JAG IGÅNG!

img_2823.JPG

ROMSÅS TILL LAXEN…

img_2822.JPG

DESSRTEN! JORDGUBBAR, STRÖSOCKER OCH LÄTTVISPAD GRÄDDE, MUMS!

img_2824.JPG

Och NU! Inte klokt men barnen ropar och undrar vad det blir för mat!

Och jag höll nästan på att glömma, HEJA SVERIGE OCH HEJA ZLATAN!


Hej! Jag undrar över budgeten på denna buffé. Totalkostnad? Och vad har du räknat att det kostar per person? Vi ska ha dop i vinter och jag funderar på att göra mat istället för massa bullar och kakor. Frågan är bara VAD ska jag laga? Vill bjuda på "fräsch" mat med färska grönsaker, bra kött osv. Samtidigt har jag en budget att hålla mig till. Det kommer ca 90 vuxna på dopet och ett tiotal småbarn.

Victoria | 2014-09-20 21:29:56

Hej igen Du anar inte hur vi tittare längtar efter dig.Man pratas om dig när man handlar, åker buss, flyger (tom flygpersonalen njuter av dina program och oroas om någon där på marken inte glömmer att spela in).Hoppas att vi ser dig snart. Lycka till. Och hoppas att tv 4 vacknar...och lyssnar på oss tittare. Kram Anna

Anna F | 2008-06-12 10:37:44

Anna! Ja lite komiskt blev det med leveranserna, en kille ville till och med stanna och beställa sin lunch, Ha! Tv ja! Jodå jag väntar på besked från 4,an och hoppas innerligt att de kommer med positivt svar så att vi kommer igång snart, jag längtar efter att göra tv igen och hoppas att Ni längtar efter mig! En liten försmak blir det iallafall imorgon bitti då jag medverkar i Nyhetsmorgon! Kram Monika

monika | 2008-06-12 09:38:05

Hej Eva Och Lena Pe! Ja, jag är nog lite galen men precis som du skriver Lena så förstår jag att folk blir avundsjuka! jag har verkligen ett underbart jobb, får ju syssla med det jag älskar på många olika vis genom mina olika uppdrag! Barnen ja! Ha, jag är inte någon perfekt mamma men jag väljer noga var jag ska lägga mina duster....Igår var inte flickorna, 8-åringarna hemma hela dagen utan på fotbollsskola vilket räddade en del. William och en kompis var här men han är van, som nyfödd låg han och sov underr degblandaren på Rosendal och kan fortfarande somna och sova hur länge som helst i de mest stökiga miljöer! Sedan har ju alla barnen fått vänja sig vid att det alltid pågår projekt här hemma och frågar alltid om de ser något gott i kylen om de får ta en bit eller om det är till fotografering! Men ett tips som funkar bra för mig, de har ofta, nästan alltid kompisar med sig hem och i min värld har det alltid varit enklare med fler barn än ett ensamt barn, då roar de varandra istället för att hålla sig runt mig. Ett annat sätt är att ge dem någon uppgift att "hjälpa till" då känner de sig stora och duktiga. det värsta igår var dock att när allt var klart skulle jag börja om och laga mat till familjen som var vrålhungriga förstås för att de fått vänta så länge! Jag lever inte särskilt jämnlikt.......Thommy var också hungrig, and I say no moore! Trevlig dag på Er! Monika

monika | 2008-06-12 09:33:20

Hej Berit! Ja mängderna är det svåra! Hursomhelst har mitt motto alltid varit hellre för mycket än för lite, generösa fat gör människor glada! Trevlig dag! Monika

monika | 2008-06-12 09:16:05

Hej Lillan! Nu har jag talat med Susanne som levererar den vackra keramiken från Gerbera och ska ge deig ett korrekt svar! Vi upplever båda att efter en blötläggning, som endast behöver ske inför första användandet så suger keramiken åt sig vätska där det behövs, blir "mättad" och eventuella bubblor och ojämnheter försvinner från leran. Efter denna blötläggning blir keramiken väldigt tålig,suger inte åt sig "smaker" av maten och tål såväl ugn som frys! Detta är den bästa egenskapen tycker jag med Gerberakeramiken, då behöver jag inte flytta över den tillagade maten utan kan ställa fram mitt vackra fat direkt från ugnen! Jag har också provat att baka bröd i den vilket går alldeles utmärkt! Gerbera har en hemsida där du säkert kan få mer informastion, www.gerbera.cc Hoppas Du blev nöjd mett mitt svar och trevlig dag! Monika

monika | 2008-06-12 09:00:23

Hej underbara Monika Det bara en världs mästare kan.....eller ??? göra allt själv??? hemma ??? ... "nej det är ingen restaurang-jag bor här (med 3 barn och min man)" -så måste du svara till leverantörer ...undrar alla Helt otroligt ! Det finss bara en som kan - och det är du Monika...med glädje, charm, respekt ..... man kan bara fortsätta. När ser vi dig igen på tv ? Varma hälsningar Anna

Anna F | 2008-06-12 08:18:53

Håller med föregående skribenter - hu vad gott allt såg ut! Blir störtsugen på lax och romsås. Lite avundsjuk blir jag också på dig - vilket roligt jobb du har... Men - jag säger också - hur funkar det med alla barnen runt om? Det är klart, de är kanske lite större och förståndigare än mina... (2, 4 och 8 år). Ska ha fest i midsommar, visserligen "bara" för 30 pers, men jag drar i mig dina goda råd ändå (fast jag minskar på proportionerna tror jag!). /Lena

Lena Pe | 2008-06-12 07:57:09

Hur klarar du av att dels organisera och dels utföra sådana här projekt hemma i ditt eget hus fastän det verkar som dina barn är hemma en stor del av tiden. Mina barn bråkar och stökar så jag kan bli tokig när jag ska laga mat åt oss fem!!! Hälsningar Eva

Eva | 2008-06-12 01:11:05

O så gott det såg ut! Jag blev hungrig igen, trots att jag nyss ätit! Hur i all sin dar beräknar du mängderna som går åt? Häls. Berit

berit | 2008-06-11 19:56:29

Hej Monika, Varför måste keramiken ligga i blöt? Det ser ut på bilden som den är glaserad och då ska väl inte det behövas? Annars stort tack för en underhållande blogg. Jag läser den varje dag. Mvh Lilian

Lilian | 2008-06-11 19:41:49

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *