TENANS KRÄFTOR!

24 juni - 2008 | 5 kommentarer

Vilken mat! Lika viktigt som det är att gå till Bergs konditori och äta vaniljbullar är det att gå åtminstone en kväll på Tenan/Grand och äta just Tenans kräftor. Underbart goda havskräftor som gratineras i ett kryddsmör…..

mon2.jpg

TANT HETTANS KRÄFTOR
De kallas visserligen numera ”Tenans kräftor”, men det var tant Hettan som på något vis initierade dem efter en resa till Antibes. Dock blev förskräckelsen stor i köket då hon satte igång att dela råa kräftor som skulle gratineras med rikligt av smör och färska kryddor. Karin Lundin gick dock hem och ”utvecklade” receptet till en mer hanterbar rätt för ett restaurangkök. Resultatet blev till slut dessa underbart goda gratinerade havskräftor som helst ska serveras så fort de kommer ur ugnen!

12 havskräftor, helst råa
Salt
1 msk torkad dill
1 msk oregano
Några kvistar färsk dill, fint hackad
Några kvistar persilja, fint hackad
100 g smör, rumsvarmt
4-6 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl olivolja

Klyv kräftorna på längden genom att lägga dem på rygg och skär ett snitt längs med stjärten till huvudet. Lägg halvorna på en plåt.

Strö över salt, torkad dill och oregano. Lägg på den fint hackade färska dillen och persiljan.

Blanda ihop smöret med de pressade vitlöksklyftorna. Klicka vitlökssmöret över halvorna.

Häll till sist över olivoljan. Gratinera kräftorna i ugn på 225° på översta falsen i ugnen i 5 minuter. Ös över spadet och gratinera ytterligare 5 minuter. ( Används kokta havskräftor t ex. från frysdisken ska de endast gratineras i några minuter på översta falsen.) Spring till bordet med en tång och servera med ett gott bröd att suga upp spadet med!

Här sitter Johan och jag och suger i oss kräftorna!

mon3.jpg

Därefter åt jag Bergtunga, helstekt bergtunga som serverades med ett berg av champinjoner och sockerärtor! Mums! Och nu kommer ett matnyttigt tips; så fort som det serveras Bergtunga bör man äta det då det är en av de fiskar som ALLTID serveras färska . Dessutom är det den enda fisk jag känner till som smakar Hummer!

Desserten blev en rad goda ostar som sköljdes ner med en riktigt god Ripasso….

Sedan tackade vi kocken Johan och begav oss ner på kajen, mötte inte en människa i blåsten utan blev nästan ihjälskrämda av en padda….kvällen avslutades istället hemma hos Björn och Birgitta…..


[...] nöjdare blev de när vi kom till Tenan (på Grand). Här slulle smakas på de klassiska kräftorna. Något förändrat recept men lika [...]

Kyrka, kräftor och lägg! | Monika Ahlbergs Mat | 2011-06-04 22:14:46

Hej igen Cat! Ha, ha! Du är rolig du! Hoppas de lyssnar! Så kul att Du också har flickor, mina fyller 9 i sommar och jag måste nlog säga att de var enklare som små........de är riktigt vilda men härliga! /Monika

monika | 2008-06-25 09:02:22

Heeej! Varsågod, kom direkt från hjärtat och jag menar varje ord. Jamen, då mailar jag lite till TV4 också, så hoppas jag de får lite fart med besluten. Det vore ju en stor förlust för oss alla om de inte fortsätter med dina program, har de inte förstått hur himla bra de är? (förstår ju varenda människa) Mmm det är härligt med tvillingar fast det är ännu bättre nu när tjejerna är 8 år måste jag ärligt säga *ler* var liiite fullt upp i början om vi säger så. Ha det gott! Cat

Cat | 2008-06-24 19:15:07

Åh, Cat! Vilket underbart inlägg! Tack så jättemycket, jag blir stolt, varm och glad! Hoppas verkligen att programchefen på Tv 4 läser detta..... eller får liknande mail till sig...det är nämligen trögt med besluten! Och visst är det härligt med tvillingar?! /Monika

monika | 2008-06-24 16:33:44

Hej! Ville bara skriva att jag älskar dina TV-program och hoppas det kommer många fler? Dessutom är du så fin både på utsidan och på insidan och det lyser igenom till oss tittare/läsare, och jag blir alltid glad och varm av att läsa din blogg och se dig på TV. Ditt kök ser så hemtrevligt ut och det är så mysigt med alla blommor, färger och liv som du visar, till skillnad från andra trista/kliniska kök, det känns som man är lite "hemma" i ditt kök. Dessutom så SYNS det när det är påsk el jul med pynt och dekorationer och det är så himla fint och mysigt-mera sådant. Jag skulle bli glad om jag är lika vacker och snygg som du är, när jag når din ålder. TACK Monika för alla dina recept, din humor och din härligt goa blogg!!!! Jag hoppas du kommer med fler TV-program som Tex Kräft/Höst/Halloween inspiration. Advent/Jul/Nyår osv.... Ha det gott och ändra dig inte, för du är fin och bäst precis som du är! Kram Cat som också är en tvillingmamma ;O)

Cat | 2008-06-24 16:15:29

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *