PÅ BEGÄRAN, RECEPTET PÅ BERGS VANILJBULLAR, MORGONSMÖRGÅS OCH VÄXTHUSGASER!

27 juni - 2008 | 5 kommentarer

Frukosten är just avklarad och jag har min sedvanliga abstinens av Bergs vaniljbullar efter Martrandsvistelsen…och jag tycks inte vara ensam….Så här kommer receptet!

BERGS VANILJBULLAR, 20 stycken

2 dl mjölk

25 g jäst

75 g margarin, rumsvarmt

3 msk strösocker

1 ägg

1 tsk stött kardemumma

Ca 7 dl vetemjöl

VANILJKRÄM

1 dl vispgrädde

1 1/2 dl mjölk

2 äggulor

1 msk potatismjöl

2 msk strösocker

1 msk vaniljsocker

TILL PENSLING OCH GARNERING

Smält smör

Strösocker

Börja med vaniljkrämen då det är bra om den kallnat och är tjock när den ska fylla bullarna.

Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknar men den får inte koka.

Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret. Den bör användas nygjord.

Bullarna;

Ljumma mjölken till 37° och rör ut jästen i lite av den. Tillsätt resten av mjölken.

Rör margarin och socker poröst i en degbunke. Tillsätt ägg, degspad och finstött kardemumma. Rör ner mjölet och arbeta ihop till en smidig deg.

Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Tag upp degen och knåda den på bakbord. Skär 20 bitar och trilla dem till runda bullar. Låt bullarna jäsa på plåt i ca 40 minuter.

Fyll vaniljkrämen i en spritspåse. Spritsa in krämen mitt i varje bulle. Grädda på 250° i ca 8-10 minuter. Låt bullarna svalna något. Pensla dem till sist med smält smör och vänd dem, i strösocker.

Nu blev min frukost inte så tokig, den kan rekommenderas. Tjocka skivor av lantbröd eller helst Le vainbröd breds med philadelphiaost och ovanpå lägger jag apelsinmarmelad. Till detta en stor kopp kaffe med varm mjölk….

img_3076.JPG

Medan jag äter mina smörgåsar läser jag om klimatmärkning på mat och förundras över alla åsikter! Jag ställer mig frågan om vi orkar med fler märkningar? Behöver vi inte se allt i ett större miljöperspektiv och alltid försöka äta så närproducerat som möjligt? Och helst då naturligtvis så giftfritt som möjligt! Sedan kommer jag vidare i artikeln och får veta att ekologisk odling inte har något med klimatpåverkan att göra, tvärtom skulle den släppa ut mer växthusgaser…….

Annars blir det full fart i dag med möten, varav ett är ett lunchmöte på härliga Zink grill och ikväll åker jag till Fjäderholmarna för att titta på min gode vän Petra som har premiär på ”Fyra bröllop och ett bad!”


[...] från Bergs underbara vaniljbullar, Tenans gratinerade havskräftor, den nybakade Åstålkakan och alla goda sillar från [...]

Fick en stark längtan… | Monika Ahlbergs Mat | 2011-05-09 07:56:17

Ha, ha! Du verkar precis lika "tokig" som jag! Ha en bra dag! /Monika

monika | 2008-06-28 08:36:45

Fast det kryllade av myror så det tog bara ca 2 förbispringningar i köket innan jag fick nog och slängde ut buketten, jag är otålig också så min gräns gick vid 47,kan du tänka dig om den fått stå över natten.

Cat | 2008-06-28 08:31:17

Cat! Det där med kanelen ska jag prova men att du håller på att räkna dina myror....hmm...det låter som en evighetssyssla som tar tid...... och så otålig som jag är skulle det sluta illa! /Monika

monika | 2008-06-27 21:26:24

Mmmm både smörgåsarna och bullreceptet ser så mumsiga ut, jag brukar sprinkla lite kanel över min Phillysost när jag rostat bagels el bara ett bara goa brödskivor. Vilken fin ros, jag har plockat rosor och satt i badrummen, kök, matrum och vardagsrum och det både doftar ljuvligt och ser så "somrigt" ut. Men buketten med prästkragar, nyponrosor, smörblommor och annat fick jag ställa ut, för hjälp vad myror det kommer från prästkragarna (de mjölkar ju lössen som också finns där) 47 myror räknade jag det till och släppte ut innan jag tröttnade på svarta kryp som kröp på min duk, stolar, kakel och vägg, så till slut åkte blommor ut-hur somriga de än var ;O)) Hur många myror finns det i en bukett, ja fler än 47 iaf.. Och ändå hade jag haft blommorna under vatten i ett par timmar, tydligen kan myror hålla andan.

Cat | 2008-06-27 19:40:48

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *