LAMM, HAMBURGARE, KYCKLING, HUNDAR, BARN OCH MAMMA MIA!

5 juli - 2008 | 4 kommentarer

Vårt besök på Värmdö hos Agnes och Samantha var underbart! Första kvällen var vi 7 vuxna, 6 barn och 4 hundar!!

Agnes och Samantha

img_3188.JPG

Efter ankomsten var det full fart!

img_3179.JPG

Middagsdags! Vi ska grilla lammracks och jag får till uppgift att göra marinaden…det blir min vinnare, lika delar olivolja, balsamvinäger och soja. Krydda upp med vitlök, färska örter, salt och peppar……

img_3178.JPG

Beräkna minst 2 kotletter per person, någon äter både tre och fyra stycken…

Barnen stryker runt vuxenbordet! Klart, eftersom här finns de goda snittarna och blinierna!

img_3187.JPG

Sedan grillades det! Och tillbehören var enkla, sallad och nykokt färskpotatis. Hur gott som helst!

Och just när Agnes konstaterar att vi är utan dessert, kommer Thomas med en uppfriskande Blåbärssmoothie!

Jag gissar,

Blåbär

Glass

Lite mjölk

Ev. socker

Kör allt med stavmixer och häll upp i glas. Alla blev nöjda!

Hemfärd för de som anlände med båt och vi andra fick en god natts sömn.

img_3246.JPG

Vaknade till strålande sol! Och tänker att jag borde bada….jag älskar att bada men saknar saltet i västerhavet….alla, nästan alla badar utom jag!

Lunch!

Hamburgare och nya gäster! Birgitte och Liv blir hämtade med båt av barnen, så nu är vi 11 till lunch…

img_3202.JPG

11 HAMBURGARE

1300 g nötfärs, (kunde varit lite mer….)

3-4 msk dijonsenap

1 msk provencalsk kryddblandning

Salt och nymalen svartpeppar

TILLBEHÖR

Sallad

Lök, mycket! barn gillar lök!

Tomatskivor

Extra senap

Bröd

TILL GRILLNING

Glaze eller olja

Blanda samman färs, senap och kryddor. Forma burgare. Pensla med Glaze eller olja och grilla några minuter på varje sida. Servera med sallad, lök, tomatskivor, bröd och extra senap.

Lite lek, samvaro, glada minnen och champagne!

img_3234.JPG

Och middag igen….

img_3233.JPG

KYCKLING I PANNA MED MAJS OCH FÄRSK VITLÖK

Vi var 11….

3 kycklingar, styckade

4 majskolvar

3 röda lökar

1-2 hela färska vitlökar

2 buljongtärningar

3-4 glas vatten

Kryddor, färska och torkade

Stycka upp kycklingen i delar. Skär majskolvarna i bitar, klyfta löken och lägg ner alltsammans i en stor panna tillsammans med alla vitlöksklyftor. (eller bryn i en stekpanna och lägg över i en långpanna)

Tillsätt buljongtärningar och vatten och efterstek i ugn på 225° tills kycklingen är klar. Fyll eventuellt på med mer vatten under tiden.

Servera med färskpotatis och sallad.

En chokladbit till kaffet!

Sedan kördes Birgitte och Liv hem av barnen…..

img_3244.JPG

God natt!

Ytterligare en fin morgon och väl hemma inser jag att allt blir stressigt! Ska hämta mitt mobila bredband…..och läsa alla mail….se till att William har allt inför nästa cup som han åker på på söndag och Thommy och jag ska iväg på galapremiären av Mamma Mia…vad ska jag ha på mig?

Det blev den här!

img_3249.JPG

Och det var en härlig film och tillställning! Storartad och lyckad, vi i publiken sjöng, tjöt och klappade om vart annat….och visst, de stora stjärnorna var också där….

img_3255.JPG


Hej Annette! Tack för ditt inlägg! Vad jag menar och vad jag tror att Camilla menar är att ALLA ska ha rätt till bra och god mat. Nu skriver ju du att Ni lagar maten själva och det är ju just vad vi båda talar om i ett led , att de äldre ska slippa färdiglagad, transporterad mat och erbjudas just hemlagad mat med både doft och smak! Jag förstår också att en del är för sjuka och gamla för att ta in alla sinnen men det här skulle ju då kanske hjälpa till att både träna och hålla sinnena vid liv? Sist men viktigast! Camillas Uppror eller mitt inlägg i debatten är ju inte ett klagomål på Er som vårdar, ( jag hyser full respekt för Er) utan på systemet och politikerna som bestämmer...för visst måste det vara så att bättre och godare mat måste ge bättre förutsättningar för att ALLA en dag kommer att äta, även de som är sjuka? Och finns det något att förlora? Nej , det kan ju bara bli bättre, både för de gamla och för miljön! /Monika

monika | 2008-07-07 06:36:05

Hej Monika, all min beundran för dig!!men Camllas matuppror gjorde mig lite upprörd, jag jobbar själv på ett demensboende, och vi lagar ALL MAT själva från grunden, men vad som aldrig kommer fram isådana här debatter är att de gamla och sjuka inte äter ändå,vi sitter med vi bordet, så kallade pedagogiska måltider och det klagas på maten hela tiden de känner helt enkelt inte längre till allt och äter inte alls så bra som man kan tro, o vi lagar rotmos fläsklägg, bruna bönor fläsk t, ex, men det är segt o torrt osv osv, känns ibland meningslöst, men sen är det några som uppskattar, o det är de man lagar för!! Tack för mig o glad sommar Annette

Annette | 2008-07-06 19:54:06

Hej Cat! Ja det blir supergott med dijonsenap i färsen och glöm heller inte lite extra till serveringen.... Och tack för komplimangen, vad glad jag blir! Förresten måste du se Mamma Mia, härlig och underhållande! /Monika

monika | 2008-07-06 10:22:44

Nämen vad kul jag skall göra hamburgare imorgon och gör nästan exakt som du gör tom med Dijonsenap (det betyder att om ett proffs som du gör så, så har jag inte varit ute och cyklat helt) Mina barn ölskar lök i alla fomer, jag tänkte köra med ost och vitlöksdressing också (gräddfil som gärna får rinna av och sedan massor av vitlök, salt och svart peppar) 2 olika sorters bröd och sedan grönsaker till. Vi får överraskande nattgäster på genomresa, och hamburgare passar både vuxna och barn, är ju så gott när man grillar. Såg dig i tidningen ang "Mamma Mia" och säger bara-shoot vilken fin klänning och vad vacker du var/är. Tommy var också stilig, vilket par ni är. Ha en trevlig lördag!

Cat | 2008-07-05 19:24:07

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *