HÄR ÄR SOM I BULLERBYN….

9 juli - 2008 | 2 kommentarer

sa Rakel när hon skötte morgonbestyren åt familjen. Allt är lågt som i ett dockhus i torpet, hur korta var folk förr i tiden egentligen?

Rakel gör härliga mackor på hembakta tekakor, en god bulle slinker också med. Vi andra pinglar med en liten klocka och hon serverar oss en efter en!

img_3361.JPG

Sedan vill hon diska….

img_3360.JPG

TEKAKOR

100 g smör

½ liter mjölk

50 g jäst

1,1 dl strösocker

1 tsk salt

ca 1,6 liter vetemjöl

Smält smöret och häll på mjölken. Värm till 37-40°. Lös jästen i vätskan och blanda i resten av ingredienserna. Arbeta samman till en lagom fast deg. Låt jäsa ca 30 min.

Ta upp på bakbord och forma kakor, nagga och lägg på plåt. Låt jäsa ytterligare en timme. Grädda i ugn ca: 8-10 minuter i 225°.

KANELBULLAR MED VANILJ

5 dl mjölk

50 g jäst, gärna för söta degar

2,2 dl strösocker

200 g mjukt smör

2 tsk salt

2-3 tsk kardemumma

1,1 kg vetemjöl

FYLLNING

100 g mjukt smör

3 tsk kanel

1 dl strösocker

VANILJKRÄM

2 1/2 dl mjölk

1 vaniljstång

2 msk maizena

1/2 msk vetemjöl

4 msk strösocker

1 msk smör

Börja med vaniljkrämen. Koka upp mjölken i en rostfri kastrull tillsammans med de urskrapade fröna och skalet av vaniljstången. Ställ åt sidan att dra åt sig vaniljsmak.

Blanda maizena med vetemjöl och tillsätt äggulorna och sockret. Vispa samman.

Vispa ner lite av den varma vaniljmjölken i äggblandningen. Vispa sedan ner äggblandningen i mjölken. Sätt kastrullen på svag värme och koka upp under vispning. Var försiktig så att det inte skär sig. Tillsätt smöret när krämen har tjocknat. Låt krämen kallna. Rör om då och då.

Blanda alla ingredienserna till vetedegen i en köksmaskin, (då behöver inte jästen lösas först) eller kraftigt för hand, lös då upp jästen först genom att ljumma mjölken. Kör maskinen i ca 15 minuter eller knåda väl tills degen är smidig. Täck över med bakduk och låt degen jäsa ca 30 minuter.

Arbeta samman degen igen och lägg ut den på bakbordet. Dela den i två delar. Kavla varje del på lätt mjölat bokbord till en rektangulär platta. Bred ut smör på plattan och strö över kanel och socker. Rulla samman till en längd och skär den i jämnstora bitar. Lägg bitarna i pappersformar med den skurna sidan uppåt. Låt jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek.

Spritsa en klick vaniljkräm i mitten på varje bulle. Se till så att vaniljkrämen kommer ner i bullen ordentligt. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda bullarna på 225° i ca 8-10 minuter. Låt svalna under duk.

Och nu tittar solen fram, kanske ska jag våga mig på ett dopp i sjön?


Hej Maria! Och tack själv för att du läser...och blir sugen! /Monika

monika | 2008-07-09 17:15:32

Hej! Tack för Dina inspirerande och trevliga bloggar ! Jag blir så sugen på alla goda recept och det är ju det som är meningen. Trevlig sommar från Maria Farkas i Jönköping!

Maria Farkas | 2008-07-09 14:32:39

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *