HEMKOMST OCH NYA AVSKED…

12 juli - 2008 | 3 kommentarer

William och hans lagkamrater kom hem från Dalarna, trötta men glada!

img_3390.JPG

Men nu är det dags att ta avsked igen, från dignande vinbärsbuskar, hallonsnår, smultron och körsbärsträd! Jag förstår egentligen inte att vi ska lämna vår trädgård nu när det egentligen är som bäst!

I och för sig så är ju denna sommaren annorlunda än våra andra då vi verkligen flyttat till Marstrand och missat allt, men nu har vi varit lite till och från, lite hit och dit och så kommer det att fortsätta. Och om jag känner mig själv rätt så kommer jag att åka hem igen om ett par dagar och ”rädda” mina smulbär som precis är på gång att mogna.

För ingen sommar utan

MAMMAS TÅRTA MED SMULBÄR
En riktig sommartårta med de förunderliga små bären, smulbär som är en blandning mellan smultron och jordgubbar. Jag försöker att göra den lite som en ”bulle” i formen med en förhöjd mitt, då blir det också extra mycket plats för vaniljkrämen!

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver

FYLLNING 1;
1-1 1/2 dl jordgubbssylt

FYLLNING 2;
2 dl vispgrädde

FYLLNING 3;
1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
3 äggulor
1 1/2 msk potatismjöl
1 1/2 msk strösocker
3 dl vispgrädde

TILL GARNERING;
200 g smulbär eller 2 askar á 100 g
10 myntablad
1 äggvita
1 dl strösocker

GELÉ;
6 gelatinblad
2 1/2 dl vatten
4 m,sk strösocker
3 kryddmått citroncyra

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop mjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten och blanda väl. Häll i smord och bröad form. Grädda kakan i 175° i c:a 40 minuter.
Stjälp upp och låt svalna.

Vispa grädden ganska hårt.

Snitta vaniljstången och gröp ur de små fröna. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen, fyllning 2 i en kastrull. Används vaniljsocker istället för vaniljstång smaksätter man med det sist.

Sjud krämen under ständig omrörning tills den blivit tjock. Tag upp vaniljstången och låt krämen kallna.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Blanda vatten, socker och citronsyra i en kastrull. Värm tills allt har löst sig. Blanda ner de urkramade gelatinbladen och rör om. Låt kallna.
Dela kakan i 3 delar. Skär bort ett par cm från den understa rundeln och spara.

Bred ut jordgubbssylten på den understa rundeln. Gör en ring av de bortskurna kakremsorna och lägg ett par cm in från kanten. Bred ut grädden och fyll gropen med grädde, detta för att kakan ska få en höjd och bli lite ”bullig”.

Lägg på nästa del och se till att den kommer ner över kanten. Gör ett par snitt så lägger den sig bra. Bred ut hälften av vaniljkrämen, lite tjockare i mitten.Lägg på locket.

Bred ut resten av vaniljkrämen. Kandera myntabladen; Vispa upp äggvitan och blöt bladen. Låt rinna av väl. Doppa de i strösocker och låt stelna.

Garnera tårtan med smulebär och kanderade myntablad. Ös över geléet och låt stelna.

MUMS!


Eva! Åh, the seeds are pretty hard to find but the plants one can get in the plantshop! Good luck! /Monika

monikasmat | 2011-05-31 07:17:03

Hi! Smulbaer, never heard of them but they sound like they are the Queen of berries. I love wild strawberries (smultron) and a big one of those would be big Jackpot! Where can I get the seeds? Berry Greetings, Eva

Eva S. Harry | 2011-05-31 02:43:11

[...] dag fanns de att köpa i min butik men jag längtar tills mina egna blir klara! Då kan jag göra denna goda smulbärstårta! OAS_AD('k2a2'); CheckAd('k2a2_s5y48hrj645tj21efs'); OAS_AD('k2a3'); [...]

Smulbär! | Monika Ahlbergs Mat | 2011-05-30 06:58:27

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *