JAG KOM IGÅNG ORDENTLIGT!

29 juli - 2008 | 6 kommentarer

Jädrans vad jag kom igång idag! Gick upp sju, joggade mig sjöblöt, tog kaffe med min underbara Yvonne som hjälper mig med trädgården…….och satte mig vid datorn, oduschad! (Men det är ju bara jag på mitt kontor…) Och där satt jag….och vilken skörd det blev! Hör bara!

Böcklingröra
Röd rissallad med ingefära, romanesco och sockerärta
Lingonpaj
Kantarellsoppa med Västerbottenflarn
Smörfrästa citronmorötter
Beta med Feta och Pesto
Tomat- och avokadosallad med chilidressing
Blåbärschévre
Bulgur med granatäpple och kantareller
Mandeläpplen

Recepten kan jag ju inte lämna ut ännu, då de ska publiceras i olika tidningar senare……jag suktar Er så länge!

Mitt i alltihop kommer Yvonne in i köket med bunkar av svarta vinbär! Hon har plockat och framför allt rensat allt! Jag sätter på det första koket Svart Vinbärssylt.

Jag älskar Svart Vinbärssylt i filen på morgonen. Det måste gå att göra samtidigt tänker jag……med en viss frustration så klart, men det gick! Nu har jag sylt så det räcker till Jul!

Världens bästa recept på Svart Vinbärssylt har jag, den är hur god som helst och superlätt att göra! Tror det kommer från Hiram från början…

Det är däremot väldigt viktigt just här att vinbären inte är övermogna och det går inte att göra för stor sats, då blir den allt för rinnig. Bättre då att göra som jag idag, flera kok! Och som alltid när det kommer till sylt- och marmeladkokning bör grytan vara väl tilltagen!

SVART VINBÄRSSYLT

2 liter svarta vinbär

5 dl vatten

1 kg strösocker

Repa bären från klasarna och lägg dem i en gryta tillsammans med vattnet. Koka bär och vatten i 20 minuter under lock. Skaka grytan då och då.

img_3660.JPG

Lyft bort grytan från värmen och rör ner sockret. Rör försiktigt så inte alla bär mosas tills sockret är löst och sylten börjar tjockna. Det går på ca 5 minuter!

Ös upp sylten på väl rengjorda heta burkar och förslut. Förvara i kyl.

Första koket!

img_3661.JPG

Jag fyllde på lite bär i rom krukan också!! Och nu måste jag gå och duscha!


Hej Anna! Tusen tack för receptet! Recept kan man ju aldrig få för mycket av....och nu kommer detta att heta "Annas Fläderblomschampagne" i min värld! /Monika

monika | 2008-07-31 15:38:53

Hej Monica Du är min räddning i tider av stress, oinspererad matlagningslust och så då sätter jag mig med dina kokböcker och bara njuter av bilderna och matlagningsglädjen de puttrar av och känner hur lusten kommer tillbaka....:D Såg att ni hade lite recept på fläder och då måste jag dela med mig av detta recept, mycket enkelt att göra och ack så gott det blir.... tyvärr är det lite sent nu att göra det men nästa säsong då flädern blommar.... mvh Anna J Fläderblomschampagne Till champagnen behövs starka glasflaskor med kraftiga skruvkorkar tex. brännvinsflaskor eller flaskor där korken kan lätta på trycket. Det blir ca 5 liter av den här satsen. Det här behöver man: 2 mycket stora fullt utslagna fläderblomsklasar 1 citron 2 msk äppelcidervinäger 4½ liter vatten 8dl strösocker Så här gör man: 1. Pressa citronen, skär skalet i 4 bitar, lägg i kruka(hink). 2. Sätt till alla övriga ingredienser, observera att blommorna INTE ska sköljas. Rör om då och då och låt det hela stå med en handduk över i ca ett dygn. 3. Sila och häll upp på rena flaskor, fyll inte ända upp, trycket blir stort efter några dagar. 4. Ställ på sval plats, gärna i en tät låda och med en handduk över om någon flaska skulle explodera. Låt stå i minst 3 veckor, servera champagnen väl kyld. TIPS! Vill man ha lite mer färg på champagnen kan man byta ut ½dl av sockret mot brun farin.

Anna J | 2008-07-31 06:54:35

Hej Sara! Och Tack för att du tog dig tid att skriva dessa rader! Jag blev glad! Däremot måste vi ändra på att Du inte har en enda av mina 14! kokböcker i din ägo....Skulle gärna säga att jag skickar en, men då vet jag ju inte vad som händer här, hur många fler som hör av sig och heller inte har! Skratt! Men låt mig rekommendera "Min mat", den är komplett, här finns allt Du behöver, den är dessutom väldigt vacker! /Monika

monika | 2008-07-30 17:22:58

Hej Monika, jag vill inte kommentera något särskilt bara tacka för en jättefin, rolig och insprirerande blogg!! Att Du både hinner och orkar skriva om så mycket som Du, Din familj och Dina vänner upplever och gör tillsammans, det är jag såå tacksam för som nyfiket följer alla Dina recept och låter mig inspireras till ny mat hemma. Jag har ingen av Dina kokböcker i min ägo, men tycker inte heller att jag saknar det direkt just med tanke på att bloggen är så utförlig och full med recept ;-) Jag arbetar (oftast mer) än heltid som advokatsekreterare, så långkok och stekar brukar få vänta till helgerna. Men jag älskar att laga mat - det har jag alltid gjort - och jag har till min stora glädje även på senare tid börjat känna att det är lika roligt med bakning! Min senaste passion är muffins i alla de former, med tjock glasyr och fina dekorationer på. Tack än en gång för allt Du delar med Dig av, all lycka och frid önskar jag Dig och Din familj! Med vänlig hälsning /Sara Thelma, Vargön

Sara Thelma | 2008-07-30 12:26:53

Hej Charlotte! Så bra att du såg dem! Hoppas de faller i smaken! /Monika

monika | 2008-07-30 08:12:52

TACK snälla Monika för fläderrecepten. Du har ju varit iväg på semester så jag trodde inte alls att du glömt av det!Du måste ju få koppla av du med! Ha det gott!Jag ska snart testa flädersorbeten till nästa kalas. Kram Charlotte

Charlotte T. | 2008-07-29 20:39:45

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *