JUST NÄR JAG LIGGER PÅ FILTEN, SLUMRAR TILL OCH TÄNKER…

1 augusti - 2008 | 6 kommentarer

…..vad ska jag skriva på bloggen idag? Så hör jag ett brak!

Hade just vaknat till då det börjat blåsa kraftigt och himlen, den var alldeles svart! Äntligen lite åska och regn som kan lätta på trycket, tänker jag och springer iväg för att hämta in tvätten.

När tvätten är inhämtad, vikt och klar är himlen blå igen! Inte en droppe kom ner! Och braket? Vad var det?

Det var mitt plommonträd! Visserligen har jag tittat på det nu i flera dagar och tänkt; Det här kommer inte att gå bra…..

En miljard plommon hänger här och grenarna orkar inte bära detta, men inget har funnits att göra då de än så länge varit helt omogna.

Nu gav sig en tjock gren , trädet är inte gammalt, endast några år, 5 tror jag bestämt, och jag minns mycket väl första året, då fick vi 3 plommon…de delade vi upp i bitar så alla skulle få smaka!

Nu står jag här och tittar på tusentals plommon som ligger i slänten ner mot ängen bland omkullvälta pelargonier och krukor …vänder till slut blicken mot trädet och ser en avbruten tjock gren….vilken sorg!

img_3687.JPG

Thommy kommer med en såg och jag blir arg, vi börjar bråka för nu vill han såga av fler grenar och jag tycker han är dum!

Sur Monika!

img_3691.JPG

Han sågar i alla fall och jag får väl erkänna att det blev rätt bra! (Men en viss handledning från mig var det förstås!)

Rakel och jag räddar de mogna och halvmogna plommonen, vi plockar och plockar , till slut har vi 4 stora bunkar och ”orkar” inte mer. Då inser vi att det var lika bra att detta hände, vi har ju tio gånger så mycket kvar i trädet!

img_3688.JPG

Och vad är godare än min Plommonsylt med valnötter? Inget ont utan att det har något gott med sig, dessutom fick ju dagens blogg ett innehåll! Skratt!

Som alternativ lämnar jag också recept på Plommonsylt med vanilj och snabb och god Plommonkompott! Smakligt plommon då!

PLOMMONSYLT MED VALNÖTTER
En härlig sylt med något att bita i!
2 kg plommon, helst gulröda

SOCKERLAG
2 dl vatten
1, 2 liter strösocker
100 g grovt hackade valnötter

Halvera plommonen och lägg dem tillsammans med vattnet i en gryta. Låt koka tills plommonen blivit mos och alla kärnor flutit upp. Ta upp dem med en hålslev.

Grovhacka valnötterna och tillsätt dem tillsammans med sockret.

Koka till en lagom tjock sylt i ca 10 minuter.

Ös upp sylten på väl rengjorda heta burkar och förslut.

PLOMMONSYLT MED VANILJ
Som plommonsylt med valnötter fast len och slät med smak av vanilj.

2 vaniljstänger ersätter valnötterna.

Följ receptet till plommonsylt med valnötter. Snitta och gröp ur de små fröna ur vaniljstången. Tillsätt frön och stänger tillsammans med sockret. Koka, häll upp och förslut som plommonsylt med valnötter.

PLOMMONKOMPOTT
Till kompotter går det bra att använda väl mogna frukter och bär- De kan också kokas i små mängder och ingen oro behövs över att koket ska ha tillräckligt med pektin eftersom en kompott med fördel kan vara lite lös.

1 kg plommon

SOCKERLAG
6 dl vatten
4 dl strösocker
1 citron, skalet

Dela plommonen och kärna ur dem.

Blanda alla ingredienser till sockerlagen och koka upp. Tillsätt plommon och citronskal. Koka kompotten sakta i ett par minuter. Rör inte om för mycket utan försök att bevara plommonhalvorna så hela som möjligt. Servera kompotten med lätt vispad rädde.

Ett bra tips; Lägg lite färska bär bland havregrynen i kastrullen till morgongröten. Den får en vacker färg och god smak.


Hej Monica! Om du läser min blogg från 24 juni, finner Du receptet på Tenans gratinerade kräftor! Och Tack för komplimang! /Monika

monika | 2008-08-02 09:00:48

Hej Anna! Att göra sylten på helt omogna plommon rekommenderar jag inte. Smaken kommer ju fram i frukten vartefter den mognar. Däremot bör den heller inte vara övermogen. Om några plommon inte är fullt mogna gör inte så mycket men merparten bör vara det. Sedan är jag inte så säker på atrt sylten blir "himmelskt" god om plommonen inte är det från början, grunden är ju alltid viktig i all förädling och matlagning men om plommonen inte är så goda att äta naturella blir de med största sannolikhet godare i min sylt eller kompott! Lycka till! /Monika

monika | 2008-08-02 08:59:21

Hej Berit! Ja, det är nog hög tid för stöttar om dina träd bär mycket frukt! Särskilt om det nu ska in sämre väder och det blir blåst och regn... Låter gott med den "mogna" plommonsylten...men hur i Herrans namn lyckas Du har kvar den i ett år? Våra burkar tar slut i ett nafs! Visserligen brukar jag ofta ge bort en del,,,men ändå? /Monika

monika | 2008-08-02 08:53:45

Hej Monica Du är en stor inspiration som kock och eftersom jag vet at tdu är mycket på Marstrand på sommaren undrar jag om du eller någon annan som läser detta har receptet på Grand Hotel restaurang tenans gratinerade kräftor? Mycket tacksam för svar Monica

Monica Kaneklev | 2008-08-02 07:38:30

Min mamma har plommonträd i sin trädgård i Dalarna men det är en sort som inte blir så goda att äta. Är det ok att göra denna sylt även på omogna plommon? För jag kan tänka mig att inte alla på kvisten är fullt mogna...

Anna | 2008-08-01 23:55:55

Hej! Visst gör det ont i hela kroppen när någonting i trädgården "går sönder"?Även mina träd dignar, så det kanske är hög tid för stöttor! Jag har gjort din plommonsylt med valnötter i flera år och den blir otroligt god. Ännu godare blir den om den får stå och mogna ett år i kylskåpet. Den blir alldeles svart och tjock och doftar himmelskt! Hälsningar Berit

berit | 2008-08-01 21:50:52

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *