ERROR 500 OCH SINGÖ!

6 augusti - 2008 | 11 kommentarer

Jag fick ledigt från bloggandet i 4 dagar. Ett ”Error av typ 500” hade inträffat….Ett tag tänkte jag att det var min länk till Pridegalan som ställt till det hela, Ha, ha!

Hur som helst så upptäckte jag hur mycket jag saknade att blogga! Det har blivit som en del av mig! Och jag saknade (kanske ännu mer!) att få kommentarer då och då från Er som deltar i mitt liv, ni har blivit som en ny familj!

Vad har Ni missat? Jo en vistelse på Singö,1 mil norr om Grisslehamn och jag vill säga att jag nu badat ordentligt i Ålands hav!

Jag är ju född och uppvuxen på Västkusten med lena klippor, salta bad, underbara skaldjur och god fisk! Mina barn har lärt sig älska Marstrand som jag och varje sommar har vi styrt kosan dit.
Den här sommaren skulle bli annorlunda, det visste vi tidigt och så har det ju också blivit.

Endast en vecka i Västerhavets paradis och resten, ett slags utforskande av inland och östkust.
Nåväl, nu kom tiden för ”min” vecka på Singö, i en stuga jag ”fått” av mitt bokförlag Norstedts. I ärlighetens namn ska jag säga att vi hade ingen riktig lust att dra iväg igen, var rätt mätta efter alla vistelser….Dessutom hade vi just ”rest vår trädgård” efter vår bortavaro och nu var den riktigt vacker!

Att det ösregnade gjorde ju också sitt till….Hade vi vetat då att ”årets oväder” var på väg hade vi antagligen aldrig åkt!

Lite skakigt var det när jag ”svängde in i skogen” mot Hörnängen på Singö, (jag avskyr för mycket skog vid vattnet!)
-Åker vi inte ifrån vattnet sa någon i bilen,,,,
-Det kommer tillbaka, sa jag. (jag hade ju sett en bild på att stugan hade sjöutsikt!)

Det är alltid en viss spänning som infinner sig då man entrar ett nytt bo….och så var det ju verkligen här!

Inom två timmar efter vår ankomst hade vi öppnat ALLA skåp, lådor, garderober, letat efter spår från andra som bott här, fingrat på hundratalet böcker i bokhyllan som författarna skänkt efter sin vistelse, skrattat högt åt P-O Enqvists bastkjol som hänger på hedersplats ovanför Tv`n, (och sedan förbannat oss för att vi inte har ett roligt spår att lämna!), badat flera gånger (i regnet!), förtöjt om båten! (som var dåligt förtöjd!) och läst hela Gästboken! Här kom min ångest! Man ska lämna en, (helst intressant!) redogörelse efter sin vistelse….men vad är jag i jämförelse med de som hyllas sida upp och sida ner!

img_3709.JPG

Kvällen ägnar vi åt att bråka med Tv`n, den hackar! Äta jättegott och dricka ännu godare, elda i den trevliga kaminen och tända ALLA levande ljus som fanns!

img_3711.JPG

Dagen efter regnar det, om möjligt ännu mer! ”ÅRETS OVÄDER”, ”VARNING” ropas det ut på alla löpsedlar och är huvudnyheten på Nyheterna på Tv. Vad värre är att det håller i sig i ett par dagar…..

Vi gör utflykter! Jag minns vad jag läst i Gästboken och vi åker efter…..
Svartklubbens Fyr, fantastiskt! Jag är hemma igen, helt Västkustskt!

Utsikten från fyren

img_3708.JPG
Joggingtur med William i regnet, till vänster om Singöbron, fantastiskt att SE och TA på ovädret på så nära håll! Slår upp mot klipporna, farligt och härligt!
Vässarö brygga, hade någon skrivit, vi åker länge med bil…..väl framme kan vi bara säga, Varför?
Singö kyrka, väldigt vacker både på utsidan och insidan.
Albert Engströms muséum, Hmmm, man måste väl och det tog ca 5 minuter att gå runt i huset men missa inte caféet uppe i backen, Kaffekalaset! Otroligt god fisksoppa, hemgjorda bakverk och trevligt Krögarpar!
Havsbaden…Spabehandling och drink i baren…trevligt i regnet!
Edblads&Co, vid Finlandsfärjeläget, jag köpte jättefina ljusstakar i betong och ett underbart armband som jag kommer lura ALLA att det är min familj på amuletterna! Skratt!

img_3712.JPG

Plötsligt talas det om Sol på vädret! William, min tonåring vill hyra vattenskoter eller åtminstone en motorbåt istället för roddbåten Gunsan som tillhör huset. Jag ringer över hela Roslagen men får samma svar överallt, Nej, vi hyr inte ut motorbåtar, båtar har vi men du får ta med egen motor…Intressant båtkultur men hur förklarar jag det för en motorstinn 13 åring?

Vår värd Helene blir den Räddande Ängeln! Och vi far iväg för motor i solen! Till klippor som nästan är som Marstrands och havet ÄR lika vackert som Västerhavet!

Ty, jag har alltid varit otålig och mycket dålig på att ”ta seden dit jag kommer”…Men NU har jag lärt mig det! Stort TACK för att vi fick komma till Singö och Waldermars stuga, Jag bara vill tillbaka….


Hej Annika! Och stort tack för att Du saknade mig och min blogg, jag blir väldigt glad och det ger en mening till hela bloggandet! Roligt att sylten blev bra och tyvärr regninga hälsningar /Monika

monika | 2008-08-07 14:47:06

Hej Monika Vad jag saknade din blogg de få dagar den ej funkade.Du ger så mycket inspiration med dina bra recept.Har i fm gjort plommonsylt med vanilj som blev mycket god.Ha det så bra Soliga hälsningar Från Annika i Skåne

Annika Starbrant | 2008-08-07 14:42:18

Cat och Catharina! Åh, Ni anar inte hur glad jag blir över att Ni saknat mig och min blogg....hade ju varit hemskt om ingen märkt att den var borta! Och jag har saknat Er också! '/Monika

monika | 2008-08-07 14:40:14

Hej Lena! Ja, förmodligen har ditt träd en omstart och kommer igång igen nästa år! (Jag är avundsjuk på ditt växthus! Det är en av mina drömmar....) Om du inte vill ha valnötter i sylten kan du göra den naturell eller prova med tex pinjenötter, men det ÄR mycket gott med valnötterna. Lite längre ner så fanns också mitt recept på Plommonsylt med vanilj och Plommonkompott, båda supergoda! Klart du kan koka in färska plommon! Lycka till med kräftfesten och hoppas verkligen att vädret är bättre där Du är än där jag är! /Monika

monika | 2008-08-07 14:37:49

Härligt att du är tillbaka! Vi är tydligen många som saknat din blogg. //Catharina

Catharina | 2008-08-07 10:16:55

Heeeeeeeej Monika! Du höll på att skrämma ihjäl mig att du slutat blogga men jag upptäckte snart att de flesta av AoM bloggar var nedlagda, så då pustade jag ut. Jag älskar som du redan vet att läsa din blogg, det är en "måbrainjektion" att läsa vad du skriver. Du är så härlig hela du ;O) Gott att ha dig här igen, ha det bra!

Cat | 2008-08-07 08:35:29

Hej Monika, äntligen kan jag göra som jag brukar när jag kommer in på jobbet, en kaffe och datorstart, kolla mail och annat jobbrelaterat och sedan läsa din blogg! Det är så trist när datorer krånglar... Blir lite avundsjuk när jag läser om alla dina plommon (dock inte på att trädet rasade). Mitt plommonträd förde under några år en tynande tillvaro med enstaka frukter. Förra året flyttade vi det eftersom det stod där vi nu planerar växthus. I år är det verkligen på gång, har vuxit och blivit dubbelt så stort (känns det som), men inga frukter! Antagligen har trädet gjort en "omstart" och kommer att bära frukt nästa år. Iallafall så har min snälla granne ett träd med massor av frukt som jag är fri att plocka från. Tänkte e v prova din sylt MEN jag gillar inte valnötter! Vet inte vad det är för jag är annars en stor nötälskare men just valnötter är inte kul tycker jag. Har du provat någon annan sort i sylten? Funkar det lika bra eller ska jag köra nötfritt? Hm. Nu blev jag plötsligt otroligt sugen på inkokta plommon med grädde. Har aldrig gjort det på färska förr, bara kokat torkade. Men det borde väl bli samma sak? Eller...? Har lusläst kräfttestet i Svenskan förresten, imorgon går mitt kalas av stapeln! /Lena

Lena Pe | 2008-08-07 08:12:51

Hej Maud! Åh, Tack! Och Du är inte den enda som trodde att det var fel på just den egna datorn...jag vet fler! Så konstigt med ditt plommonträd! Det är ju verkligen ett riktigt plommonår i år, jag har sett massor av plommonträd med "hur mycket frukt" som helst! Om det inte brukar ge plommon kanske det inte trivs där det står? Men sylten blir ju god även med fina köpeplommon förstås! /Monika

monika | 2008-08-07 07:51:06

Hej Monika! Vad roligt att du är tillbaka med bloggen. Har verkligen saknat dig. Du skriver så härligt och inspirerande alltid, tycker jag. Trodde först att jag hade något fel på min dator efter all åska och regn. Jag blev jätteinspirerad av recepten med plommon. Det är bara så tråkigt att jag inte får ett enda plommon på mitt plommonträd detta år. Måste nog köpa i affären så att det räcker till plommonsylt med valnötter. Mums! Varma hälsningar/ Maud

Maud Blomfeldt | 2008-08-06 21:54:14

Hej Elisabeth! Jag kommer inte att sluta blogga! Är helt biten, tycker det är hur kul som helst! Kanske är det lite terapi? Ha! Hur som helst är det allra roligaste när jag får kommentarer på det jag skriver, då vet jag ju att någon läser! /Monika

monika | 2008-08-06 21:17:12

Oj vad kul att du är tillbaka på bloggen, Monika. Blev lite orolig ett tag att du försvunnit för gott, men så var det som tur var inte. Tycker det är så roligt att läsa vad du skriver och följa med i ditt liv litegrann...Började läsa dina rader av en slump men nu är jag helt fast...lite konstigt på nåt sätt, att det kan bli så! Du inspirerar i alla fall mig, så sluta aldrig blogga, ha ha. Jo såklart kan du det om du vill, men låt det dröja länge i så fall. Jag vill bara önska dig en kanonhöst framöver och kommer följa dina äventyr (stora som små...). Sensommarhälsningar Elisabeth

Elisabeth | 2008-08-06 19:40:12

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *