WILLIAM HAR BLIVIT STOR OCH MIN MAMMA FYLLER 70 ÅR!

11 augusti - 2008 | 10 kommentarer

Idag startade Djurgårdens fotbollsskola på Hjorthagen och ALLA barnen försvann! Det blir en härlig avslutning på sommarlovet för dem och äntligen kan jag få lite arbetsro här hemma, skratt! Jag försöker numera att skylla allt möjligt på barnen….

Och för William var det en stor dag, han ska inte vara elev under veckan, utan hjälptränare! Gissa om han var stolt (och lite nervös också tror jag) på vägen dit i morse. Och om en vecka börjar han i sjunde klass, jag kan knappt fatta att han blivit så stor att han nu ska gå i högstadiet!

Tränarna värmer upp!

img_3745.JPG

Koncentrerad William inför uppropet!

img_3742.JPG

Väl hemma börjar jag beta av telefonsamtal som fått vänta och sedan är det bara att sätta sig vid datorn och göra färdigt recepten som ska plåtas på onsdag, en höstfest för Laura och påbörja nästa veckas recept, ett sommarreportage till sommaren 2009! (inte klokt!)

Till slut får jag till det både till Lauras höstfest och en bra upptakt på nästa års sommarfest och jag blir nöjd med dagens arbetsinsats!

Svampsoppa med Västerbottenflarn

Smörfrästa citronmorötter

Persikor med Mozzarella och Serranoskinka

Ljumma tomater med kapris, vitlök och röd basilika

Frasiga kycklingbitar med röd sås

Grillade fiskspett

Amerikansk Färskpotatissallad

Snabbaste bärpuddingen

Laxröra

Camembertfyllda filoknyten med hallonsås

Grön capucchino med örter

Vildörtsallad med jordgubbar

Gestostsnittar med valnötshonung

Och för att ni inte ska gå helt snuvade på recepten, jag kan ju inte lämna ut dem innan de är publicerade, så lovar jag både att säga till då de publiceras och därefter lägga ut dem i sin helhet här på bloggen.

Men helt tomhänta blir ni inte idag! Här kommer ett underbart recept på en kryddstark och festlig Kalkonrulad som länge var tänkt att användas på onsdag!

KALKON I KOKOSSÅS MED VILDRIS, 6 personer

Fina smaker av ingefära, chili, citrongräs och kokosmjölk gör detta till en oförglömlig måltid!

700 g kalkonbröst

Salt och nymalen svartpeppar

Ca 2 msk Sambal oelek

Tandpetare

2-3 msk olja

1 bit ingefära, ca 4 cm

1 stor vitlöksklyfta

1 stor röd chili, spansk peppar

2 tsk hackat citrongräs

RIS

9 dl vatten

Salt

4 1/2 dl (ca 400 g) ris, helst vildrisblandning

SÅS

1 burk kokosmjölk

1 dl créme fraiche

1-2 msk limesaft

TILL GARNERING OCH SERVERING

Limeskivor

Grönsallad

Koka riset enligt anvisning på paketet.

Skär kalkonköttet i ca 10-12 tunna skivor och platta ut dem. Stryk på ett tunt lager Sambal oelek, salta och peppra. Rulla ihop skivorna och fäst med en tandpetare.

Skala och hacka ingefära och vitlök. Dela chilin och ta bort kärnorna, skär dem i tunna strimlor. Hacka citrongräset.

Hetta upp olja i en stekpanna och bryn ruladerna gyllene på ganska hög värme runt om. Tillsätt vitlök, ingefära, chilistrimlor och citrongräs och rör om.

Häll på kokosmjölken och rör ner créme fraichen. Låt alltsammans sjuda i ca 10 minuter. Vänd runt ruladerna då och då så de blir fint genomstekta.

Smaka av kokossåsen med salt, peppar och limesaft. Dra ut tandpetarna ur köttet och skär upp ruladerna. Servera med vildriset, limeklyftor och en grönsallad.

Och till slut, GRATTIS MAMMA som fyller 70 år idag! Hurra! Hurra! Hurra!


Varsågod så lite så. Eftersom du är Monikas mamma så är jag säker på att hon fått sin skönhet både inifrån och utifrån från dig. Cat

Cat | 2008-08-13 19:45:24

Tack Cat för grattishälsningarna.Gillar dina kommentarer på bloggen!

Monikas mamma | 2008-08-13 18:49:30

Hej och hå Cat! Tack för receptet! Jag lägger ut det imorgon och det låter snorgott faktiskt! '/Monika

monika | 2008-08-12 20:30:56

Mmm jag misstänkte det, ja ja man får vara glad så länge man förstår sina kuliganer. Det är bara så att jag tycker "fett" i dessa sammanhang låter så fult, inget positivt men å andra sidan kom jag ihåg hur min Farmor fasades över att vi sade att det var "snorgott" om hennes mat på 80-talet, nu när jag snart är 40 själv & har barn så kan jag ju hålla med ;O) Basrecept på Petit Choux och sedan efter smak en si sådär 3 dl riven ost, dill efter smak, chili ca 1-2 beroende på styrka och paprika 1 liten allt mycket finhackad eftersom det skall spritsas ut. Cat

Cat | 2008-08-12 14:24:55

Vänta Du bara Cat tills dina "gulliganer" blir äldre! Du anar inte vad många nya ord Du kommer få lära dig! Och William är på benen igen, punktlig tränare på plats klockan 8 i morse! Det är "fett soft" att vara tränare.... Dina Petits chouxer låter underbara, kan du inte dela med dig av receptet? /Monika

monika | 2008-08-12 08:53:30

Ja, de smakerna är precis det jag gillar, kombination av söt och salt är verkligen en favorit. Jag gjorde Petit Choux smet idag som jag blandade i dill, västerbottenost (och röd paprika el chili i vissa, tvungen att experimentera lite) och sedan lite strösslat havssalt ovanpå och sedan spritsade ut på plåt och gräddade. Till kräftorna tänkte jag mig dessa, blev såå gott, lite salt av osten, lite sött av den lena Petit Chouxen och sting el chrunch av chilin/paprikan. Nu börjar jag spåna på vitlök, basilka, torkade tomater, parmesan ja listan kan göras lång man skulle bara ha mer tid att experimentera med detta, det ultimata receptet. Haha fettrött, jag fick höra av kassörskan på Konsum att hon var Keff på huvudräkning?! Ehh Keff stod jag och tänkte, vad sjutton är det men säkert inget positivt utan säkert att det betyder dåligt? Jag kände mig sååå gammal... Men förstod snabbt att det betyde dåligt för hon kunde verkligen inte räkna i huvudet 3 +3 +4 var för svårt, så då är man verkligen... vad hette det nu igen jo Keff el fett el, som jag skulle sagt dålig ;O)) Grattis igen på 70-årsdagen och William får vila upp sig till nästa gång. //Cat

Cat | 2008-08-11 19:45:48

Hej Cat! Du har samma smak som jag! Och Mamma blir säkert stolt som en tupp när hon läser det här...eller hur Mamma? Och William, ja William hade en bra dag men nu är han "fett trött"! Ha,ha! det är så din lärare känner sig varje dag säger jag......välkommen till verkligheten! /Monika

monika | 2008-08-11 18:46:27

Grattis Monikas mamma och även till William för hans "tränartitel" ;O) Mmmm dessa 3 längtar jag efter recept på, är My cup of tea so to speak. Persikor med Mozzarella och Serranoskinka Ljumma tomater med kapris, vitlök och röd basilika Frasiga kycklingbitar med röd sås Vi "ses" snart!

Cat | 2008-08-11 17:57:19

Hej Annisen! Det är sådana härliga människor som Du som gör att detta är såååå kul! Tack! /Monika

monika | 2008-08-11 13:08:46

Återigen lyckas du inspirera mig till att laga fantastisk mat. Tack för en underbar blogg!!

Annisen | 2008-08-11 13:03:25

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *