FULL RULLE OCH THOMMY FYLLER ÅR!

12 augusti - 2008 | 20 kommentarer

Idag är det en ny födelsedag! Thommy fyller år, hur mycket vill han inte att jag säger…..(ledtråd, jämnt förra året?!) Han blev hyllad och uppvaktad i morse med en fin tårta, Hallontårta eftersom hallon är det bästa han vet! Presenter, skönsjungande barn och jag, vi var alla ett bonus!

img_3754.JPG

GELÉGLASERAD HALLONTÅRTA

En riktigt god tårta! (För den superstressade är ett tips att använda färdigköpt tårtbotten)

BOTTNAR

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver

FYLLNING 1;
1 1/2 dl hallonsylt

FYLLNING 2
1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
2 dl vispgrädde

TILL GARNERING;
Ca 500 g hallon
Mandelspån till kanten

GELÉ;
6 gelatinblad
2 1/2 dl vatten
4 msk strösocker

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop mjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten och blanda väl. Häll i smord och bröad form. Grädda kakan i 175° i c:a 40 minuter.
Stjälp upp och låt svalna.

Snitta vaniljstången och gröp ur de små fröna. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen, fyllning 2 i en kastrull. Används vaniljsocker istället för vaniljstång smaksätter man med det sist.

Sjud krämen under ständig omrörning tills den blivit tjock. Tag upp vaniljstången och låt krämen kallna.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Blanda vatten och socker i en kastrull. Värm tills allt har löst sig. Blanda ner de urkramade gelatinbladen och rör om. Låt kallna.

Dela kakan i tre bottnar. Lägg den understa på ett fat. Bred över 2/3 av vaniljkrämen. Lägg på den andra botten och bred ut sylten. Lägg på sista locket och bred ut resten av vaniljkrämen ovanpå och runtom kanterna.

Lägg ut hallonen över krämen. Ös över geléet. Strö mandelspån runt kanten. Ställ tårtan kallt så att geléet stelnar.

När det är någon i familjen som har födelsedag skulle man ju egentligen ägna dagen åt det men så blev inte fallet här idag….

Barnen iväg till Fotbolsskolan och jag hade fullt upp med morgondagens plåtning. Beställningar av ditten och dutten och sedan ut på stan för att handla!

Jag är ju lite ”sjuk” på det sättet att jag tror inte att någon kan välja råvaror som jag till ”min plåtning”! Inte rekvisita heller för den delen så därför gör jag hela tiden allt själv. Min bil far härsan och tvärsan över Stockholm till just ”mina ställen”!

Idag har jag beställt det mesta av grönsakerna från Sorunda, men en del har jag faktiskt inte vågat beställa, måste välja själv i butik, vis av erfarenheten…..en alltför mjuk tomat eller stötskadad frukt gör mig bara arg!

Blommorna! De flesta har jag ju i trädgården men ett visst komplement behövs alltid och här finns det inget tvivel, blommorna på Norrmalmstorg i Stockholm är bäst i världen! Dessutom litar jag helt och fullt på att dem ger mig det jag beställt! Underbart!

På hemvägen hittar jag en underbar blus på Kriss

img_3768.JPG

Birgitte ringer! Birgitte Söndergaard som målar tavlor och nu idag på glas, undrar om jag inte vill ha glas på bilden? Klart jag vill och henne också! Hon kommer imorgon!

img_3756.JPG

Och en fin vas också, som jag genast fyllde med både odlat och köpt!

img_3758.JPG

Sedan har jag tur! Susanne på Gerbera skickar lite keramik i höstfärger…hon är fantastisk! Helt enastående, tänker som jag att mycket ger mer!

img_3762.JPG

Och hur glad blir jag inte när jag öppnar?

img_3763.JPG

Hämtar barn….packar upp och in! När Thommy kommer hem och undrar vad det blir för födelsedagsmiddag undrar jag nästan det också! Herre Gud det hade jag nästan glömt! Men pilar iväg och hämtar lite potatis i landet i mitt nya fina durkslag…

img_3764.JPG

Och sedan blir det ”Cowboymat”, det är det bästa Thommy vet! Biff, bönor, potatis, rödbetor och bearnaisesås!

img_3765.JPG

Och nu går jag här och förbereder inför morgondagen, mest med blommorna! Varför blev jag inte trädgårdsmästare?

Detta är ju vackert…

img_3760.JPG


Hej Catharina! Ja visst är det kul! Inte klokt vad sybervärlden kan vara bra! Och stort tack för receptet! Det låter hur gott som helst! Eller hur Cat och Lena Pe? /Monika

monika | 2008-08-14 15:35:19

Men detta är ju jättekul...att Monicas blogg kan bli en mötesplats för alla oss matfantaster därvi kan utbyta tankar, tips och kanske ett och annat recept. Har egentligen inte alls tid att sitta här och skriva, men kan inte låta bli. Som ett tack för alla de recept du gett skulle jag vilja lämna ett bidrag på en vansinnigt god kaka vars like jag aldrig smakat tidigare och som jag lyckades "sno åt" mig receptet på. Rör ihop: 3 ägg 4 1/2 dl strösocker 3 msk kakao 2 msk vaniljsocker 1 krm salt 2,25 dl vetemjöl 1,5 dl smält smör Grädda smeten i en långpanna, ca 10 min, 200 grader Under tiden, sjud ihop: 5 msk smält smör 4 dl ljus sirap 6 msk grädde 250 gram cocos Ta ut kakan när den fått lite färg och bre på cocosblandningen. Sätt in kakan i ugnen igen och baka tills den fått fin yta, ca 5-8 min. Kan varmt rekommenderas när man vill synda...och det vill man ju..:-) Förbannar dock min gasugn som inte alltid är ens bästa vän när det kommer till bakning... Nu, back to work! Ha en härlig torsdag! //Catharina

Catharina | 2008-08-14 14:46:44

Oj, oj, Lena! Vilken energi! Och nu blir jag nästan avundsjuk på ditt "förråd"! Suger åt mig lite av äran dock eftersom du säger att inspirationen kommer från min blogg! Skratt! Och sedan var det ju via mig och min blogg du träffade Cat! Skratt igen! /Monika

monika | 2008-08-14 09:06:44

Här har ni en som bakade iaf fyra tårtanslag igår kväll! Dessutom bakade jag pizza till middag och gjorde dubbel sats av den med + förgräddade bottnar och frös in. Nu kan jag både slänga ihop en tårta och en pizza lite snabbt! Gjorde dessutom en chocolate chips cookiesdeg med både vita och mörka chokladbitar i när jag var igång. Fast den lade jag ogräddad i frysen. Också suveränt att bara ta fram och baka av. Jag känner att jag verkligen älskar min frys! Som grädde på moset drog jag in en kålpudding i ugnen, sedan fick den äntligen vila... Min man undrade vad jag drabbats av för husmorsbacill (inte för att jag inte brukar sky köket annars heller direkt men han tyckte väl att energin var snäppet över normalt...). Jag skyller på den här fantastiskt trevliga bloggen, inte bara bloggaren själv som verkar härlig, läsarna också, tack tack Cat! Jag delade inte bottnarna denna gång, men nästa gör jag som du tipsar! /Lena Pe

Lena Pe | 2008-08-14 07:58:26

Monika-ta över din blogg, ingen fara, ingen kan ta bort glansen från en stjärna, ingen ;O) Lena Pe-Ja baka en 3-4 st så har du, jag brukar tänka efter att vad jag behöver framöver tex nu för Halloween, advent, 2 födelsedagskalas osv och så bakar jag upp en 30 ägg sedan har jag anslag i frysen som bara är att ta fram när det behövs. Tips-dela anslaget innan så går det ännu fortare när du tinar och bara börja fylla bottnarna med fyllning + att det är lättare att bre på fyllning utan att det smular sig pga de varit frysta. Är perfekt att ta en fm el em och bara storbaka, går fort är ugnen du måste vänta mest på. Cat

Cat | 2008-08-13 19:54:30

Åh, jag blir avundsjuk! För mig blir det nog inget salt dopp förrän nästa år! /Monika

monika | 2008-08-13 18:03:12

Monika! Tusen tack för dina recept på makrill.Om vi har tur kanske det kan bli färsk makrill till middag i helgen,annars har vi frysen full att ta av. När det gäller salta bad så är det lyx för oss att bara ha 150 m till bryggan och i helgen ska jag tänka på dej när jag tar ett dopp/Lena A

Lena A | 2008-08-13 17:37:08

Hej AnneMarie! Kul att du gillade min fina blus! Den kommer från Kriss och jag är jättenöjd med den, hade den idag på bild! /Monika

monika | 2008-08-13 16:46:33

Hej Faust! 30 år för mycket! /Monika

monika | 2008-08-13 16:44:48

Hej Lena Pe! Tårtan går utmärkt att göra med blåbär eller vilka andra bär som helst! Och gör den! Den är supergod! Och Cat har ju kommit med det bästa tipset för dagen, baka bottnar en tråkig dag och frys in! Tänk att jag inte förelagit det? Ja, och visst är det så att trädgården går hand i hand med köket, om det ska vara på riktigt! /Monika

monika | 2008-08-13 16:42:00

Hej Cat! Jag ska absolut ta mig till skördefesten på Öland! Det låter hur trevligt som helst! Och jag har massor med paddor i min trädgård....Ha, ha! Jättebra och kul att du delar med dig av ditt tårtbottenrecept! Jag håller helt och fullt med dig och Lena att de som finns att köpa är under all kritik! Ibland kan man dock flirta med ett bageri och köpa en färdig botten! Bara ni nu inte tar över min blogg och börjar sköta den själva! Skratt! /Monika

monika | 2008-08-13 16:37:57

Hej Lena A! Vad underbart det låter med en riktig västkustsommar! Det har jag ju också alltid haft men inte i år och det jag saknar mest är faktiskt saltet! Saltet i havet som gör mig "salt" när jag badat! Jag älskar att bada men det ska erkännas att baden varit färre i år.... Krabba äter jag helst naturell med goda såser till. När skaldjuren är så goda i sig själva tycker jag det är onödigt att krångla till det.... Makrill! En av de bästa fiskarna tycker jag! Dessutom finns det ju gott om dem så samvetet kan vara rent. Det bästa sättet att äta dem är ju det "vanligaste", knaperstekta med lingon eller stuvad spenat. Ibland tar vi båda! Skratt! På min blogg 10 juli finns ett trevligt recept av Jamie Oliver på makrill.. och här kommer två, dock rätt vanliga men goda! MAKRILL MED DILLSMÖRSLUNGAD FÄRSKPOTATIS Knaperstekt makrill med dillsmörslungad färskpotatis är en delikatess. Ett par rödbetshalvor passar bra till. 6 stora eller 12 små makrillfiléer Ca 1 dl vetemjöl Salt och nymalen peppar Smör och olja till pannan, gärna rapsolja med citronsmak DILLSMÖRSLUNGAD POTATIS Ca 700 g färskpotatis 100 g smör 1 dl fint hackad dill Saft av 1/2 citron Flingsalt TILL SERVERING Salladsblad Rödbetor i klyftor Skölj och torka filéerna med hushållspapper. Vänd dem i mjöl, salta och peppra. Hetta upp oljan i en panna och stek fisken knaprig på båda sidor. Blanda samman smör, fint hackad dill och citron. Koka potatisen i lättsaltat vatten, häll av och lägg i en skål. Lägg på dillsmöret som får smälta ner, strö över lite flingsalt. Servera! TIPS Blir det dillsmör kvar är det gott att lägga direkt på makrillen. Dillsmörslungad potatis är gott till alla slags fiskar och en del kokta grönsaker som till exempel morötter. STEKT MAKRILL MED STUVAD SPENAT En vanlig vardagsrätt i mitt hem då jag var barn. Jag uppskattar den fortfarande. Ibland serverar jag lingon till istället för spenat. 600 g makrillfiléer Salt Smör till stekning TILL PANERING; 1-2 ägg 3/4 del ströbröd 1/2 dl vetemjöl Salt och nymalen vitpeppar STUVAD SPENAT 500 g färsk eller 375 g fryst hackad spenat 2 1/2 msk smör 3 msk vetemjöl 1 1/2 –2 dl mjölk Riven muskotnöt Salt och nymalen svartpeppar TILL SERVERING; Kokt potatis 1 citron i klyftor Skölj av fisken och salta den lätt. Vispa upp äggen och blanda alla ingredienserna till paneringen. Doppa varje filé i ägget och sedan i paneringen. Bryn smöret i en stekpanna. Lägg ner fisken och sänk värmen något. Stek filéerna gyllenbruna på båda sidor i c:a 5-7 minuter på varje sida. STUVADE SPENATEN; Tag bort stjälkarna på den färska spenaten och koka den i lättsaltat vatten i några minuter. Häll bort spadet. Hacka spenaten för hand eller i en matberedare. (Låt den djupfrysta tina) Smält smöret i en kastrull. Lägg ner den hackade spenaten. Rör ut mjölet med lite av mjölken till en slät och fin redning. Häll i redningen i spenaten under ständig omrörning. Tillsätt resten av mjölken. Koka ihop stuvningen i några minuter. Smaka av med riven muskot, salt och peppar. Servera spenaten med den stekta makrillen, kokt potatis och citronklyftor. Smaklig spis! /Monika

monika | 2008-08-13 16:32:06

Cat! Tack för bra tips, supersmart att göra några extra och lägga i frysen som är enkla att bara ta fram när man vill. Att inte jag tänkt på det själv...! Så självklart egentligen. Tack för receptet också, har ett som är snarlikt, ska prova ditt i helgen. /Lena

Lena Pe | 2008-08-13 14:27:11

Lena Pe-baka och frys in, är suveränt att ha i frysen, tinar på ett kick. Jag som jobbar med tårtor har alltid olika stl i frysen, bara ta fram när man behöver. För jag håller med, det finns inga goda färdigbakade usch. Ett av mina enkla basrecept på anslag är 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 2 tsk bakpulver (2 tsk vaniljsocker)

Cat | 2008-08-13 13:30:44

Var hittade du den fina blusen?

Annmarie | 2008-08-13 10:47:11

101?

Faust | 2008-08-13 10:40:22

Kom just på en sak - varför finns det inga goda färdiga tårtbottnar att köpa? Alla jag testat är mindre bra. Konstig konsistens och med bismak. Bakar alltid egen även om jag har ont om tid. Vore onekligen praktiskt att kunna köpa en god färdigbakad när man får hastigt påkommet tårtsug...

Lena Pe | 2008-08-13 10:39:25

Åhh vad den där hallontårtan ser god ut! Har lovat min systerson en tårta till hans namnsdag nu på söndag, den där ligger bra till för bakning just nu. Fast han är mer en blåbärskille... Undrar just om det är försent för dem, kanske tappat smaken helt...? Som vanligt, bra inspiration här iaf! /Lena (som också har trädgårdsmästardrömmar, går ofta hand i hand med matintresse har jag märkt)

Lena Pe | 2008-08-13 08:58:24

Grattis Thommy! Sååå snygga saker alltihopa!!! Jag blir ju bara grön av avundsjuka på ett bra sätt alltså, allt det där är ju "jag", glasen och blommorna och keramiken var ju bara så snyggt! Har du varit nere på Ölands skördefest? DET skulle du älska, fullt av keramik, kryddor, ekologiskt odlade grönsaker, små härliga bodar, matställen, loppisar. Och dofterna av pumpasoppa, kroppkakor, senapshonung, lammkorv blandat med hö, pumpor, blommor, grönsaker osv Jag Älskar det! Vi åker dit varje år, är en matupplevelse utöver det vanliga, all denna färg och prakt, myllan mellan fingrarna är helt obeskrivbar, man måste se det och känna, lukta och smaka....... www.skordefest.nu När det blir för mycket för dig får du utbilda en assistent som du sedan kan lita på till 100 % så behöver du bara flänga runt på det viktigaste el hur. Men jag vet hur det är, jag har oerhört svårt att släppa kontrollen för jag vill ha det på mitt sätt och vet exakt hur och vad jag vill ha, knepigt det där. Och jag är tyvärr inte heller trädgårdsmästare (du borde också åka till Gustavshill på Färingsö www.gustavshill.se, du som inte flänger så mycket menar jag *skratt*) Vilka blommor, och när det hoppar paddor runt fötterna vet man att det är utan bekämpningsmedel. Men jag har en himla grön och fin trädgård som jag månar massor om, tyvärr har jag inte så stor som din, så är massor jag får avvara men jag har ändå klämt in mycket *stolt* Älskar att gå och pyssla och nypa bort blommor, ta färsk basilika och tomater, kryddor osv Min dröm är att kunna plocka massor av buketter och ta in men där går gränsen får gå ut i naturen istället. Cat

Cat | 2008-08-12 21:19:45

Hej Monika! Nu är jag hemma igen efter några veckor i Varberg som också är en pärla på Västkusten.Min man och mina söner åker ut med egen båt och fiskar makrill och stora krabbor.Nu till min fråga har du något bra recept på makrill. Och hur äter du krabba?Fångsten har varit mycket god iår och det gäller att få lite variation på det hela. Jag hittade keramiken från Gerbera i min lilla stad också.Oj, vad glad jag blev.Ett durkslag som ditt och en skål fick det bli första gången och det kommer att bli fler inköp. Ha det bra imorgon och ge Thommy en sen födelsedagshälsning./Lena A

Lena A | 2008-08-12 21:12:08

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *