ÄPPEL, PÄPPEL, PIRUM, PARUM….

19 augusti - 2008 | 6 kommentarer

img_3977.JPG

Så här ser min gräsmatta ut i stort sett varje dag. Det spelar ingen roll hur mycket äpplen jag plockar upp på kvällarna efter någon dag är gräsmattan full igen!

img_3978.JPG
Just detta äppelträd är mycket gammalt och har inte mindre än 4 olika sorter på sig. När vi flyttade hit för 12 år sedan var det väldigt bortglömt och gav ingen frukt alls men med idoga beskärningar bär det nu nästan för mycket frukt!

Eftersom gungan hänger här fick barnen när de var små alltid ha hjälm på sig när de gungade……och jag lägger mig inte gärna i hängmattan och sover så här i äppeltider!

Min dag idag var bestämd att vara en heldag vid datorn, har en plåtning för en tidning på torsdag dit recepten måste göras helt klara och råvarubeställningen tänkas igenom. Dessutom åker jag till Karlstad på tisdag för att hålla en tvådagarskurs i förädling och det kräver vissa förberedelser….

Det är ju inte så att jag är arbetsskygg, jag älskar verkligen mitt jobb som är både rikt och omväxlande utan problemet är snarare att jag inte är en ”stillasittande” person av naturen! Därför har jag alltid svårt för dessa ”heldagar” vid datorn. ..Jag brukar till och med överväga att svara på min kontorstelefon dessa dagar för att smita ett tag, (något jag aldrig gör annars eftersom det så ofta är någon som vill sälja något som jag inte behöver!) eller till och med ta ett varv med dammsugaren bara för att röra på mig och få lite fart på hjärnan igen!

Idag gjorde jag små rundor i trädgården då och då. Nu har även mina gula plommon mognat. Tänk att det växer både gula och röda plommon på mitt plommonträd!

Den här gula sorten eller snarare gulgröna minns jag från min tid på Rosendals trädgård. Då köpte vi hem lådor med dessa och vi kallade dem endast ”Franska plommon”…..de är hur goda som helst, väldigt söta! Tyvärr blir inte sylt och sådant lika vackert med denna sort då färgen blir väldigt klen i koket.

img_3980.JPG

Något som däremot blir vackert är mitt äppelmos med lingonsylt. Jag bestämmer mig för att sätta på ett litet kok medan jag sitter och skriver……

dscn1659.JPG

Telefonen ringer, alltså den jag svarar på! Jag pratar och rör i grytan, när jag pratat klart är även moset klart att hällas upp!

ÄPPELMOS MED LINGON OCH KANEL
Världens enda prickiga äppelmos!
2 kg äpplen
2 citroner
4 dl vatten
3 kanelstänger
12 dl strösocker
3 dl lingon

Pressa citronen i vattnet. Detta för att äpplena ska behålla färgen efter det att de skalats. Skala och kärna ur äpplena. Lägg dem i citronvattnet.

Dela äpplena i bitar och koka upp dem i en gryta tillsammans med vattnet och kanelstängerna. Koka på svag värme tills de mosats. Rör om och hjälp till att mosa med en träslev.

Tillsätt strösockret och låt puttra lite till. Rör försiktigt ner lingonen då några minuter återstår. Häll upp på väl rengjorda heta burkar och förslut.

TIPS; När ni tröttnat på att smaksätta äppelmoset med lingon kan ni byta ut lingonen mot vaniljstänger (mums i gröten) eller färsk rosmarin (gott till kött) .

Och nu tittar datorn hotfullt på mig! Jag måste jobba vidare och snart ska barnen hämtas!

img_3981.JPG


Hej Ulla-Britt! Och tack för kommentar! Ja det kan det vara och det var absolut Reine-Claude vi köpte in på Rosendal men i mitt träd skulle det också kunna vara "Allmänt gulplommon" har jag hört sägas av en "kännare"! Hur som helst så är det gudomligt gott! /Monika

monika | 2008-08-20 09:48:10

Hej Maria! Och Tack! Jag tycker det är kul att så många tycker att min blogg är beroendeframkallande! Tomatsoppan ja! Jag ringde till Förskolan och ville tala med Daniel men han var på romantisk resa med med sin Fru till på måndag, jag ringer honom då! /Monika

monika | 2008-08-20 09:38:53

Plommonen heter Reine Claude D Óullins och är väldigt goda.

Ulla-Britt F | 2008-08-20 07:01:04

Hej Monika, Tack för din härliga blogg - den är beroendeframkallande, särskilt så här i skördetid! När jag läste kommentaren där du skrev om Daniels tomatsoppa har jag i minnet att du skrivit om den förut men nu har jag googlat efter den utan att lyckas. Snälla, vill du delge oss receptet på soppan ;-) Ha en bra dag! /Maria

Maria | 2008-08-20 06:42:37

Hej Lena! Ja, det är faktiskt hemskt så mycket frukt och bär som förgås! Jag hinner ju inte heller ta hand om allt utan det gör getingarna! När barnen var små gick de på en förskola som hade en underbar kock, Daniel, en Fransman som blev glad för allt! (William som nu är 13 år talar fortfarande om Daniels tomatsoppa!) Jag lämnade korgar med äpplen, plommon och annat och eftersom det var ett Montessoridagis var barnen fullt sysselsatta hela dagarna med att skala och kärna ur! Mina barn äter knappt ett plommon sedan dess, skratt! Släpp grannens äppelträd! Du får ge dem en god burk äppelmos med lingon så kanske de kommer igång! Eller chutney! Jag lägger ut på eget blogginlägg till dig, nu! /Monika

monika | 2008-08-19 16:09:19

Hej Monika, första bilden kunde vara tagen på min gräsmatta! Får lite panikkänsla över att jag inte kan ta hand om hela skörden, fryser in, bakar pajer och gör mos lite då och då, ändå finns det massor att ta av kvar. Trugar på alla vänner som kommer på besök en kasse äpplen att ta med hem... De flesta blir glada. Nu har jag börjat bekymra mig för grannarnas träd också, de tycks inte ta tillvara ett endast äpple och det grämer mig. Tänk så mycket som bara förgås (för att inte tala om alla blåbär och lingon i skogen, alla hallon och all svamp...)! Äpplechutney, funkar det? Har du kanske något bra recept??? Ikväll gör jag äppleris, mycket gott tycker jag. /Lena

Lena Pe | 2008-08-19 15:37:19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *