TRE SÄKRA KORT I ÄPPELTIDER!

19 augusti - 2008 | 10 kommentarer

Nu har jag fått frågan, flera gånger idag om äppelchutney möjligtvis kan vara gott?! Så klart det är! Här kommer två olika äppelchutneys och ett äppelgelé med timjan som jag bara måste få berätta en liten historia om….

Under min Rosendalstid hände ju en hel del som bekant. Köket var till en början ytterst litet, med kontor i stort sett samma rum…det byggdes ut inte mindre än 5? gånger tror jag, på 10 år! Varje gång vi byggt färdigt var det för litet ändå!

Vi byggde ett förädlingskök när vi förstod att det inte fungerade att ha bak och syltkok i samma rum. Sagt och gjort det fick bli stallet!

Vi var ju grymma esteter, vackert skulle det vara! Och den vackraste kryddhylla vi kunde tänka oss var en lång bräda som hängde på tjocka rep över arbetsbänk och spis. Och visst var det vackert, men ack så opraktiskt! Den var aldrig still!

Så kom dagen för ”stora” äppeldagen”! Mos, chutney, gelé och äppelkakor skulle tillverkas i parti och minut. Jag som inbillar mig att jag är bra på att göra flera saker samtidigt, startade alla kok på en gång.

Plötsligt välter en burk torkad timjan ner i äppelgelét som då ”i princip var klart”…och första reaktionen blir ju naturligtvis, NEJ!!!!

Men när jag började röra runt i kastrullen såg jag hur fint det kunde bli med timjan som ”simmade” runt i det färdiga äppelgeléet, så nu var ju största problemet att komma på hur detta skulle kunna bli möjligt?!

Jag kom på det! Och har även senare sett det på andra håll! Här kommer två chutneyrecept och det ”magiska” äppelgeléet med timjan!

ÄPPELCHUTNEY MED MYNTA
1 kg gärna lite omogna äpplen
1 kg gul lök
1/2 kg gröna tomater, (går bra med röda också men helst gröna)
3-4 dl russin
4 dl äppelcidervinäger
1 kg strösocker
2 msk hela senapsfrön
1 msk salt
1 tsk mald vitpeppar

3 dl blad av grönmynta eller 1 dl blad av pepparmynta

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Skala och grovhacka löken.

Skär tomaterna i bitar. Koka allt utom myntan sakta i en tjockbottnad gryta i 1 1/2-2 timmar. Första halvtimmen med lock och sedan utan lock. Rör om då och då.

När en halv timme återstår, lägg ner finstrimlade myntablad, inga stjälkar.

Ös upp chutneyn på väl rengjorda heta burkar och förslut.

ENKEL TOMAT OCH ÄPPELCHUTNEY
1/2 kg gröna tomater
1/2 liter oskalade äppelbitar
3-4 gula lökar
1 dl russin
2 dl farinsocker
1 dl rödvinsvinäger
1/2 msk salt
1 bit riven ingefära
1 krm chilipulver, gärna anchostyle

Skär tomater i bitar. Skala och hacka löken.

Blanda ner alla ingredienser i en tjockbottnad gryta. Koka på svag värme utan lock tills massan tjocknat, ca 45 minuter.

Ös upp på väl rengjorda heta burkar och förslut. Låt gärna ”mogna” någon vecka innan den njutes.

ÄPPELGELÉ MED TIMJAN
2 kg knappt mogna syrliga äpplen eller för mycket vacker gelé, paradisäpplen.
1 l vatten
9 dl strösocker per liter avrunnen saft
2 msk torkad timjan
Skär äpplena i bitar, paradisäpplen i halvor.

Koka upp vattnet, lägg i frukten och låt koka under lock i ca 10 minuter tills frukten är mjuk. Häll massan i en silställning och låt självrinna ca 30 minuter.

Mät upp saft och socker. Koka saften i 2 minuter utan lock. Ta grytan från värmen och tillsätt socker lite i taget och timjan. Rör om tills sockret löst sig.

Koka upp och låt koka kraftigt utan lock och omrörning i 10 minuter. Gör geléprov. Koka eventuellt ytterligare några minuter.

Ta grytan från värmen och låt stå ca 5 minuter. Ös upp gelét i varma väl rengjorda burkar. Fyll ända upp, geléet krymper då det svalnar. Förslut genast.


Hej Lillan! Det går att frysa mynta, dock som med de flesta andra färska kryddor och blad blir de lite "ledsna" då de tinar och smaken kanske inte riktigt som den färska. Det bästa är ju att med örtkryddor över huvudet taget torka dem. Hänga dem upp och ner i knippen i ett torrt utrymme. Det behövs ingen tillsyn, de kan hänga där tills de ska användas. Lite krångligare sätt är att torka de i ugn, på låg värme utbredda i många timmar eller över natten! Lycka till! /Monika

monika | 2008-08-20 19:05:33

Hej Monika, Chutney med mynta låter verkligen hur gott som helst. Men på tal om mynta - känner du till om det går att frysta den, så som man kan göra med andra örtkryddor? Eller tappar den kanske för mycket i smak? /Lilian

Lilian | 2008-08-20 16:30:36

Lena! Du blir inte besviken!.... och som du ser finns där russin även i Berits chutney........låt mig få veta sedan vad du tyckte! /Monika

monika | 2008-08-20 13:57:27

Hej igen, ok då jag testar väl med lite russin då... Fast jag känner mig skeptisk! Men jag litar på din kokkonst och smak Monika! Berits chutney verkar också intressant, gillar ingefära. Nu vet jag vad jag ska göra i helgen. /Lena

Lena Pe | 2008-08-20 11:21:47

Hej Berit! Och detta Är ju helt underbart att Ni alla går igång och delar med er av era bästa recept! Tack, Tack! (Jag ska prova din chutney!) /monika

monika | 2008-08-20 10:06:43

Hej Lena! Jag tycker i alla fall att du ska prova med russin i halva satsen, det blir gott! Jag lovar! Det finns en sötma där som gifter sig bra med övriga smaker! /Monika

monika | 2008-08-20 10:05:07

Hej Mia! Åh, Rosendal kommer alltid att ha en stor plats i mitt hjärta! Det är en alldeles underbar plats, finns ingenting liknande i världen! Och visst kan jag sakna den kreatriva andan vi hade, vi var liksom "odödliga", vad vi än gjorde så träffade vi rätt! Känslan av att ALLT var möjligt var hela tiden närvarande! Men med framgången så blev växtvärken allt värre och jag hamnade längre och längre från grytorna efter Stockholmsutställningen 98 var jag grymt mätt och kände att jag snart skulle behöva en paus för att återfå lusten av att ha något nytt att berätta! Och pausen kom, 99 när flickorna föddes och jag trädde in i mammaledigheten. Snart hade jag plötsligt en fungerande verksamhet hemifrån och förlade allt fler projekt hit hem, jag började resa runt och hålla föredrag och kurser och till slut insåg jag att jag inte hade "tid" att gå tillbaka till Rosendal. När jag var på Rosendal arbetade jag jämt, 7 dagar i veckan och ibland också sent, jag insåg att man inte kan skaffa 3 barn och inte träffa dem! Skratt! Och jag tycker inte heller att det är "detsamma" på Rosendal nu! Skratt! Men allt har väl sin tid! /Monika

monika | 2008-08-20 09:58:56

Hej! Sedan många år tillbaka gör jag en äppelchutney med lite annorlunda kryddning. Otroligt gott till kyckling o grillat o allt annat som behöver piggas upp. 1 kg äpplen, 1-2 lökar, 2 dl vit vinäger =koka ihop till simmig konsistens. Tillsätt: 5 dl socker, 1dl russin, 1 msk senapskorn, 1 bit ingeära, 2 krossade vitlöksklyftor och 3 tsk curry. Färdigt! Den är lika god, om inte godare, ju "äldre" den blir. Hälsningar Berit

berit | 2008-08-20 07:58:52

Hej Monika och stort tack för recepten! Fantastisk historia om hur äppelgelén blev till, låter gott m timjan och eftersom även kryddörterna knakväxer så passar det ju ypperligt att göra. Chutneyn m mynta kommer jag definitivt att göra, älskar pepparmynta. Russinen tror jag dock att jag utesluter, gillar att äta russin som de är och i musli (och choklad haha) men inte iblandat i "matgrejor"... Borde funka bra ändå tycker jag. Chutney är ju sååå gott. Tack, tack. /Lena

Lena Pe | 2008-08-20 07:56:03

Hej Monika, Saknar du inte Rosendal ibland? Jag kan ju säga dig att det är inte detsamma utan dig och trädgårdsmästaren "Krantz" (?) Charmen och det välskötta är liksom borta...

Mia | 2008-08-20 07:34:46

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *