JAG TROR ATT JAG VAKNAR..

22 augusti - 2008 | 12 kommentarer

till en vad jag kallar ”ordna till dag”. Har sovit jätte, jätte dåligt, kastat mig av och an , funderat, hit och dit över stora och små saker, viktigt och oviktigt, framtiden, barnen, Gud vet vad!

Allt går i alla fall inte att lösa nu, ”allt ordnar sig, det vet vi ju” som en god vän till mig brukar säga och jag hoppas innerligt att hon har rätt!

Inte så lyckat egentligen för mina ”ordna till dagar” är rätt viktiga. Jag styr upp sådant jag glömt, svarar på mail som fått vänta, tvättar en, två , tre och annan maskin, ringer samtal, får besök tack och lov!

Anna kommer! Anna Fleberg vill så klart ha sina kakformar jag köpt åt henne på loppisar i sommar, plocka hem dem, göra vackra saker av dessa enkla formar, vi får se allt till jul! Viva Anna, du är en energispruta utan dess like! Jisses Anna, skulle tagit en bild på dig!

Recepten från gårdagens fotografering ska korrigeras och skickas iväg, Blir gjort!

Förra veckans fotografering kommer in med frågor, besvaras!

Brunskog, (Kursen i Värmland nästa vecka) hör av sig med det mest välplanerade kursprogram jag sett under alla mina år och undrar faktiskt en sekund om det är mitt underlag som gett liv åt detta kompendium!! Läser igenom och vill skicka ett mail som tack för fint arbete, datorn krånglar, mailen har hängt upp sig!

Men i dessa tider då jag har ”svansen” som jag kallar mitt portabla modem, löser det sig via webmail…….tror jag…upptäcker snart att jag kan ta emot men inte skicka mail med ”svansen”…varför fungerar allt så dåligt idag?

Kommer plötsligt på att biblioteket hört av sig med ett hotfullt papper om icke återlämnade böcker….Hmmm, det har ju varit sommarlov! Och var är böckerna? Hittar dem till slut……

Flickorna ska på kalas imorgon, Hanna och Cordelia fyller 1 år! Tvillingflickor som fått två stora tvillingsystrar i Rakel och Beata… Slår in fina tröjor som jag köpte tillsammans med Beata häromdagen…

img_4005.JPG

William ringer, vill sova borta och det vill inte jag! Vi har lite tjafs, han vinner! Men aldrig mer kan du vinna över mig, säger jag ….och tror knappt på det själv!

Vi ska ha marulk till middag, en av få fiskar som går hem här för den smakar kött! Inte undra på att jag alltid äter fisk på restaurang….

Jag lägger marulken i lite rapsolja och örter..

img_4009.JPG

Grillar den i grillpannan, salt och peppar. Fräser kantareller, kokar potatis, gör sallad….

img_4016.JPG

och så här glad blev Rakel!

img_4019.JPG

Och desserten, jag avslöjar väl receptet då! En rest från igår, gudomlig paj på sommarens bär!

img_4023.JPG

Dålig bild! Men det är för att ni inte ska se för mycket av sommarmaten 2009!

LJUVLIG BÄRPAJ MED HAVRESTRÖSSEL
Sommarens godaste bär i en superenkel paj, som variation kan man riva över vit choklad som får gratineras de sista fem minuterna av gräddningstiden!

BOTTEN
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 1/2 liter färska blandade bär tex vinbär, hallon, björnbär

STRÖSSEL
1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
50 g smör

TILL SERVERING
Lätt vispad grädde

Blanda mjöl, socker och bakpulvret i en skål. Rör ner smör och ägg.

Tryck ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter och lägg bären i formen.

Blanda samman havregryn, socker och vaniljsocker. Smält smöret och rör ner det i havregrynen.

Smula massan över bären och grädda pajen på 200° i ca 20-25 minuter.

Servera pajen med lättvispad grädde.


Hej Annika! Jag har svårt för att tro att ett gelé skulle bli bra på plommon, det krävs ju pektinrika frukter för ett gelé och mig veterligt är inte plommon så pektinrikt. Men chutney går bra! Plommonchutney är riktigt gott och särskilt till fläskkött men även till "söndagssteken"! Byt ut mängden äpplen mot plommon, (se min tidigare blogg) och tillaga på samnma vis. Lycka till! Och Tack för komplimang! /Monika

monika | 2008-08-24 19:59:57

Hej Monika, Tack för alla goda recept och tips. Har ett plommonträd som är överfullt och undrar nu om man kan göra gele på dessa? Min man påstår att jag gjort det för länge sedan men har inget minne av detta. Ska prova med äppelgele nu när jag gjort mängder av mos redan. Känns bra att ta tillvara det som finns i vår trädgård. Tack för jättetrevlig blogg, med middagstips att ta till när man har idetorka. /Annika,Båstad

Annika | 2008-08-24 19:23:28

Heléne! Även idag skiner solen här....kanske den gör hos dig också? Carina och Marie! Tack själva att ni hör av er med uppskattande ord, jag blir väldigt glad! Tack och Tack! /Monika

monika | 2008-08-24 07:58:03

Hej Ulla-Britt! Åh, är det något jag verkligen inte kan någonting om så är det hur man förädlar jalapenos! Men Jonas Borsén är ju en chilifantast utan dess like och har skrivit åtminstone en, (flera tror jag till och med) kokbok om endast chili.Försök få tag i den! Lycka till och hör gärna av dig med resultatet! /Monika

monika | 2008-08-24 07:54:07

Hej Monica! Läser din blogg varje dag, jätte fina bilder, bra recept. Du insperirar mig med ditt positiva sätt och härliga liv..fortsätt blogga Mvh Marie i Halmstad

Marie | 2008-08-23 20:30:38

Tack för en jättetrevlig blogg!Läser den varje dag o beundrar din energi.Hoppas du fortsätter att blogga länge....

Carina B | 2008-08-23 19:37:37

Åh, låter härligt med sol....här har det som sagt regnat hela dagen. Så stickningen av ett par pulsvärmare har åkt fram och så OS. Mysigt....Njut helgen! K Heléne

Heléne | 2008-08-23 19:23:10

Hej, jag undrar om du har nåt bra recept på nån slags inläggningslag eller liknande till Jalapenos. Jag har några plantor med sånana och det blir ju ganska många och vill gärna kunna spara dom, eller kan man till och med frysa ned dom? Mvh Ulla-Britt i Gränna

Ulla-Britt F | 2008-08-23 18:56:34

Hej Heléne! Och kul att du gillar min blogg! Helsingborg? Nej, dit ska jag inte just nu vad jag vet.....Men har du möjligen vägarna förbi bokmässan i Göteborg så ses vi där! Regnar det på dig? Här på Djurgården skiner solen, känns som sista sommardagen för i år! /Monika

monika | 2008-08-23 16:26:09

Hej Monica! Tack för en inspirerande blogg. Läste någonstans att du ska till Helsingborg, stämmer det? Hade varit kul om det hade varit ett föredrag. Kommer gärna och lyssnar på dig. Regniga hälsningar och ha en trevlig helg! K Heléne

Heléne Persson | 2008-08-23 13:37:16

Hej, hej Anna! Så spännande! Ser framemot vad det månne bliva! Nej, nej inte har jag lagt ner tv-arbetet, tvärtom så längtar jag efter nya program,,, men det är inte riktigt jag som har detta beslut i mina händer, tyvärr! 'kram /Monika

monika | 2008-08-23 12:15:34

Hej du underbara Monika!!! Tack för alla fina formar och jag har redan fått många ideer! Bara tanken på dig Monika gör en människa glad, igår bläddrade jag lite i Golden-boken fram och tillbaka och det gjorde mig på jätte bra humör och vi är många som ser fram emot att se dig i TV rutan igen, hoppas att du inte lagt ner TV arbetet! Tusen tack och kramar Anna

Anna F | 2008-08-23 11:21:56

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *