DET KAN VARA ROLIGT HOS TANDLÄKAREN…….

25 augusti - 2008 | 4 kommentarer

Som idag när jag kommer till min underbara tandläkare Stefan och hans fin- fina Fru och sköterska Eva och det visar sig att patienten före mig är Per!

Per och jag var kollegor på Rosendal, (han skötte pengarna!) för en hel del år sedan och han är en härlig och rolig kille. Nu var det ett tag sedan vi sågs och jag fick titta och fundera länge på vad som var den största förändringen med honom…..lite längre hår, (han hade knappt något förut!) något smalare, (var inte tjock men har börjat jogga som jag!) och faktiskt något äldre, (han har alltid känts yngre än jag men nu kändes vi jämngamla, Skratt!)

Vi kramades och skrattade gott åt goda minnen tills Eva sa att hon läst på bloggen att jag var mycket noga med tider……

Syster Eva och Per

dsc00162.JPG

Medan Stefan lagar min tand ställer Eva frågor om salt, varför använder Ni Tv-kockar alltid flingsalt? Det innehåller ju inget jod som vi så väl behöver…Plötsligt är jag glad att jag har munnen ”full med grejer” för vad svarar man? Flingsaltet är vackrare och en större känsla att använda och i ärlighetens namn har jag inte funderat så mycket över mitt jodintag……

Jag skäms också lite faktiskt….att Eva är mer insatt än jag, i vilket salt som har jod eller inte! Nu vet jag ju att både Stefan och Eva är väldigt mat- och dryckesroade och tur är ju det för plötsligt diskuterade vi inte salt längre utan en vinprovning de skulle på!

Hem till kontoret, lunchsmörgås med ost och kaviar som pålägg…Kollar igenom kursmaterialet och funderar över gruppindelningar för morgondagens kurs i Brunskog, vi har väldigt många recept och inte mer än ett tiotal deltagare så det gäller att alla har flinka fingrar! Skickar recept till Hanna-Sofia på Tv 4´s receptsajt, recept.nu, oroar mig lite för hur allt ska gå här hemma med barn, körningar och annat när jag är borta, (Thommy har inget körkort!)…….

Söker Daniel angående receptet på Tomatsoppan, men han var med förskolan på Skansen! Blir plötsligt sugen på soppa till middag och bestämmer mig för att göra min Franska ”bondsoppa”, en rustik grönsakssoppa som även går hem hos barnen!

FRANSK GRÖNSAKSSOPPA MED PISTOU
Underbar bondsoppa. Ibland serverar jag några skivor parmaskinka till. Ett gott bröd och ost hör till.
3 morötter
3 potatisar
200 g haricots verts
200 g gröna frysta ärtor
1 zucchini, ca 300 g
3 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
2 selleristjälkar
3 msk olivolja
1 msk smör
2 1/2 l höns- eller grönsaksbuljong
2 lagerblad
3 kvistar timjan
1 burk körsbärstomater, 400 g

250 g pasta för soppa, i liten i storlek, t ex. risoni, stelle eller bokstäver

PISTOU
100 g basilikablad
2 vitlöksklyftor, krossade
Knappt 1 dl olivolja
Salt och peppar

TILL SERVERING
Gott bröd
En bit parmesanost

Börja med pistoun. Kör alla ingredienser i en mixer till en slät röra. Täck med plastfolie och förvara svalt.

Skala morötterna och potatisarna. Dela morötterna i slantar och potatisarna i klyftor. Dela zucchinin på längden och skär även den och sellerin i sneda skivor. Grovhacka vitlöken. Skala och grovhacka den gula löken.

Hetta upp olja och smör i en stor gryta. Fräs löken mjuk utan att den tar färg. Lägg i morötter och potatis och rör om. låt fräsa ytterligare någon minut.

Tillsätt buljongen och koka upp. Låt sedan sjuda 7-8 minuter tills grönsakerna börjar bli mjuka. Rör ner haricots verts, ärtorna, zucchinin, sellerin, tomaterna, kryddorna och pastan. Låt koka ca 4 minuter tills pastan är klar.

Rör ner pistoun och servera med flisor av parmesan och ett gott bröd.


Hej Maria! Ha, Ha! Jag har inte glömt! Talade med Daniel igår och det ska levereras under veckan! Men denna är inte fy skam den heller! /Monika

monika | 2008-08-26 05:20:05

Tack för sopp-receptet, det blir perfekt att prova i väntan på tomatsoppan ;-) Soppor är härligt, särskilt med ett gott bröd till.

Maria | 2008-08-25 19:43:18

Hej Maggan! Så bra att Du blev sugen, detta är en höjdare! Mina recept är alltid till 5-6 personer, (så att det gott räcker till en familj på 5 som min!) och vad det gäller denna soppa så kan du ju om du vet att ni är vrålhungriga! öka något på pastamängden......men du behöver inte dubbla! Och du har ju bröd och ost till...Lycka till och smaklig måltid! /Monika

monika | 2008-08-25 17:48:45

Så blev jag ju sugen på din soppa också! Både vi och ungarna längtar till hösten, när det är mer läge att koka härligt mulliga soppor, så denna får bli vår premiärsoppa, kanske redan i morgon! ( idag blir det lax med ngn hemgjord potatissallad till) Men vad jag undrar egentligen, din soppa, räknar du den som 4portioner, för i såfall måste jag dubbla ( vi är 5 hungriga)? hälsar Maggan

Maggan | 2008-08-25 17:44:50

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *