ULF LINDE, THIELSKA GALLERIET OCH CARBONARA!

1 september - 2008 | 19 kommentarer

 Ulf Linde är en enastående man och tillika vår granne. Att han är en slags konstens fader vet många men att han också, då det begav sig var en framstående jazzmusiker kanske inte alla känner till. Han är otroligt charmig och trots att han idag är rullstolsbunden med amputerade ben kan han ibland skämta om att han är mycket förtjust i skor vilket bevisar hans sinne för livsgnista och humor. Han var i många år intendent i grannhuset, Thielska galleriet.  Efter Ulfs pensionering utsågs hans hustru Nina Öhman till ny intendent vilket ju var toppen eftersom de nu kunde bo kvar. Ulf och Nina är trogna och kära Midsommargäster i vårt hem, däremellan ses vi alltför sällan, jag kan bara skylla det på att vi bor fööör nära, besluten tas liksom inte!

Hur som helst kom det för ett tag sedan en trevlig inbjudan från Eva Bonnier, Ulf har skrivit sina memoarer och detta skulle firas vid en mottagning idag. Det var en synnerligen intim och kärleksfull tillställning. Gästerna var till största delen konstnärer förstås och litterära skribenter. Stämningen var liksom ”storartad”……

Och när jag nu läser att Ulf både kysst Ella Fitzgerald och tagit Picasso i hand blir han om möjligt ännu större och coolare för mig! Dessutom bär hans bok ett vackert namn som snuddar vid min vardag och mitt liv; ”Från kart till fallfrukt”.

Och så träffar jag på Marie-Louise där! Jag blir jag enastående glad! Marie-Louise är en av de få bästisar jag skaffat mig i mitt vuxna liv, hon är min själasyster och jag är övertygad om att det beror på att hon är nästan lika barnslig som jag!

Ulf, Marie-Louise och jag!

img_4106.JPG

Jag kunde bara stanna en knapp timme och ett halvt glas champagne… hade gärna stannat längre men var tvungen att springa hem och göra Carbonara till flickorna och sedan hämta William efter fotbollsträning på Lidingö. Men boken fick jag med mig, dessutom signerad!

img_4109.JPG

Carbonara är en kanonrätt om man som i vår familj idag behöver äta i flera omgångar, den vinner nästan bara på att stå till sig och värmas igen. Jag använder helst en stor pastasort, till exempel lumaconi rigati, det blir liksom festligare!

2 paket färdighackad bacon a 140 g

1-2 vitlöksklyftor

Ca 2 dl frysta gröna ärtor

2 1/2 dl matlagningsgrädde

Nymalen svartpeppar

Pasta

TILL SERVERING

1-3 äggulor

Riven parmesanost

Grönsallad

Ev. Bröd

Koka pastan enligt anvisning på paketet.

Fräs bacontärningarna i en panna. Sänk värmen och tillsätt vitlöken, pressad eller mycket fint hackad. Fräs ytterligare några minuter.

Tillsätt grädde och ärtor, koka upp. Sänk värmen smaka av med rikligt av svartpeppar, låt stå att ”gotta till sig”.

Häll av pastan och lägg den i en stor vacker skål. Häll över grädd/baconblandningen och rör ner äggulorna. Servera genast med färskriven parmesan, sallad och eventuellt bröd.

(Rakel är allergisk mot ägg så till henne tar jag undan en del men hon tycker det är minst lika gott ändå!)

Ska Carbonaran värmas upp igen som hos oss idag spär jag den med lite vatten.


Monica S! Åh, visst är han en alldeles enastående man?! Och ja, gör det, den är värd att läsa! /monika

monikasmat | 2011-02-16 16:07:35

Carbonara tror jag det blir till middag idag, men med vanlig spagetti. Ulf Linde hade jag som lärare på en kurs när jag läste Konstvetenskap på 80-talet. Den boken vill jag läsa...

MonicaS | 2011-02-16 13:51:38

[...] Receptet hittar ni här! [...]

TILLFÄLLIGT BORTGLÖMD MEN ACK SÅ ÄLSKAD! | Monika Ahlbergs Mat | 2011-02-15 09:50:53

Bara roligt!! /monika

monika | 2008-09-03 09:45:51

Bara roligt!! /monika

monika | 2008-09-03 09:45:51

Hej igen och tack för info om importören, nu vet jag vart jag ska leta... /Lena

Lena Pe | 2008-09-03 09:32:03

Hej igen och tack för info om importören, nu vet jag vart jag ska leta... /Lena

Lena Pe | 2008-09-03 09:32:03

Hej Lena ! Så bra att ni blev nöjda! Och visst är det så att vi äter med alla våra sinnen! Jag tror också att färger och former är det enklaste sättet att variera sin vardagsmat. Blåbärspastan innehåller dessutom blåbär! vilket inte är så säkert nuförtiden. Här är kontaktuppgifter till importören, du kan ju ringa och höra om den finns i en butik nära dig! 08-6680781, www.risotto.se Lycka till och tack för att jag är bäst! /Monika

monika | 2008-09-03 09:10:16

Hej Lena ! Så bra att ni blev nöjda! Och visst är det så att vi äter med alla våra sinnen! Jag tror också att färger och former är det enklaste sättet att variera sin vardagsmat. Blåbärspastan innehåller dessutom blåbär! vilket inte är så säkert nuförtiden. Här är kontaktuppgifter till importören, du kan ju ringa och höra om den finns i en butik nära dig! 08-6680781, www.risotto.se Lycka till och tack för att jag är bäst! /Monika

monika | 2008-09-03 09:10:16

Hej Monika, carbonaran blev urgod... Sonen bestämde pastaform och det blev någon sort som heter campanelle (tror jag). Lustigt att man upplever smaken annorlunda när det är formen som skiljer?! Lite sur över att det inte blev något kvar som jag kunde ta med som lunch på jobbet idag dock... Blåbärspasta låter väldigt intressant, måste försöka hitta även om jag tvivlar att butikerna i min närhet har det. Kan tänka mig att barnen skulle jubla över att få blå pasta på tallriken, blå kongo-potatis blev en ordentlig hit hemma hos mig. Märkligt vad färger och former kan påverka sinnet fast smaken inte skiljer nämnvärt. Vi äter verkligen med alla sinnen! Fortfarande bra bra bäst blogg! /Lena

Lena Pe | 2008-09-03 08:04:57

Hej Monika, carbonaran blev urgod... Sonen bestämde pastaform och det blev någon sort som heter campanelle (tror jag). Lustigt att man upplever smaken annorlunda när det är formen som skiljer?! Lite sur över att det inte blev något kvar som jag kunde ta med som lunch på jobbet idag dock... Blåbärspasta låter väldigt intressant, måste försöka hitta även om jag tvivlar att butikerna i min närhet har det. Kan tänka mig att barnen skulle jubla över att få blå pasta på tallriken, blå kongo-potatis blev en ordentlig hit hemma hos mig. Märkligt vad färger och former kan påverka sinnet fast smaken inte skiljer nämnvärt. Vi äter verkligen med alla sinnen! Fortfarande bra bra bäst blogg! /Lena

Lena Pe | 2008-09-03 08:04:57

Hej Lena Pe! Ja persiljan är god till, liksom basilikablad eller körvel. Och pastasorter ja, det blir lite mer variation på grejerna med nya sorter, färger och former, lite wild and cazy som du säger. Jag kan också tipsa om en blåbärspasta som finns i välsorterade butiker, inte så bra till carbonaran men ljuvlig till kyckling och väldigt wild and crazy på tallriken... /Monika

monika | 2008-09-02 12:29:29

Hej Lena Pe! Ja persiljan är god till, liksom basilikablad eller körvel. Och pastasorter ja, det blir lite mer variation på grejerna med nya sorter, färger och former, lite wild and cazy som du säger. Jag kan också tipsa om en blåbärspasta som finns i välsorterade butiker, inte så bra till carbonaran men ljuvlig till kyckling och väldigt wild and crazy på tallriken... /Monika

monika | 2008-09-02 12:29:29

Hej Susanne! Jag kontaktar dig! /Monika

monika | 2008-09-02 12:25:52

Hej Susanne! Jag kontaktar dig! /Monika

monika | 2008-09-02 12:25:52

Tack Monika, nu vet jag vad vi ska äta till middag ikväll... Lägger bara till lite hackad persilja, det tycker jag gör pricken över i på carbonaran. Brukar ALLTID köra vanlig spagetti till men kanske jag skulle testa en annan pastaform idag, lite wild and crazy liksom...! /Lena

Lena Pe | 2008-09-02 11:08:26

Hej Monia! Läser ofta din blogg och skulle vilja komma i kontakt med dig ang en jobbförfrågan. Jag äger och driver ett konditori i Jönköping och har en idé om en workshopdag och skulle vilja höra om du skulle vara intresserad och vad du brukar ha för villkor för att ställa upp på diverse tillställningar (läs taxa). Hur kontaktar jag dig lite mer privat än här till "allmän beskådan"...? Hälsningar Susanne i Jönköping

Susanne | 2008-09-02 09:15:23

Hej Susanne! Jag ska tänka på det i fortsättningen, det är fler än Du som hört av sig angående äggfria bakrecept eller äggfria recept över huvudet taget. Ett enkelt tips är, som jag själv praktiserat särskilt i matlagning är att faktiskt bara strunta i ägget som tex vid panering, (då doppar jag fisken i bara mjöl), alla färsrätter, (utesluter det helt enkelt) eller pensla bullar med smör (efter gräddningen) istället för ägg osv...Kul att du gillar att läsa min blogg,Tack! /Monika

monika | 2008-09-02 08:16:33

Lägg gärna ut lite äggfria bakrecept om du har. Jag har oxå ett barn med äggallergi. Tycker det är jättekul att läsa din blogg.

Susanne | 2008-09-01 20:28:50

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *