SERIÖSA, SVÅRA OCH VIKTIGA TANKAR!

3 september - 2008 | 8 kommentarer

Häromdagen läste jag om en fiskare som hade stora problem att bli av med sin vildfångade torsk…..Han fiskar i vatten där torskbeståndet ökat, är noga med att inte ta upp för små torskar, nätet har stora maskor, han var förtvivlad! Torskbojkotten från framförallt ”kändiskockar” och finrestauranger har redan tagit död på flera av hans kollegors fiskeriverksamhet…jag tycker synd om honom, vilket dilemma!

Jag har också under somrarna på västkusten mött arga fiskare under årens lopp som menat på att det finns massor av torsk, problemet ligger snarare i att de stora ”industriella” fiskebåtarna tar upp alltför små fiskar och slänger tillbaka dem igen då de redan berövats livet….

Eller i kvoteringen, samma problem, fiskar slängs tillbaka till ingen nytta!

Att torsken alltid i alla tider har flyttat sig, stundtals levt nära land och vid andra tillfällen långt ut i havet vet varenda fiskare på västkusten! Med den idén är även jag uppvuxen….

Helt klart är dock att saker och ting vi gör nuförtiden förändrar vår jord. Därav står vi inte inför något tvivel. Ja, det är nog tyvärr så illa att vi håller på att förstöra den! Jag skulle så gärna vilja leva rättfärdigt och veta hur min ståndpunkt bör vara i alla klimatfrågor så att jag med gott samvete ska kunna överlämna världen åt mina framtida barnbarn…

Själv har jag alltid brottats med problemet hur mycket vi kan offra för att äta ekologiskt? Jag menar, och detta tänkte jag långt innan man började diskutera fraktutsläppen och annan klimatpåverkan på våra produkter, vi kan ju inte med riktigt rent samvete äta en ekologisk tomat från Holland som skitat ner hela jordklotet på vägen hit! Då måste det väl vara bättre att välja en ”mindre” ekologisk tomat från ”grannen”? Eller?

När jag sedan får klart för mig att en ekologisk odling släpper ut mer växthusgaser än en traditionell på grund av att den behöver mer yta och har 30% lägre effektivitet blir det ju än mer komplicerat….

Jag drar mig till minnes min första tid på Rosendals trädgård, här ville vi ju ett steg till, vara biodynamiska. Och helt lätt var det ju inte, det biodynamiska som vi odlade själva var så exklusivt att det hade flera led i sin levnadskurva på både gott och ont och vi tvingades att komplettera med inköpta grödor. Detta var på sena 80-talet och tidiga 90-talet och alla som kan dra sig till minnes vilka ekologiska produkter som då fanns att köpa vet ju att det i stort sett rörde sig om potatis, morot och gul lök! Och inte var kvaliteten den bästa heller och jag vågar nog skylla en del på Hälsokostbutikernas hantering av de giftfria grödorna, de togs inte om hand och tilläts ligga och skrumpna ihop medan de ännu var till försäljning med andemeningen att detta var ju ändå ekologiskt! Detta hade säkert sin del i att det tog längre tid innan folk verkligen ville ha en ekologisk potatis framför den andra än vad som behövdes…..

Nu försöker jag leva efter att ”äta i rätt säsong”, (vi behöver inte en tomatsallad mitt i vintern!) använda så mycket närodlat och närproducerat som möjligt. Då är det också lätt att veta var produkten kommer ifrån, vem som producerat, hur produkten är producerad och så vidare. Utifrån det väljer jag sedan om det funkar för mig eller inte……..är den dessutom ekologiskt producerad blir jag nöjdare än nöjd. Jag är dessutom så lyckligt lottad att jag odlar en hel del själv, sallad, tomat, betor, rötter, bär och frukt samt blommor, helt ekologiskt förstås!

Jag åker tåg inom Sverige, jag sopsorterar, skänker bort kläder och prylar, ger matrester till mina, som tur är matglada grannar, köper aldrig storpack,,,,,men det känns ändå inte som att det räcker,,,,,,,!

Jag önskar mig innerligt att alla människor ska få tillgång till mat från en bra miljö, kött från glada djur, ägg från fria hönor, giftfria grödor och framför allt mat som inte innehåller några som helst spår från genmodifierande organismer! Det kan väl inte vara så svårt? Eller?

En kycklinguppfödare spände en gång ögonen i mig och sa att om du äter för mycket av stressade burkycklingar blir du snart lika stressad själv! Det glömmer jag aldrig och äter sedan den dagen endast glada kycklingar! Om det någon gång händer att jag äter ”fel” kyckling sitter jag nästan och väntar på vad som ska hända….

En väninna och jag kom att diskutera tillgängligheten på den bra och goda maten. Och rysligt nog kom vi fram till att även maten blivit en klassfråga! De som behöver bäst mat äter idag sämst mat! Det är ju faktiskt inte klokt! Slopa barnbidraget till de som tjänar stora pengar och ge ett extra matbarnbidrag till de som inte har råd att köpa den bästa maten åt sina barn!!!

Hur kan det bli så galet allting? Har någon de rätta svaren? Lisa, Lisa Förare, jag vet att du ibland läser min blogg, har du svaren?

Idag ska jag träffa och lyssna till Carola Magnusson det ser jag fram emot! Fantastiska Carola, som långt innan Jamie Oliver ens hade sina tankar på skolmat, redan uträttat en hel del här hemma. Hon har för länge sedan bestämt sig, tagit ställning och ställt sig på barnens sida….och inte blev skolmaten dyrare heller!!!

Jag är avundsjuk! Vad kan jag göra och varför gör jag inte mer? Vad får människan kraften ifrån?

Ja, det var lite seriösa, svåra och viktiga tankar som kom upp i mitt huvud! Och avslutningsvis så känns det ändå viktigt att nämna att vi måste njuta, allt som blir fanatiskt blir ju oftast också fel. Det gäller nog att så mycket som möjligt följa sitt hjärta och sitt sunda förnuft, om vi gör det allihopa så blir det nog bra till slut….eller hur?


Hej Berit! Och Tack för att du delger oss dina funderingar som till min stora glädje ju är rätt lika mina! /Monika

monika | 2008-09-03 20:34:20

Hej Berit! Och Tack för att du delger oss dina funderingar som till min stora glädje ju är rätt lika mina! /Monika

monika | 2008-09-03 20:34:20

Hej Berit! Och Tack för att du delger oss dina funderingar som till min stora glädje ju är rätt lika mina! /Monika

monika | 2008-09-03 20:34:20

Hej Berit! Och Tack för att du delger oss dina funderingar som till min stora glädje ju är rätt lika mina! /Monika

monika | 2008-09-03 20:34:20

Det är viktiga och mycket angelägna tankar och funderingar du kommer med. Det allra viktigaste tror jag är att man överhuvudtaget reflekterar över vad som händer med oss, vår miljö och vår framtid. Att äta mat efter "rätt säsong" är enkelt och borde passa alla, oavsett storleken på plånboken. Att dessutom välja mat som inte transporterats över hela världen behöver inte innebära dyrare mat, det kanske bara tar lite längre tid att välja rätt. Förhoppningsvis för våra barn med sig lite av våra tankegångar in i sina liv!

berit | 2008-09-03 16:28:19

Det är viktiga och mycket angelägna tankar och funderingar du kommer med. Det allra viktigaste tror jag är att man överhuvudtaget reflekterar över vad som händer med oss, vår miljö och vår framtid. Att äta mat efter "rätt säsong" är enkelt och borde passa alla, oavsett storleken på plånboken. Att dessutom välja mat som inte transporterats över hela världen behöver inte innebära dyrare mat, det kanske bara tar lite längre tid att välja rätt. Förhoppningsvis för våra barn med sig lite av våra tankegångar in i sina liv!

berit | 2008-09-03 16:28:19

Det är viktiga och mycket angelägna tankar och funderingar du kommer med. Det allra viktigaste tror jag är att man överhuvudtaget reflekterar över vad som händer med oss, vår miljö och vår framtid. Att äta mat efter "rätt säsong" är enkelt och borde passa alla, oavsett storleken på plånboken. Att dessutom välja mat som inte transporterats över hela världen behöver inte innebära dyrare mat, det kanske bara tar lite längre tid att välja rätt. Förhoppningsvis för våra barn med sig lite av våra tankegångar in i sina liv!

berit | 2008-09-03 16:28:19

Det är viktiga och mycket angelägna tankar och funderingar du kommer med. Det allra viktigaste tror jag är att man överhuvudtaget reflekterar över vad som händer med oss, vår miljö och vår framtid. Att äta mat efter "rätt säsong" är enkelt och borde passa alla, oavsett storleken på plånboken. Att dessutom välja mat som inte transporterats över hela världen behöver inte innebära dyrare mat, det kanske bara tar lite längre tid att välja rätt. Förhoppningsvis för våra barn med sig lite av våra tankegångar in i sina liv!

berit | 2008-09-03 16:28:19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *