JAG ÄLSKAR ELDSJÄLAR!

4 september - 2008 | 15 kommentarer

Ja, så är det verkligen och jag känner igen dem direkt, eldsjälarna, på mils avstånd! Kanske beror det på att jag är en själv, skratt!

Igår träffade jag Carola! Heja Carola Magnusson! som är den stoltaste mattant jag träffat och snacka om att brinna för sin mission!  Från den dagen hon tröttnade på att skolbarnen slängde hälften av maten och bestämde sig för att laga all mat från början och ge barnen god och näringsrik mat med våra Svenska råvaror som bas har hon inte bara fått fler och fler anhängare utan också fått massor med barn att börja tala mat på skolgården. Igår hade hon en pressrelease för sin senaste bok, Carolas ekokök.

img_4125.JPG

Jag var också där!

img_4126.JPG

Jag beundrar henne så! Hon får det att låta så enkelt att göra de rätta valen, hör bara;

-Gårdagens rotmos kokar vi om till soppa,,,

-Älgköttbullarna älskas av barnen,,,

-Vi serverar korngrynssallad från den svenska åkern,,,

– Omega 3 får barnen av sill, då inte i sillform utan i brödform,,,,,

– Blåbärsbrödet är saftigt och blått,,,,

Vi fick förstås provsmaka Carolas skolmat och det var gott! Riktigt gott till och med. ”Rotmossoppan” och Blåbärsbrödet var bäst och därför tillåter jag mig att lägga ut recepten.

SOPPA PÅ GÅRDAGENS ROTMOS, 5-6 personer

4 dl rotmos

4 dl vatten

3 msk grädde eller sojagrädde

Havssalt

Svartpeppar från kvarnen

TILL SERVERING

Stekt strimlat sidfläsk

Bröd

Koka  upp rotmos och vatten. Mixa helt slätt i en mixer.

Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden.

Smaka av med havssalt och svartpeppar.

Stek strimlat sidfläsk och låt rinna av. Servera lite fläsk i varje soppskål och bjud bröd till.

img_4122.JPG

BLÅBÄRSBRÖD

Här går det säkert lika bra med lingon och lingondricka, tänk vad kul med både blåa och röda bröd på buffén! (min kommentar…)

1/2 liter vatten

1 dl blåbärsjuice från Saxhyttan

50 g jäst

1 liter stenmalet vetemjöl, ca 750 g

20 g havssalt

3 dl frysta blåbär

Blanda vatten, blåbärsjuice, jäst och vetemjöl, helst i en degblandare. Låt blanda ca 15 minuter.

Tillsätt salt och frysta blåbär. Blanda ytterligare 2 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek under kökshandduk.

Dela degen i 4 lika stora delar och forma med varsam hand baguetter. Överarbeta inte utan låt så mycket som möjligt av koldioxiden i degen vara kvar så får du ett härligt och luftigt bröd.

Lägg bröden på plåt och grädda på 250° i ca 4 minuter, sänk sedan värmen till 190° och grädda ytterligare 10 minuter.

Om du vill ha en härligt hård och krispig yta, spruta vatten över bröden med en blomspruta medan de gräddas.

Tag ut bröden men lägg ingen handduk över utan låt dem ligga fritt så behålls den krispiga ytan.

Det fanns faktiskt ytterligare en eldsjäl där igår! Jan Heedh, Mr Choklad, Bröd, Marmelad med mera, med mera…..

Jan är en fantastisk man, en fullständig virtuos på det han gör och jag har haft glädjen att få vara med i olika sammanhang tillsammans med honom flera gånger. Nu senast var han gäst i mitt påskavsnitt av Monikas mat och där lärde han mig att göra Marsipankycklingar i ett nafs….

Carola, Jan och jag

img_4130.JPG

Mitt första möter med Jan var på ett flygplan på väg till Finland där vi båda skulle arbeta. Han tittade strängt på mig och upplyste mig om att en tårtbotten rent kemiskt skulle innehålla en viss procent av det och en viss procent av det…..jag, som just skulle komma ut med en tårtbok, Klassiska tårtor på mitt sätt blev lätt stressad där jag satt….men då boken kom ut, fick den godkänt av Jan och sedan den dagen är vi de allra bästa vänner!

Vi arbetar ju på helt olika sätt, jag går på känslan och han på det vetenskapliga men precis som vi båda är rörande eniga om så behövs vi båda två! Och dessutom är hela Jan full av känslor och jag har ju också skaffat mig lite ”vetenskap” genom åren!

Nu ska jag ta tåget till Göteborg och Jordens Mat!


Ja marrimoster! Tyvärr ser det nog ut så som du beskriver i de flesta skolo och vad värre är att det ser ut så på "landet" där jag vet att det finns massor av lokala producenter på allt som behövs, jag åker ju runt hela tiden och träffar dem! Kämpa på och ta upp kampen! Du verkar ju vara en människa med "skinn på näsan"! Och vad gäller cheferna så har du säkerligen rätt, själv skulle jag försöka lösa problemet med en oätlig fiskgratäng i min sons skola då han gick i 4an och när jag talade med rektorn visade det sig att hon alltid gick på restaurang och åt när den stod på menyn.......du ser! Men barnen slapp faktiskt den sedan! /Monika

monika | 2008-09-04 18:23:12

Ja marrimoster! Tyvärr ser det nog ut så som du beskriver i de flesta skolo och vad värre är att det ser ut så på "landet" där jag vet att det finns massor av lokala producenter på allt som behövs, jag åker ju runt hela tiden och träffar dem! Kämpa på och ta upp kampen! Du verkar ju vara en människa med "skinn på näsan"! Och vad gäller cheferna så har du säkerligen rätt, själv skulle jag försöka lösa problemet med en oätlig fiskgratäng i min sons skola då han gick i 4an och när jag talade med rektorn visade det sig att hon alltid gick på restaurang och åt när den stod på menyn.......du ser! Men barnen slapp faktiskt den sedan! /Monika

monika | 2008-09-04 18:23:12

tänk om alla barn i skolan hade lika bra mat. jobbar själv inom skolan och där serveras endast halvfabrikat. pulvermos och fisk som är "sprödbakad" (betår av en svampig friterad yta) inuti är det söndermald fisk. Äggen har transporterats färdigkokta ända från Sala - vilket vill säga ca 25 mil. bröd är limpa och krav och ekologiskt finns inte ens i tankarna hos kostchefen som är anställd för dyra pengar i vår kommun. har haft flera diskussioner med henne om detta. ändå bor vi "på landet" och har fullt med lokalproducerande bönder omkring oss. någonstans måste det ju vara fel - nej jag vill inte alls att barnen ska behöva äta denna mat - politiker o chefer inom skolan äter nog aldrig i skolmatsalen - tror att dom skulle reagera då - dom äter sin lunch ute på ortens lunchställen har jag sett.

marrimoster | 2008-09-04 18:14:33

tänk om alla barn i skolan hade lika bra mat. jobbar själv inom skolan och där serveras endast halvfabrikat. pulvermos och fisk som är "sprödbakad" (betår av en svampig friterad yta) inuti är det söndermald fisk. Äggen har transporterats färdigkokta ända från Sala - vilket vill säga ca 25 mil. bröd är limpa och krav och ekologiskt finns inte ens i tankarna hos kostchefen som är anställd för dyra pengar i vår kommun. har haft flera diskussioner med henne om detta. ändå bor vi "på landet" och har fullt med lokalproducerande bönder omkring oss. någonstans måste det ju vara fel - nej jag vill inte alls att barnen ska behöva äta denna mat - politiker o chefer inom skolan äter nog aldrig i skolmatsalen - tror att dom skulle reagera då - dom äter sin lunch ute på ortens lunchställen har jag sett.

marrimoster | 2008-09-04 18:14:33

Åh, Anna-Carin! Jag förstår verkligen din frustration och ilska, det låter inte klokt! Och precis som du är jag alldeles övertygad om att vården av sinnena är vägen till god hälsa för oss människor. Ge inte upp! Trägen vinner och säkert är det flera som uppskattar vad ni gör och glädjen att ge är långt större än att få! Lycka till jag håller på er! Monika

monika | 2008-09-04 18:10:24

Åh, Anna-Carin! Jag förstår verkligen din frustration och ilska, det låter inte klokt! Och precis som du är jag alldeles övertygad om att vården av sinnena är vägen till god hälsa för oss människor. Ge inte upp! Trägen vinner och säkert är det flera som uppskattar vad ni gör och glädjen att ge är långt större än att få! Lycka till jag håller på er! Monika

monika | 2008-09-04 18:10:24

Att ta reda på det som finns på tomten.. Jag jobbar som uska på ett Gruppboende och vi har en tomt som dingnar av äpplen..(flera sorter)Plommon..Körsbär..krusbär..rödvinbär,svartvinbär,rabarber,hallon. Jag och en kollega har även planterat..lök..morötter..Sockerärtor. Vi har kokat..syltat..gjort allt vi kan för att ta reda på det som finns..under arbetstid men även privat ..INGEN mer har lagt sin hand eller sin själ över vår trädgård..utan fortsatt beställt frysta bär eller stor pack på äppelmos..Dom vägrar att beblanda sig ..utan menar på att dom enbart ska vårda..enligt mig så är det också att VÅRDA.. att få känna lukten av nybakat med färska örter eller en grön ärtsoppa med morötter och lök som vi har odlat själva..Det jag vill säga är att även om SAMHÄLLET och SKOLAN drar oss tillbaka..så gör även våra nära arbetskamrater det..INGEN vill ställa upp på pro-bonus..Betalt ska det vara. Jag är såå less på folk som ska ha nåt tillbaks..Ge istället!

AnnaCarin | 2008-09-04 18:00:49

Att ta reda på det som finns på tomten.. Jag jobbar som uska på ett Gruppboende och vi har en tomt som dingnar av äpplen..(flera sorter)Plommon..Körsbär..krusbär..rödvinbär,svartvinbär,rabarber,hallon. Jag och en kollega har även planterat..lök..morötter..Sockerärtor. Vi har kokat..syltat..gjort allt vi kan för att ta reda på det som finns..under arbetstid men även privat ..INGEN mer har lagt sin hand eller sin själ över vår trädgård..utan fortsatt beställt frysta bär eller stor pack på äppelmos..Dom vägrar att beblanda sig ..utan menar på att dom enbart ska vårda..enligt mig så är det också att VÅRDA.. att få känna lukten av nybakat med färska örter eller en grön ärtsoppa med morötter och lök som vi har odlat själva..Det jag vill säga är att även om SAMHÄLLET och SKOLAN drar oss tillbaka..så gör även våra nära arbetskamrater det..INGEN vill ställa upp på pro-bonus..Betalt ska det vara. Jag är såå less på folk som ska ha nåt tillbaks..Ge istället!

AnnaCarin | 2008-09-04 18:00:49

Hej Heléne! Ja gör det! Det var supergott och härligt i färgen! /Monika

monika | 2008-09-04 11:03:36

Hej Heléne! Ja gör det! Det var supergott och härligt i färgen! /Monika

monika | 2008-09-04 11:03:36

Hej Lena! Ja det är inte klokt! Detta är nästa generation som vi föder upp på detta vis! Dessutom har Carola bevisat att det inte blir ett öre dyrare.... och jag känner verkligen igen din beskrivning av situationen med din sons kompis, vi har haft hur många barn som helst här på besök som påstår att mina köttbullar inte smakar som riktiga köttbullar!!!??? /Monika

monika | 2008-09-04 11:02:15

Hej Lena! Ja det är inte klokt! Detta är nästa generation som vi föder upp på detta vis! Dessutom har Carola bevisat att det inte blir ett öre dyrare.... och jag känner verkligen igen din beskrivning av situationen med din sons kompis, vi har haft hur många barn som helst här på besök som påstår att mina köttbullar inte smakar som riktiga köttbullar!!!??? /Monika

monika | 2008-09-04 11:02:15

Hej Monica! Tack för tips på blåbärsbröd. Det ska jag baka nästa gång vi ska ha soppa. Ha det så trevligt i Göteborg. K Heléne

Heléne | 2008-09-04 10:57:03

Hej Monica! Tack för tips på blåbärsbröd. Det ska jag baka nästa gång vi ska ha soppa. Ha det så trevligt i Göteborg. K Heléne

Heléne | 2008-09-04 10:57:03

Hej! Vad jag önskar att det fanns fler "mattanter" som denna Carola! Ungarna är ju det viktigaste av allt och maten måste få prio 1 på alla plan tycker jag. Är så trött på dessa cook-and-chillkök och pannkakor från Holland och allt vad det är. Vi måste börja från början och inte i slutet! Du är inne på jätteviktiga frågor just nu, både gårdagens och dagens blogginlägg går i samma anda, miljö, mat och framtid. Superviktigt. Man måste äta bra mat på alla sätt och viss. Ekonomi får inte sätta hinder i vägen för det, inte för någon. Det är tudelat, samtidigt som jag känner att maten som är A och O måste få kosta får den inte bli otillgänglig genom sitt pris. Visst är det bekvämt men man måste ju inte köpa produkter färdiga bara för att det går. Ibland går det att göra grejor själv lika snabbt som det skulle gå att åka till affären och köpa. Tänkte på det häromdagen när sonen hade en kompis med hem och de fick mellis, fil och nygjort äppelmos. Kompisen utbrast förvånad; "kan man göra äppelmos själv"? Sorgligt på många sätt tycker jag. /Lena

Lena Pe | 2008-09-04 09:43:16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *