DEN HEMLIGE KOCKEN!

5 september - 2008 | 10 kommentarer

Han borde verkligen inte kalla sig så, Mats-Eric Nilsson! Tvärtom! Han borde kalla sig den barmhärtige samariten! Han som ska hjälpa oss till ett bättre liv!

Jag arbetar ju ändå med mat och trodde i min enfald att ”lite skit ska vi väl tåla”! Men jisses så mycket skit vi får i oss! Och nu tänker säkert många av er som jag alltid gjort, så farligt är det väl inte,,,,

Men det är det faktiskt! Ta bara Familjen Dafgårds ”Hemlagade kåldolmar”! Gjorda enligt Mormor Jennys originalrecept, skapat för 80 år sedan! Hur går det ihop med att de innehåller 67 ingredienser utöver de som har med kött och kål att göra??? och benämns ord jag inte förstår, stora bokstäver och nummer???? Jodå, visserligen formar dem massan för hand av den enkla anledningen att de ännu inte uppfunnit en maskin som kan göra det…..

Jag får rysningar, Dafgårds levererade maten till mina barns skola i många år,,,,,,

När Mats-Eric sedan kommer in på brödet blir det om möjligt ännu värre! Och vi skrattar med paniken i halsgropen,,,

Hör själva!

Skördeglädje, Jättegott, Javisst, Seriöst gott, så heter de ”grova” bröden idag, de som är nyckelhålsmärkta med en vacker bild på säd på påsen…..och en slogan, ”Pågen bakar med kärlek”!

När vi sedan får se vad de innehåller kan inte en tjej i publiken hålla sig, -Får man göra så här? Är det inte falsk marknadsföring?

Jovisst är det det! Men när det står på påsen är det en helt annan sak än på reklamen, livsmedelsverket har makten och måste sova enligt min mening!

Mats-Eric är tuff, han har gjort om Pågens slogan;

”Pågen bakar med tillsatser”  och han längtar tills den dagen de ska mötas i rätten, när Pågen ska bevisa att kärleken är större än tillsatsen i brödet ……I will be there!

Sedan fortsätter det i samma anda och det går inte att räkna upp allt men frågan uppstår ju och vi får svar! Vi kunde laga mat, våra Mammor, Mormödrar, Farmödrar var duktiga på det mesta….men någonstans på vägen blev det fel….det kom industriellt tillagade rätter, Tv-brickan, förslag på en gourmetmiddag med endast burkmat och en massiv reklamkampanj på det…och när jag tänker efter fick jag nog i mig en hel del av detta när jag växte upp på 60-70-talet!

Det som nästan får mig att gråta är när han säger att en Milkshake med jordgubbssmak innehåller 48 kemikalier som ska få oss att tycka om jordgubbssmaken……och växer man upp med detta så kommer man alltid att tycka att äkta jordgubbar är för sura, salta eller annat…..vilken sorg!

Här är han, Mats-Eric!

img_4132.JPG

Hur häldsovådligt det är vet vi ju inte, inte ens Mats-Eric! Men ”coctaileffekten” av allt kommer att straffa oss till slut!

Att leva ekologiskt innebär ju inte bara att äta giftfritt odlade grönsaker, detta kan ju till och med vara svårt på grund av andra etiska problem som frakt och klimatpåverkan som jag nämnt i tidigare inlägg, utan det betyder ju också att välja bort tillsatserna! Eller framförallt betyder det att välja bort tillsatserna tycker jag! Nu har jag fått bra kontakt med Jacob och Tove på KRAV och tänker påverka dem till att se detta som den största upplysningen…

Jodå, det gick bra för mig också, väldigt bra till och med! Men det blev liksom underordnat…….

Denna till en början otroligt regniga dag som slutade i strålande solsken på vackra Gunnebo slott!

Morgonregnet…

img_4131.JPG


Jaa du Lena! Jag är också skitförbannad! Och jag tänker göra någonting åt det! Så fort jag får chans, varenda gång jag ska tala offentligt, i en tidning, radio eller tv ska jag ta upp det, var så säker! /Monika

monika | 2008-09-08 08:40:32

Det är såna här saker som gör att man tappar aptiten... Fy vad arg jag blir när jag tänker på hur det egentligen fungerar och vad mycket skräp vi får i oss dagligdags. Dessutom tas det rejält betalt för det här skräpet. Tänkte på det när jag skulle göra en smörgåstårta i helgen. En förpackning med landgångsbröd (med tillsatser naturligtvis) kostade 30 spänn. Till min tårta skulle jag behöva lägga 60 kr på "brödet", billigaste typen av vitt smaklöst. Hur kan det vara så? Jag gick argt hem och drog ihop en deg. Är det ilskan som ska vara drivkraften här? Inte är ju köpebrödet gott heller! Det här är jätteviktiga frågor. Maten är ju grunden till allt! Tur att det finns människor som tar upp dessa ämnen... /Lena

Lena Pe | 2008-09-08 08:29:22

Hej Heléne! Jaaa du, även mina barn rostar stundtals Lingongrova på morgonen och jag panikläste på förpackningen när jag kom hem....där var ju inte 67 tillsatser men några......Börja baka, det är lätt när man väl kommer in i det! Men arbetstiden är kort man behöver ju inte stå och stirra på degen när den jäser! /monika

monika | 2008-09-06 17:11:06

Ha, ha Singel-Anna! Du är för rolig du! Och säkert fin du med! / Kram Monika

monika | 2008-09-06 17:07:32

Himmel... jag som köper lingongrova till mina barn. Jag får nog börja baka lite mer istället. Jag gör ju som tur både och men jag kan bli bättre på att baka. Kul med Rebeccas brödblogg. K Heléne

Heléne | 2008-09-06 13:40:04

När jag sommarjobbade i min hemstad Ludvika så delade jag ut tidningen varje morgon till Mats-Eric... tala om "Jag mötte Lassie". Kram på dig fina Monika

Singel Anna | 2008-09-06 12:51:28

Hej Kajsa! Jo, så är det ju förstås! Det är bara det att han presenteras så och om jag säger "den hemlige kocken" så tror jag att fler vet vem han är än om jag säger Mats-Eric Nilsson....hur som helst är det viktigt! /Monika

monika | 2008-09-06 11:09:58

Jag håller helt med dig, har läst Mats-Erics bok och häpnar. Men en liten detalj: det är väl inte sig själv han syftar på med titeln "Den hemlige kocken" utan matindustrin och det faktum att de smyger in allsköns obehagliga skumma ingredienser, på ett lite hemligt sätt. Det är alltså matindustrin som är "den hemlige kocken".

Kajsa | 2008-09-06 10:15:33

Hej Rebecca! Och Tack för kommentar! Detta måste vi göra tillsammans! Och jag lovar att jag ska göra allt som står i min makt för jag är faktiskt skitförbannad! Det positiva är dock, att något börjar hända hos oss människor, vi börjar vakna till och tur är väl det! för det är faktiskt alldeles nödvändigt! Vägra tillsatserna! /Monika

monika | 2008-09-06 08:16:49

BRA INLÄGG! Själv blir jag mörkrädd när jag läser brödens ingredienslistor. Därför startade jag min brödblogg, och med den försöker jag sprida bakentusiasm och hälsosamma recept. Vi måste börja nånstans om vi vill förändra. Du, om någon, har kraft att påverka. Tack för att du tar upp ämnet.

Rebecca | 2008-09-06 07:02:57

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *