NU ÄR DET JUL IGEN,,,,,,

8 september - 2008 | 16 kommentarer

Kanske inte riktigt för alla men för mig har julmaten börjat göra sitt intåg. Just när jag sitter som bäst och gnuggar energiknölarna för att komponera julrecept åt en tidning ringer en annan tidning och vill att jag gör julmat åt dem också…..

Roligt! För jag är barnsligt förtjust i jul, kan liksom inte få nog av allt,,,,blommor, grandoft, god mat, konfekt, tomten och förväntansfulla barn!

Julbordet däremot har jag på senare år gjort om rätt så radikalt. Tröttnade på att vi alltid hade alltför mycket av allting och tvingades slänga hälften då ingen var sugen på rester dagen efter….

Numera har vi bara det som vi verkligen tycker om och hör julen till. Prinskorvarna känns ju rätt meningslösa då de kan ätas året runt….Lutfisken äter vi alltid på juldagen och då med en krämig och tjock senapssås, knaperstekt pancetta och chévreärtor!

Jag har en stomme kvar på mitt julbord förstås, apelsingriljerad skinka, köttbullar med julkryddor eller chévre för att skilja dem från våra ”vanliga” köttbullar, ett par goda sillar, ål, en god hemlagad pastej, revbensspjäll och lite ostar ….. Runt detta satsar jag sedan mycket på tillbehör i form av grönsaker. Varm rödkålssallad med äpple, stuvad brysselkål, rödbetssallad och apelsinsallad med granatäpple lyser alla upp på mitt julbord.

När det kommer till det söta goda finns här ingen hejd! Chokladkonfekt i alla former, risgrynspannacotta och en saftig apelsinkaka med både pinjenötter och choklad…..

Sillen förresten är ju en märklig sak, aktuell på veranda högtid! Midsommar, Jul, Påsk,,,,det är väl egentligen bara på nyår den är helt fel! Hur som helst är den otroligt tacksam att smaksätta på eget vis. Senapssillen finns alltid på mitt julbord men runt den brukar jag varje år göra några nya. Förra året gjorde jag en sill med lingon och eftersom resultatet blev både gott och vackert tror jag att jag nu ska satsa på vinbär!

LINGONSILL
Lingonsillen behöver ett dygn i kylen för att alla smaker ska komma till sin rätt.

1 förpackning ”5 -minuters inläggningssill”  (Abba)

1 röd lök

5 kryddpepparkorn

LAG
1 1/2 dl lag från sillen
1 1/2 dl rårörda lingon

Låt sillen rinna av och skär sillen den breda bitar på snedden. Skiva löken. Blanda sill, lök och kryddpeppar i en skål eller burk.

Blanda ihop lingonlagen och häll den över sillen.

Och eftersom det har regnat mest hela dagen och är allmänt ruggigt satsade jag på en soppa till middag idag och den ska även få vara med på mitt julbord i form av små shots!

GRÖNKÅLSSOPPA

En mustig och krämig soppa! Bröd och ost är gott till.

300 g grönkål
4 dl hönsbuljong av fond eller tärning
2 dl vispgrädde
Salt och nymalen svartpeppar
1 msk smör

Strimla grönkålen och fräs den mjuk i smör i omgångar i en panna utan att den tar färg.
Koka ihop buljong och grädde. Tillsätt grönkålen och koka några minuter. Mixa ner den och runda av med smöret. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd och ost.

Till jul tänker jag hälla upp soppan på små glas och garnera med smörslängd rödkål……….

Och som att inte detta var nog fick jag en julklapp idag också! Det kom ett vadderat kuvert på posten med ett superfint halsband, ett hjärta i blått från Heléne som hittat mig här på bloggen tror jag….

img_4143.JPG

Tack så jättemycket Heléne och Jaa, GOD JUL då!


Hej Marrimoster! Chokladpraliner med lakrits låter faktiskt lite spännande även om jag för det mesta är lite tveksam till "för konstiga" smakkombinationer. de dödar ofta smaken på själva råvaran tycker jag, men dessa ska nog även jag ge mig på! Och äppelpajen låter också god! Synd tycker jag att du känner så för sillen,,,sill är ju bra mat för oss! Men vet du, jag lägger nu ut recept på en succésill, min italienska sill som jag lovar att du inte kommer att bli besviken på och som plåster på såren även risgrynspannacottan! Trevlig dag! Monika

monika | 2008-09-10 09:14:36

Hej Marrimoster! Chokladpraliner med lakrits låter faktiskt lite spännande även om jag för det mesta är lite tveksam till "för konstiga" smakkombinationer. de dödar ofta smaken på själva råvaran tycker jag, men dessa ska nog även jag ge mig på! Och äppelpajen låter också god! Synd tycker jag att du känner så för sillen,,,sill är ju bra mat för oss! Men vet du, jag lägger nu ut recept på en succésill, min italienska sill som jag lovar att du inte kommer att bli besviken på och som plåster på såren även risgrynspannacottan! Trevlig dag! Monika

monika | 2008-09-10 09:14:36

risgrynspannacotta låter som om jag skulle vilja testa. sillar blir alltid kvar på mitt julbord . ingen äter dom men dom ska bara vara där - ska ta bort dom - lite mer lax kanske. sen ska jag vara ute i god tid (som vanligt) och göra lite chokladpraliner . i år ska det verkligen bli. såg en god med lakrits i , i aftonbladetsmatbilaga förra veckan (samma som du var med ) gjorde förresten en god äppelkaka ur den igår till mina tjejkompisar - den gjorde succe - med choklad. rom o kokos i - ha en bra dag

marrimoster | 2008-09-10 06:45:59

risgrynspannacotta låter som om jag skulle vilja testa. sillar blir alltid kvar på mitt julbord . ingen äter dom men dom ska bara vara där - ska ta bort dom - lite mer lax kanske. sen ska jag vara ute i god tid (som vanligt) och göra lite chokladpraliner . i år ska det verkligen bli. såg en god med lakrits i , i aftonbladetsmatbilaga förra veckan (samma som du var med ) gjorde förresten en god äppelkaka ur den igår till mina tjejkompisar - den gjorde succe - med choklad. rom o kokos i - ha en bra dag

marrimoster | 2008-09-10 06:45:59

Hej Rebecca! Jaa, som sagt julen är nog den allra mysigaste högtiden....och kommer du på en rolig smak så dela gärna med dig! Skratt! /Monika

monika | 2008-09-09 16:06:22

Hej Rebecca! Jaa, som sagt julen är nog den allra mysigaste högtiden....och kommer du på en rolig smak så dela gärna med dig! Skratt! /Monika

monika | 2008-09-09 16:06:22

Du är inte ensam om att gå i jultankar. Jag har börjat fundera ut nya knäcksmaker, julbordstillbehör och vilka bröd jag ska skapa. Julen är underbar, så det är lika bra att dra ut på den och njuta ordentligt.

Rebecca | 2008-09-09 10:37:59

Du är inte ensam om att gå i jultankar. Jag har börjat fundera ut nya knäcksmaker, julbordstillbehör och vilka bröd jag ska skapa. Julen är underbar, så det är lika bra att dra ut på den och njuta ordentligt.

Rebecca | 2008-09-09 10:37:59

Ja visst är det inte klokt! Till och med jag fick en viss jullängtan igår när jag satt här,,,,det är väl ändå vår mysigaste högtid? Fast det finns ju heller ingen högtid man är så grymt trött på som julen när den väl är över..........och amaryllisen kan du plantera nu eller börja vattna om du har sparat löken sedan i fjol! God jul då! /Monika

monika | 2008-09-09 08:26:50

Ja visst är det inte klokt! Till och med jag fick en viss jullängtan igår när jag satt här,,,,det är väl ändå vår mysigaste högtid? Fast det finns ju heller ingen högtid man är så grymt trött på som julen när den väl är över..........och amaryllisen kan du plantera nu eller börja vattna om du har sparat löken sedan i fjol! God jul då! /Monika

monika | 2008-09-09 08:26:50

Men snälla nån! Räcker det inte med att man blir sugen på all mat du tipsar om - ska man börja längta till jul redan nu också!? Ingen hejd på eländet...haha! Älskar också julen! Snart är det dags att plantera amaryllis! /Lena

Lena Pe | 2008-09-09 08:12:45

Men snälla nån! Räcker det inte med att man blir sugen på all mat du tipsar om - ska man börja längta till jul redan nu också!? Ingen hejd på eländet...haha! Älskar också julen! Snart är det dags att plantera amaryllis! /Lena

Lena Pe | 2008-09-09 08:12:45

Ja men så är det ju Cat! Och dessutom det där pysslandet, omtanken och mörkret som "förlåter" alla levande ljus! /Monika

monika | 2008-09-08 19:50:44

Ja men så är det ju Cat! Och dessutom det där pysslandet, omtanken och mörkret som "förlåter" alla levande ljus! /Monika

monika | 2008-09-08 19:50:44

God Jul ;O)) Ja, julen är härlig och mysig på alla sätt och vis, och just att lägga ner tid och tanke på maten är extra kul vid jul. För att inte tala om alla dekorationer, pynt, dofter, blom.arr. osv

Cat | 2008-09-08 19:46:46

God Jul ;O)) Ja, julen är härlig och mysig på alla sätt och vis, och just att lägga ner tid och tanke på maten är extra kul vid jul. För att inte tala om alla dekorationer, pynt, dofter, blom.arr. osv

Cat | 2008-09-08 19:46:46

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *