ITALIENSK SILL OCH RISGRYNSPANNACOTTA TILL MARRIMOSTER!

10 september - 2008 | 6 kommentarer

Marrimoster som verkar vara en flitig läsare av min blogg tänker ta bort sillen från sitt julbord. Synd tycker jag som är lite ”gammaldags” i själen…..Sillen är ju lite lustig på det sättet att den hör hemma på alla våra högtider utom kanske nyårsafton ……

Dessutom är sill bra mat för oss människor! Massor av Omega 3 och icke utrotningshotad på något vis…..

Så Marrimoster, prova nu denna ”Italienska sill, jag vågar lova att du inte blir besviken…..och som tack för att du provar får du även receptet på den ljuvligt lena och goda risgrynspannacottan som kan tillagas så fort det finns risgrynsgröt över…..!

SILL PÅ ITALIENSKA
Min Italienska sill smaksatt med soltorkad tomat, vitlök, parmesanost och basilika är överraskande god.

1 förpackning 5-minuterssill
8 marinerade soltorkade tomater
1 kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
1/2 dl färskriven parmesanost
2 dl créme fraiche
3/4 dl majonnäs
Svartpeppar

TILL GARNERING
3 marinerade soltorkade tomater fint hackade och basilikablad

Låt sillen rinna av och skär den i bitar.

Mixa tomater, basilika och vitlök. Tillsätt parmesanost, créme fraiche och majonnäs. Smaka av med svartpeppar. Blanda ihop sill och sås. Låt stå några timmar innan den äts. Garnera med fint hackade soltorkade tomater och basilikablad.’

GYLLENE RISGRYNSPANNACOTTA
Len och fruktansvärt god ”risgrynspudding” i gyllene färg från saffran. Här behövs det lite tid i kylen att stelna.
6 gelatinblad
1 kg färdigkokt risgrynsgröt
4 dl vispgrädde
1 g saffran, gärna trådsaffran
4 msk strösocker
2 msk vaniljsocker

TILL SERVERING,
4 dl hallonsylt

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Värm gröt, grädde, saffran och strösocker i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och blanda ner dem i kastrullen. Rör tills gelatinet smält. Låt svalna något och smaksätt med vaniljsockret.

Häll upp pannacottan i små portionsformar eller en större form. Låt stelna i kyl i minst 3 timmar.

Ta ut pannacottan ur formen och stjälp upp den på ett fat. Garnera med sylten.


Vad roligt Marrimoster! Både att du ska prova sillen och framförallt att ni diskuterar min blogg på jobbet! Oj, vad glad jag blir! '/Monika

monika | 2008-09-10 19:00:59

tack snälla söta du. jag älskar ju allt som är italienskt , så jag ska helt klart ge sillen en chans till genom att prova ditt recept. panacottan kommer jag helt klart att testa. jag kommer att fortsätta läsa din blogg och vi har faktiskt små matnyttiga diskussioner på jobbet på dagarna utifrån dina inlägg.

marrimoster | 2008-09-10 18:45:58

Hej igen Lena! Jo, håll dig du till de riktiga grejerna och då också helst den kravmärkta grädden som ju fortfarande har sina näringsvärden kvar. Det är nämligen så att många, de flesta faktiskt lättvarianterna faktiskt är rent skadliga för kroppen inte bara på grund av tillsatser utan att fettmolekylerna "slagits sönder" och blivit så jädrans små att de kryper in i alla våra kärl! Sorgligt men sant! /Monika

monika | 2008-09-10 13:34:07

Hej! Håller i princip med dig ang lättprodukter, speciellt vissa är ju helt utan existensberättigande tycker jag (lättfil är mitt speciella hatobjekt, bara blask). Grädde t e x, varför finns det så många olika varianter? Kan man inte bara ta vanlig, riktig! grädde och blanda ut med vatten ist för att köpa t e x matlagningsgrädde? Då använde jag "rätt" tomater! /Lena

Lena Pe | 2008-09-10 10:02:52

Hej Lena! Och Tack för Kommentar och tips om västerbottenost, det går såklart jättebra! Angående Créme fraichen så går det ju att använda lättvarianten men jag är en extrem motståndare till alla sorts lättprodukter då de misshandlats fram i produktionen och gör mer ont än gott för oss människor. Och jag använder alltid de soltorkade tomaterna som är inlagda i olja. /Monika

monika | 2008-09-10 09:54:42

Vill bara passa på att rekommendera den italienska sillen! Gjorde succé hos mig i midsomras. Hade dock glömt vart jag "snodde" receptet, nu vet jag! En fråga; spelar det någon roll vilken creme fraiche som används? Jag körde den vanliga "helfeta" varianten men det kanske inte märks på slutresultatet om man minskar på fetthalten och använder lätt creme fraiche?! En annan fråga; kan man använda soltorkade tomater inlagda i olja el ska det vara "torra"? Kan även tipsa om att västerbottensost funkar istället för parmesan (iofs är det ju inte lika italienskt då...), jag tog det jag hade hemma och bra blev det som sagt. /Lena

Lena Pe | 2008-09-10 09:42:23

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *