NU TÄNKTE JAG SUKTA ER LITE IGEN…..

10 september - 2008 | 12 kommentarer

Det blir ju lite ensamt och enformigt sådana här skrivardagar framför datorn och då kom jag på att jag kan ju ta en liten paus och prata med Er! Skratt!

Vad har jag sysslat med då hela dagen? Jag har varit väldigt flitig faktiskt! Hör här;

Julchampagne, (undrar just vad Rickard kommer att säga….)

Apelsin- och Kardemummaskorpor

Kanelkola

Balsamrussin

Grön soppa med lutfisk och pancetta

Ankbröst med saffransgratäng och lökkompott

Gyllene mousse med mandelnougat

Knäckemacka med sidfläsk, rödbeta och gräslök

Saffransglögg

Äppelsill

Rödkålsallad med apelsin, valnötter och torkade tranbär

Äppelsallad med fänkål och dill

Lammpate med honungslingon

Honungsglacerade revbensspjäll

Vit saffranstryffel med kokos

Så mycket ingredienser, kombinationer, smaker, dofter och varianter det finns! Inte klokt! Never ending story…..

Och som om inte detta var nog, doftar nu hela huset av choklad. Provbakar en ”Browniekaka” i långpanna….den ser ut att bli bra, riktigt kladdig och god! så här kommer receptet!

200 g mörk choklad

200 g smör, rumsvarmt

4 ägg

300 g muscovadosocker, mörkt

1 2/3 vetemjöl

GLASYR

1 dl mjölk

1/2 dl strösocker

50 g smör

1 1/2 msk kakao

100 g mörk choklad

TILL GARNERING

Flagor av vit choklad

Smält chokladen och rör ner det rumstempererade smöret.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölken och rör ner i chokladblandningen.  Häll smeten i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper, ca 24×24 cm.

Grädda på 150° i ca 35 minuter. Tag ut, stjälp upp och låt svalna.

Värm mjölken till glasyren tillsammans med socker och smör tills det nästan kokar upp.

Tillsätt kakao och chokladen i bitar. Rör om så att chokladen smälter helt. Låt stå en stund att ”sätta” sig och bred den sedan över kakan. Riv över flagor av vit choklad.

Och medan jag pysslar med det här hjälper Bosse Masser mig att översätta mina recept till Laura i Barcelona och nu måste jag packa för morgondagens Göteborgsresa. Ska signera böcker på Wettergrens nyöppnade butik på Frölunda torg!


Hej Maarit! Jag tycker inte du ska ha skaldjur där också och inte lax heller! Eftersom skaldjuren kommer sedan och dessutom inte är alltför mättande röstar jag för att starta upp med en god soppa på svamp eller jordärtsskocka?, lätt att förbereda, ta med och värma på och urgott med en brödbit till! eller en västerbottenpaj eller en svamppaj..också lätta att förbereda...vad sägs? /Monika

monika | 2008-09-11 09:40:28

Hej Monica! Nu är det akut, kan du hjälpa mig med tips?? Vi ska ha knytis tjejträff skaldjursmiddag - och jag ska göra förrätten. Vad ska jag ha? Skaldjur där också? lax? eller ostpaj ? Eller nåt helt annat? Nåt inte alltför krångligt som jag kan bära med till kompisen ca 500m bort. Tack på förhand och ha det bra! /M

Maarit | 2008-09-11 08:59:58

Åh Cat! Dina kottar kommer få den allra bästa julen, det känner jag på mig! Så roligt med din sillälskande dotter!!! /Monika

monika | 2008-09-10 20:07:40

Ja, det är ju just det ;O) Och bara nu när jag tänker efter på min jul-lista så vill jag ju göra romkottar, tomtepepparkakor, olivsill, pistage och saffransbiscotti, skumtomtefudge, kakgran, kladdkaka med glöggtäcke osv osv Sill är ju sååå roligt att göra och försöker göra 4-5 sorter, har en sillgalning till dotter som älskar sill i de flesta former ända sedan hon var liten. Så då är det extra kul att hitta nya recept att pröva + sina gamla godingar. Och allt godis man kan göra och all bakning, pepparkakshus och ja är det jag säger, tiden är för knapp och man kan inte äta allt. Plockade iaf massor av kottar på Cypern i våras till mina jularr. vilket fick resten av resesällskapet att suckande säga att det kan bara vara jag som ens tänker på jul i 35 gradig värme, och att jag säkert rymt från AJM (Anonyma Jul Missbrukare) ähum, såå fräckt......... i sådana fall, AJÄ Anonyma Jul Älskare ;O)) Men finare små kottar får man leta efter så det så, har stora planer för mina kottar och såklart man kan tänka på jul i 35-gradig värme gick så bra så. Cat

Cat | 2008-09-10 19:49:50

Cat! Jag vet, jag vet! Och du verkar ju så himla duktig och pysslig! Hinner med vad som helst och allt! Och det härligaste är att du sätter dig in i Alla smaker....ja...och tyvärr får du vänta på champagnen! Men,,,den som väntar på något gott väntar ju aldrig för länge! /Monika

monika | 2008-09-10 17:57:08

Hej Lena Pe! ÅH, den blev riktigt riktigt god, kanske en aning kladdig....men det var ju också det som var gott!!Prova vet jag! /Monika

monika | 2008-09-10 17:54:07

Ja, fast dygnet har bara 24 tim och jag har glöggfester, trolltyg i tomteskogenmys, adventsfika, julfest osv men det går ändå inte att pröva allt man vill göra, jag älskar ju recept och experimentera, och har sparat recept/idéer sedan jag var 12 år tror jag ;O) Attans, men kanske lingon, apelsin, russin, nejlikor el mandel kan "jula! till champagnen, äsch jag får helt enkelt snällt vänta ;O) Åh, nu vart jag sugen på lingon cheesecake med pepparkaksbotten el apelsinfyllning eller...näe dags att sluta

Cat | 2008-09-10 17:35:01

Oj! Allt lät gott men smaskigast av allt verkar den där browniekakan vara. Iaf för ett chokladmonster som mig... Låter spännande med så pass mkt mörkt muscovadosocker. /Lena

Lena Pe | 2008-09-10 15:50:40

Hej Cat! Det var fel,,,ha, ha! Du ska få veta när det är publicerat, jag lovar! Tiden bara måste du ta dig och ett sätt att skaffa fler magar är att ha en julfest! /Monika

monika | 2008-09-10 14:31:57

Sukterska där ;O) Undrar just vad Julchampagne är, tranbär i el lite pepparkakskryddor el kanske saffran i hihihi... Mitt problem är att jag har så mycket jag vill göra men det finns varken tid el magar att kunna äta allt man vill göra, och såååå svårt att välja. Cat

Cat | 2008-09-10 14:20:00

Hej Lena A! Ha, ha! Jag förstår att det ser ut så! Faktum är att varje gång tåget rullar in i Götet tänker jag vilken TUR att jag kommer härifrån! Ha, ha! /Monika

monika | 2008-09-10 14:11:15

Aha,Göteborg denna veckan också och sedan bokmässan. Har du hemlängtan?Skratt! /Lena A

Lena A | 2008-09-10 13:51:56

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *