DET VACKRASTE BORD JAG NÅGONSIN SETT!

13 september - 2008 | 10 kommentarer

Ja, det var det faktiskt, bordet med tilltuggen som låg i en lång rad, så vackert upplagda på aluminiumfolie. Här trängdes små råbiffar, tonfisk, fyllda tomater, grissini med parmaskinka bland tusentals blommor!

img_4162.JPG

Det är inte så ofta jag ser ett sätt att servera maten som överträffar alla mina egna fantasier, trodde jag kommit på det mesta! men det gjorde verkligen det här! Jag är nästan lite arg för att inte jag kommit på detta själv! Skratt!

Vi fick Champagne att skölja ner det vackra med……och eldarna brann för fullt i eldkorgar av järn!

img_4171.JPG

Och hur glad blev jag inte när jag hamnade mellan Arthur och Abbe vid middagen! Arthur var en ny bekantskap och otroligt trevlig!

Abbe, jag och Arthur!

img_4164.JPG

Och Abbe, Abbe Bonnier har jag inte sett på många, många år och det var faktiskt han som kom med förslaget att jag skulle göra en bok för ca 15 år sedan! Rosendalsboken…..Att den sedan inte gavs ut av Bonniers var verkligen inte Abbes ”fel”, han kämpade hårt!

Jag kallades upp inte mindre än fyra gånger till Bonniers för att varje gång åka hem igen med ett luddigt svar, det var inte nej men det var verkligen inte ja heller! Och det som gjorde att jag inte kom tillbaka var när en av de kvinnliga cheferna klappade mig lite lätt på axeln och sa;

– Men lilla vän, förstår inte du att Rosendals trädgård bara är en ren Stockholmsföreteelse?! (Skratt!) Och fortsatte hon, det där ekologiska det går över! (jätteskratt!) Gå nu hem och gör en sådan där liten trevlig kakbok som ”7 sorters kakor!” (Ännu större skratt! Ty det är den största succén som gjort!)

Att det sedan blev Lars Hjalmarsson på Tidens förlag (finns ej mer) som gav ut boken har att göra med att förlagsbranchen är värsta skvallerbranchen, alla vet allt som är på gång! och inte minst att han var en mycket, mycket modig man! Och lite rädd var han nog någon gång på vägen, det vet jag ju eftersom han ett par gånger under resans gång frågade mig;

-Monika, Du lovar att den säljer va?

Och det gjorde den ju! Riktigt ordentligt! Och Lars fick  igen allt med råge! Han kunde göra varje förläggares dröm, trycka till 50 000 ex utan att ens oroa sig……Rosendalsboken kom ju också att förändra all framtida utgivning av kokböcker och är faktiskt en storsäljare än idag!  Resten ”är historia” som det brukar heta……

Middagsmaten då? Jo även här var det helt rätt! Mängder av vackra skålar och fat fyllda med olika finurliga rätter. Här fanns bönsallad, till och med långbönor, sparrisar med gott täcke, matvetesallad, lax i olika former , kräftstjärtar, tunnskuret kött, underbara såser …….ingenting fanns att sakna!

Och desserten var en len pannacotta? med tillbehör som krossade flarn, björnbärssylt och färska jordgubbar……mmmmmmmmm det var så gott!

Tack Karolina och Daniel för en alldeles enastående middag med dans, den blir svår att överträffa!


Hej maria! Ja men absolut! Jag gör det imorgon för nu måste jag lägga barn! /Monika

monika | 2008-09-14 19:14:47

Hej igen Anette! Så underbart att ni gör vissa "övertramp" och dessutom har både humor och insikt! Heja Er! '/Monika

monika | 2008-09-14 19:12:32

Jag håller med dig till punkt o pricka men ser också de begränsningar som gäller för oss offentliga matlagare. Vi skojar ofta på jobbet om att nu dör vi när vi gör ett och annat övertramp från tramset. Mvh Anette

ANETTE | 2008-09-14 18:42:16

Bordet med tilltugg var vidunderligt vackert!! Och tack för alla mysiga och höstiga förrättstips till Maarits tjejmiddag. Tänkte kolla om du känner för att skriva något dito desserttips - till tjejgänget som har möhippa (det blir catering eftersom att du hade förhinder ;-). Toppen om det går att laga 1/2 - 1 dygn i förväg, känns lite lyxigt, är skapligt lätt att transportera och kräver max kylförvaring i väntan på servering. Om man vill dekorera med ätliga blommor: är det rosenblad och ringblomma eller har du några andra bra tips?

Maria | 2008-09-14 17:48:35

Hej Anette! Suck, ja! Men, det här är ju inte någonting som sker vid offentliga restaurangsammanhang, detta var en privat fest, läs hemma och jag är alldeles övertygad om att råvarorna var valda med omsorg, dessutom så både hoppas och tror jag att vi lagar mat med våra sinnen "hemma" och inte med livsmedelslagen...då skulle livet bli alltför tråkigt och det ligger nog också någonting i det gamla ordspråket; lite skit ska vi nog tåla! Jag är mer rädd för vad vi människor gjort med allt som skött sig så bra i naturen utan vårt kliniska tänkande! /Monika

monika | 2008-09-14 17:24:22

Vackert javisst, men med livsmedelslagens krav på noggrann separering av livsmedel i minnet, ska du kanske vara tacksam över att tonfisken och råbiffen inte kontaminerade grisinin och det andra. Finns säker varor som är bättre att använda än råa dito.

ANETTE | 2008-09-14 17:03:15

Hej Charlotte! Åh vad kul att du har sååå många av mina böcker! Och Monikas buffémat kommer säkert att finnas på bokmässan, då dyker allt upp ibland även det som sagts att det inte finns mer!! Och ha så jättekul på festen ikväll! /Monika

monika | 2008-09-13 16:49:17

Vilken underbar fest!!! Roligt för oss läsare att du så generöst delar med dig av ditt liv! Jag har 10 stycken av dina böcker och bläddrar ofta,ofta i dom för att få inspiration och för att förgylla vardagen. Vill köpa Monikas buffémat men hittar den ingenstans. Tror du den säljs på bokmässan? Som sagt den kvinnliga chefen ångrar sig säkert och har förhoppningsvis lärt sig något också!Kram allra finaste Monika! Ikväll ska jag på fest alltid roligt!!! Varma hälsningar Charlotte

Charlotte T. | 2008-09-13 15:38:39

Jaa, Heléne! Det var sååå vackert! Bilden gör det inte helt rättvist! Och hon har nog ångrat sig tusentals gånger!!!Skratt! /Monika

monika | 2008-09-13 10:28:29

Åh! Så vackert upplagt och Tänk vad fel den kvinnliga chefen hade! Ha en bra dag! K Heléne

Heléne | 2008-09-13 10:25:53

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *