SOLIG SÖNDAG OCH VÄRLDENS BÄSTA TOMATSÅS!

14 september - 2008 | 4 kommentarer

Ja, det blev det verkligen här i Stockholm idag. Solen sken och det var nästan kö på grusgångarna runt Djurgården i morse när jag tog med sedvanliga joggingrunda. Men nu försvann också helt plötsligt mina inplanerade sysslor för denna söndag. Så blir det lätt när man har trädgård,,,,,Måste passa på och klippa gräset!

Gräset är inte klippt på flera veckor eftersom det bara regnat och regnat,  däremellan har det varit kallt och så fuktigt att gräset aldrig hunnit torka upp. Nu var det så långt att en klippning inte räckte utan när jag tagit mig igenom första svängen, (att jämföra med att klippa i seg kola!) insåg jag att det bara var att göra om allting en gång till!

Tvättade lakan gjorde jag också,,,,och hängde optimistiskt ut dem för att torka,,,men efter ca 8 timmar på sträcket hänger dem nu överallt härinne och är fortfarande mer blöta än torra! Det är nog bara att inse att sommaren nu ÄR slut!

Dags för middag! Jag grillar fläskfilé, gör saffransmarinerade morötter, ris och det bästa av allt! jag hittar en flaska av min goda tomatsås i kylen…..

img_4172.JPG

Min tomatsås som räddat många spontana middagar i det här huset. God till kött, fisk eller bara som den är på pasta. Jag vågar lova att om Ni har en flaska av den här hemma kan vem som helst komma förbi på middag, en räddare i nöden!

TOMATSÅS
3 kg tomater
4 röda lökar
10 vitlöksklyftor
1 msk örtsalt
15 kryddnejlikor
15 svartpepparkorn
7 lagerblad
6 dl vinäger, gärna vit balsam eller någon mild smaksatt
Knappt 2 dl strösocker
2 tsk cayennepeppar
4 tsk paprikapulver
2 msk torkad basilika
2 dl tomatpuré

Dela tomaterna i bitar. Finhacka löken och vitlöken. Stöt pepparn lätt i en mortel. Blanda  tomat, lök, vitlök, örtsalt, kryddnejlikor, lagerblad, tomatpuré och vinäger i en gryta.

Låt småkoka i en timme. Rör om då och då.

Tillsätt övriga ingredienser och rör om tills sockret löst sig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer cayennepeppar och örtsalt. Häll upp såsen på en väl rengjord flaska och förslut.


kul! Ni kommer inte att bli besvikna! ¨/Monika

monikasmat | 2013-10-09 09:15:53

Hej! Vi skriver om tomatsås och det här receptet ser väldigt spännande ut. Om jag får lite tid över i veckan så ska jag prova att laga till den!

Tomatsås | 2013-10-08 22:07:15

Hej Yvonne! Jaa du, i stort sett varje dag! Jag har liksom hittat en rutin i mina morgonbestyr med jogga, lämna barn, hem och duscha, jobba! De dagar jag blir sittandes så här med att skriva på mitt kontor blir det ju inte att springkläderna kommer av och duschat förrän det är dags att hämta barnen igen, tur att jag är ensam här! Skratt! Och numera sedan jag är en 40 + skratt igen! är jag lite snällare mot mig själv både vad det gäller längd och fart, men ca 20-25 minuter blir det...... /Monika

monika | 2008-09-17 11:11:21

Joggar du varje dag? Hur hinner du människa? Springer du långt?

Yvonne | 2008-09-17 10:55:47

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *