MÅNDAGSSYSSLOR OCH GUDOMLIG TÅRTA TILL MARIAS MÖHIPPA!

15 september - 2008 | 2 kommentarer

Det blir alltid något av en rivstart här i huset varje måndag morgon. Barnen är otroligt svårväckta, (har förstås lagt sig försent….) vi har glömt lägga fram gympakläder även denna måndag…var är skorna? Williams fotbollskläder från gårdagen ligger KVAR i fotbollsväskan……luktar INTE bra nu i väskan! och den som måste packas på nytt för att tas med till skolan….träning ikväll och han slutar för sent för att hinna hem….Ja, och så blir vi stressade……

Kommer i alla fall iväg med flickorna, köper bröd på vägen hem, väcker William och ger mig ut på en runda med Ewa-Marie, skönt. Vi går raskt och håller kylan borta, idag är det faktiskt kallt!

Kommer hem, svarar på mail, gör mig iordning för att åka till Gustavsberg och Susanne på Gerbera. Jag ska titta på ny vacker keramik till nästa veckas julfotografering….men just när jag ska ge mig av inser jag att det är den 15 september idag, (är det inte konstigt hur man plötsligt bara kommer på något viktigt som man glömt?) men var det inte då var det deadline för min text till Stadsmissionens bokprojekt? Jisses, den är ju inte klar! (inte likt mig, brukar vara i tid med grejerna!) Jag mailar Stadsmissionen och lovar att min text ligger där imorgon,,,, har dock ännu inte fått svar!

Känner ändå att jag måste börja på texten och ringer Susanne. Skjuter upp vårt möte till 14, helt ok för henne och det var ju tur….

Sedan kommer jag att tänka på dig Maria! (Maria är en läsare här på bloggen som jag lovat ett dessertips till en möhippa som är i faggorna) Här kommer en alldeles enastående god tårta som för övrigt också finns i min tårtbok, ”Klassiska tårtor på mitt sätt”. Vit chokladmoussetårta som kommer att passa dig perfekt eftersom den tillagas dagen före och fryses in. Sedan fraktar du den fryst och låter den tina till lagom konsistens.

Dessutom tycker jag att någonting med choklad passar utmärkt på en tillställning som har med kärlek att göra, för som Frédéric Bau, (Fransk konditor) sa;

”Den som inbillar sig att han börjar förstå chokladens mysterier är lycklig på gott och ont. Precis som när man är förälskad och försöker förstå ett annat sorts mysterium”………..

img_4173.JPG

VIT CHOKLADMOUSSETÅRTA

Fin smak av mandel i botten och mycket smak av choklad i moussen. Några löv i choklad utgör dekoren tillsammans med en ros.
400 g mandelmassa
1 apelsin, skalet
4 ägg
4 msk kakao
Smör till formen

MOUSSE;
300 g vit blockchoklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor

TILL GARNERING;
5o g vit blockchoklad till löv
Hyvlad mörk choklad

Riv mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn. Riv skalet av apelsinen på den fina sidan av rivjärnet. Blanda ihop mandelmassan och apelsinskalet. Tillsätt äggen och till sist kakaon. Rör om.

Häll smeten i en smord form med löstagbar botten. Bred ut den ordentligt i kanterna.

Grädda kakan i 175° i c:a 20 minuter. Låt bottnen svalna men sitta kvar i formen.

MOUSSEN;
Smält chokladen i ett vattenbad. Rör om tills den är slät och fin. Låt chokladmassan svalna något. Vispa grädden.

Tillsätt äggulorna till chokladen, en i taget under omrörning. Rör ner den vispade grädden i chokladblandningen.

Häll chokladsmeten över mandelbottnen och frys i några timmar.

CHOKLADLÖV

Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Pensla några löv på ”avigsidan” med den och ställ in i kylen i några timmar eller över natten att stelna. Drag sedan bort löven från chokladlöven. Förvara svalt.

Tag ut tårtan c:a 30 minuter före servering. Hyvla över mörk choklad och dekorera med de vita chokladlöven och ev. en ros.


Maria! Du kommer inte att bli besviken! Jag vågar lova att den är om möjligt ännu godare än den ser ut! /Monika

monika | 2008-09-15 11:51:24

Tack snälla, låter härlig och ser ju underbart vacker ut... Möhippeplaneringen rullar vidare!

Maria | 2008-09-15 11:48:15

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *