NU ÄR LUTFISKEN BESTÄLLD!

16 september - 2008 | 6 kommentarer

Inte klokt men sant! Tur att det finns sådana människor och lutfiskvänner som Ragnhild och Sven-Gunnar! Till dem kan man höra av sig när man behöver lutfisk så tidigt som jag så ordnar dem det! Otroligt skönt med tanke på att tid verkar vara en bristvara i mitt liv just nu…..

Är i färd med att ta sats inför nästa vecka som är väldigt rolig men innehållsrik minst sagt! Det ska bli Julfotografering här hemma, Matreportage från Gunnebo slott för Kravs nya tidning Reko och sedan dyker jag in i Bokmässan i dagarna tre!!!!

Innan dess ska jag avsluta min text till Stadsmissionen, röja förråd och källare, Rakels klass ska ha loppis på lördag….. göra recept till griskött för Danska DMA, bli intervjuad för en tidning på fredag och naturligtvis tänka på vad som ska lagas på Gunnebo,,,,Mitt i alltihop tittar jag mig i spegeln och inser att ett besök hos frissan är nödvändigt, helst ett besök hos Margareta också! och dessutom har vi bjudit hem gäster på lördag……..fler än två och fyra….och söndagen innehåller både kalas och fotbollsmatch!

Ingen anledning att hetsa upp sig tänker jag och det känns redan bättre bara att jag fick ur mig det! Ska hämta flickorna nu, ge dem ”hemlagade fiskpinnar” eller fiskbitar av fisk!

img_4199.JPG

”HEMLAGADE FISKPINNAR”

Tjocka filéer av vit fast fisk, t ex kolja, ekotorsk från Nordatlanten, finns i frysdisken, marulk, (dyrt)

Mjöl

Smör till stekning

Salt och nymalen peppar

Skär ca 3 cm breda bitar på tvären av helst tjocka filéer, vänd dem i mjöl, (eller i ägg och mjöl men det gör inte jag eftersom Rakel är allergisk mot ägg) se till att det blir ordentligt med mjöl över hela bitarna.

Hetta upp en panna med smör och stek dem gyllene på båda sidor. Salta och peppra. Servera med potatis, ris eller pasta och någon grönsak samt gärna Basilikasås.

BASILIKASÅS

Kan användas till allt! Dressing, sås eller tillbehör!

150 g färsk basilika
10-15 vitlöksklyftor
1 1/2 dl vit balsamvinäger
C:a 3-4 dl olivolja
Örtsalt
Kör alla ingredienser i en mixer. Tillsätt oljan lite i taget för rätt konsistens och smak. Fyll upp väl rengjorda och torra flaskor. Förslut.

Och så här glad blev Rakel och fullständigt älskar ”skalet”!!!hur man nu ska ta det??!!

img_4198.JPG

Och nu ska vi ta bussen, flickorna får kliva av vid sin fotbollsträning och jag åker vidare in till stan för att äta middag med Margret och Susanne. Vi har äran att vara Klassmammor i Beatas klass……och här ska planeras och vi förenar nytta med nöje som det heter!


Hej igen Monika! Chévreärtor är busenkelt! Tillred frysta ärtor enligt anvisning på paketet. Häll av och rör ner en skiva chévre medan de fortfarande är varma och servera genast! Då ses vi på bokmässan! /Monika

monika | 2008-09-23 08:00:43

Åh, chevreärtor låter spännande. Ärtor är ju inte det mest spännande annars.. Hur gör du de? Funderar på att ta en tur till Göteborg och bokmässan här jag såg att du ska dit :-)

Monica | 2008-09-22 21:56:25

Hej Monica! Tack för bra kommentar! Och då måste jag berätta att jag har alltid pancetta på vår lutfisk (sidfläsk) det är precis som du säger mycket gott med sältan från fläsk eller bacon till lutfisken, dessutom gör jag krämiga chévreärtor därtill....och tack för tipset till länken! /Monika

monika | 2008-09-22 13:50:40

Måste bara få skriva några rader om lutfisk. Jag har alltid motvilligt ätit lutfisk på juldagen. Traditionell svensk lutfisk med kokt potatis, vit sås, gröna ärtor och svartpeppar. Ganska smaklöst och sladdrigt och ingen favoriträtt precis. Sen flyttade vi till Norge och fick en ny syn på lutfisk. Här går folk ut på krogen och äter lutfisk eller har lutfisklag hemma i nov-dec. Lutfisken äts med stekt bacon, baconfett, ärtstuvning, kokt potatis - och naturligtvis snaps. Det finns t.o.m lutefisk-akevitt att köpa på vinmonopolet. Först blev jag ganska förskräckt när jag hörde om baconfettet, men det ger fisken en god smak. Man måste ju inte ta så mycket. Lutfisken är också godare och jag tror det är för att man här får lutfisk på torsk istället för på långa som man får i Sverige. Vet inte varför det är så. Här står mer om äkta och oäkta lutfisk http://www.aperitif.no/index.db2?id=91421

Monica | 2008-09-22 13:36:12

Hej Anna! Tack söta du! Men hur är det man säger? "En gör så gott en kan!" Och barnen är inte alltid glada......skratt! /Monika

monika | 2008-09-16 20:47:41

Hej igen underbara Monika! Du har så många bollar i luften men ändå klarar du av att hålla kreativiteten uppe, otroligt. Inte nog med det gör du allt med glädje och entusiasm, beundransvärt. Barnen är glada och lyckliga på alla bilder, mys. Ha det bäst! Kram, Anna

Anna F. | 2008-09-16 20:30:09

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *