SLOTTSMENYN KLAR OCH KALVLÄGGEN BESTÄLLD!

18 september - 2008 | 6 kommentarer

Hurra!

Gunnebos Kalvrygg har fått sällskap av en skummande äppelsås med Calvados, Smörslungade morötter med honung, bönor med mynta, rucola och parmesan, Timjanäpplen, Spetskål och svartkål samt en Hallon- och äppelpaj! Men eftersom, jag blev lite osäker på desserten skrev jag även ner Toscaäpplen med punchgrädde……….vad tycker ni?

Och så har jag beställt kalvläggen till vår middagsbjudning på lördag….det blir Osso Bucco! En underbar gryta från Lombardiet i Italien. Och glöm för all del inte Gremolatan! Det är den som sätter pricken på det hela!

Osso Buccon kanske  känns komplicerad för de många ingredienserna men så är det inte alls! Och den kan dessutom med fördel lagas dagen före vilket jag tänker göra eftersom jag är på loppmarknad med Rakels klass på dagen!

OSSOBUCO
4 morötter
4 stjälkar blekselleri
2 röda lökar
1 gul lök
7-8 vitlöksklyftor
75 g smör
8 ganska tjocka skivor kalvlägg, c:a 3 kg
Salt, nymalen svartpeppar och mjöl att vända köttet i.
1 dl god olivolja
1 1/2-2 dl vitt torrt vin

2 burkar körsbärstomater

1 rejält knippe bladpersilja
C:a 5-6 dl köttbuljong, knappt 2 dl i första spädningen av skyn och resten i omgångar under kokningen i ugnen.
5 lagerblad
Timjan, oregano, salt och nymalen svartpeppar att smaka av osso buccon med.

GREMOLATA
2 citroner
1 lime
2 knippen bladpersilja
8 vitlöksklyftor

Skala och skär morötter, selleri, lökar och vitlök i små bitar. Smält 50 g smör i en gryta. Rör ner grönsaks- och lökblandningen. Låt fräsa tills allt fått fin färg.

Salta och peppra köttskivorna. Vänd dem sedan i mjöl.

Blanda smör och olivolja i en stekpanna. Bryn köttet ljust bruna på båda sidor. Tag upp köttet och lägg de ovanpå grönsakerna i stekgrytan.

Häll bort fettet från stekpannan utan att skölja den. Koka ur pannan med det vita vinet och reducera tills det återstår drygt 1/2 dl av vätskan.

Späd stekskyn med 2 dl av köttbuljongen. Grovhacka persiljan både blad och stjälkar. Lägg i samtliga kryddor och tomaterna. Koka upp och smaksätt med salt och peppar.

Häll såsen över köttet i grytan. Koka upp ovanpå spisen. Lägg över ett lock och ställ in grytan i ugnen på 175°.

Låt grytan sjuda i 2 1/2 timme. Späd då och då med mer buljong.

Tvätta citroner och lime noga till Gremolatan. Riv av skalet.
Finhacka persiljan och vitlöken. Blanda alltsammans.

Strö över Gremolata strax innan serveringen och servera lite extra i en skål bredvid.

Servera Osso Buccon med ris eller pressad potatis.


Hej Vera! Jag tycker att ni ska dricka rött vin till och ta gärna en skvätt av samma vin i grytan så gifter sig allt lyckligt! Lycka till och hoppas det ska smaka!

monikasmat | 2021-10-05 17:21:58

Ska göra ditt recept på Osso Bucco. Verkar toppenbra.en fråga.Vad dricker man till? Har alltid kokat läggen i vitt vin.Vi är bara tre man kanske ska prova med rött och vitt och kolla vilketmsom är godast till maten.Vad tycker du?

Vera Wahlqvist | 2021-10-05 12:14:19

Hej Inger! Så roligt att både Du och din man blev nöjda! Jag tycker du ska ta vanligt ris, såsen är så god och jag är rädd att det blir lite mäktigt med Avorioris smaksatt med parmesan...men du måste ha Gremolatan till! Beträffande förrätter så la jag ut en del tilltugg med skaldjur igår där du säkert kan finna en god förrätt....blinier eller Skagen eller Limemarinerade kräftstjärtar! Lycka till! /Monika

monika | 2008-10-04 09:25:38

Hej Monika Tack snälla för receptet på din osso bucco!Jag provlagade den i går kväll. Bland det godaste vi ätit.Min man tyckte nog att det var det bästa!Jag lät grytan småputtra på spisen i drygt 2 timmar, istället för i ugnen. Jag funderar på att servera den med avioriris(stavning?) smaksatt med riven parmesan.Kan det bli bra?Vi ska bjuda 8 personer på denna osso bucco. Funderar bara på vad jag ska ha till förrätt.Något med skaldjur,snabbt måste det gå plus att det måste gå att tillaga en helst två dagar innan. Tidsbrist!Eftersom det är så fantastiska smaker i grytan så tycker jag att förrätten kan vara av det mildare slaget.Till efterrätt blir det din hjortronparfait(som jag också testade igår!). Tack för din härliga blogg och dina underbara recept. Stor kram från Inger

Inger | 2008-10-04 09:09:49

Hej Åsa! Och jätte tack för hjälpen! Du anar inte vad skönt det är när någon bara bestämmer åt mig.....då blir det toscaäpplena! /Monika

monika | 2008-09-18 15:38:49

Jag tycker absolut att du ska ta Toscaäpplena med punchgrädde. Det passar bättre på slottet tycker jag! Det söta i toscan och punchen sitter bra efter den härliga kalvryggen med alla fantastiska tillbehör! Gud vad hungrig jag blev...... Stor kram från Lund

Åsa | 2008-09-18 14:53:16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *