PROBLEM ÄR JU TILL FÖR ATT LÖSAS….

22 september - 2008 | 15 kommentarer

Min förmiddag har varit fylld av problem av olika slag. Typiskt, den kan ju räcka med att det är Måndag!

Hur gör man för att stoppa julen när den är på väg?

Amaryllisar, julstjärnor, röda tulpaner….de är redan på gång, Lutfisken har just lämnat Skärhamn och planerar sin ankomst till imorgon, jultallrikarna är diskade och putsade och Linda (som jag ju aldrig ens har träffat!) har ställt in sig på att komma hit på onsdag för att bara vara med!!! Nu måste allt dirigeras om!

Min julfotografering i övermorgon måste skjutas upp och det bästa och enklaste hade ju naturligtvis varit att skjuta upp den till dagen efter….men då kan inte jag! Då åker jag till Göteborg för att dels göra reportage från Gunnebo samt för att medverka på Bokmässan…..Första lediga dagen jag hittar blir 2 Oktober! Allt måste göras om! Jag har aldrig gillat att göra om saker, den första entusiasmen är liksom borta men nu finns inget val…..

Sedan inser jag plötsligt fördelarna! Jag hinner gå till Lisen och fixa håret innan jag reser,,,, jag hinner prata med Mamma som kommer idag från Göteborg för att hjälpa till med barnen när jag är borta,,,,och jag hinner framförallt att planera vad jag ska laga under mina framträdanden på bokmässan,,, Jag vann tid helt enkelt!

Så visst är det sant! Problem är till för att lösas och ingenting ont sker utan att det för något gott med sig, det är min sanna övertygelse!

Min meny på bokmässan!

LJUMMEN SALLAD MED LAMMFILÉ OCH LINGONDRESSING
Rosastekt lammfilé med min lingondressing är en riktig delikatess.
600 g lammfilé
Smör
1 liter kantareller eller trattkantareller
200 g vaxbönor
1 ask jungfrusallad

LINGONDRESSING
3 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
1 1/2  dl lingon

Salt och nymalen svartpeppar

Hetta upp en stekpanna med smör. Salta och peppra lammfilén runtom. Bryn den i pannan på alla sidor, ca 4-5 minuter för fint rosa kött. Lägg åt sidan att vila.

Stek kantarellerna, tillsätt eventuellt mer smör. Salta och peppra.

Koka vaxbönorna i lättsaltat vatten i några minuter. Häll av och skölj i iskallt vatten.

Hetta upp olivolja och balsamvinäger till dressingen. Tag grytan från plattan och tillsätt lingonen.

Blanda sallad, brytbönor och kantareller på ett fat. Skär upp lammfilén i fina skivor och lägg på dem på salladen. Häll på lingondressingen och servera.

FISKRULLADER I SAFFRANSSÅS
Roliga tvåfärgade fiskrullader i vackert gul saffranssås är lätt att laga trots sitt avancerade utseende.
3 chalottenlökar
1 kuvert saffran
3 msk smör
1 1/2 l fiskbuljong eller 6 msk hummerfond + vatten
2 fänkål
10-12 små potatis
10-12 skivor rökt lax
10-12 skivor spättfilé eller annan vit filé
3 dl torrt vitt vin
3 dl matlagningsgrädde
150 g mangoldskott och/eller späd bladspenat

TILL GARNERING
100 g lax- eller forellrom

Hacka löken och fräs den med saffran i smöret i en kastrull eller panna med hög kant. Häll på buljongen eller fond + vatten.

Klyfta fänkålen och tvätta potatisarna. Lägg ner dem i kastrullen och låt koka i 15 minuter.

Lägg en laxskiva på varje spättafilé. Rulla ihop till en rulle. Placera rulladerna med skarven neråt i grytan. Häll på vin och grädde. Lägg på ett lock och låt sjuda i 5 minuter. Lägg i mangolden, skuren i mindre bitar och spenaten, sjud ytterligare ett par minuter.

Ta eventuellt upp fiskrulladerna och dela dem innan serveringen så man ser att de är vackert tvåfärgade. Garnera med romen och servera.

Men det fanns också vissa glädjeämnen här på förmiddagen! Susanne var här en snabbis, kul! Ett riktigt roligt jobberbjudande kom in och Linda kommer den 13 November istället! Ha en trevlig dag!


Hej Anna! Jisses du tar i så jag rodnar! Tack, tack, tack....Du är inte så tokig du heller! /Monika

monika | 2008-09-23 15:27:34

Hej Annika! Ja visst är det så, jag är bara "lite sur" över att min Mamma kan komma så sällan och hjälpa till eftersom hon bor i Göteborg och jag i Stockholm....men när hon väl är här blir ju läxor gjorda i ett kick (hon är fd Fröken), skönt! och hon vill på Mammors vis göra allt på mitt sätt för mig! :) Och Kul att du gillar min blogg och tack för lyckönskningar! /Monika

monika | 2008-09-23 15:26:04

Hej Lena! Klart den kan bytas mot gravad lax, var då bara lite försiktigare med saltet tror jag...måste ju ändå säga som vanligt att du kanske kunde prova??!! Den rökta smaken är inte påträngande här, såsen är ljuvlig...men självklart kan du rulla in en annan filé, den bör vara fast i konsistensen dock! och helst av en annan färg än spättan...det roliga är ju just det tvåfärgade! Och tack, tack för fint beröm av bloggen, jag blir väldigt glad! /Monika

monika | 2008-09-23 15:21:26

Hej du underbara Monika! Hann inte kommentera inl'gget om middagen, vad trevligt ni har haft det och alla ser riktigt glada ut, som vanligt med Monika! Monika du ar som kashmir, vacker, mjuk och lyxig... Lycka till pa bokmassan, hoppas manga manniskor far traffa dig. Ha det bast och hoppas du far det trevligt med din mamma! Kram Anna

Anna F | 2008-09-23 10:06:56

Hej, Läste i bloggen att din mamma kom,vill bara göra ett inlägg om vilken tur att vi har dessa "räddande änglar" som kommer till undsättning när det kör ihop sig.Både min mamma och svärmor hör till dessa underbara änglar, vi får bara inte glömma bort att tacka att de finns. Tack för underbar blogg och lycka till i Götet! /Annika

Annika | 2008-09-23 09:26:50

Hej Monika, nu fick jag ett bra tips på mat till helgens födelsedagsmiddag, fiskrulladerna låter jättetrevliga. Undrar bara om man förlorar mycket i smak om den rökta laxen tas bort? Kan den bytas mot gravad? Något annat? Jag har så svårt för rökt fisk, kan inte med den smaken... Din blogg är en riktigt energiboost, även när du har problem med att saker inte blir som det var planerat. Gillar ditt "tänk"! /Lena

Lena Pe | 2008-09-23 08:59:51

Hej Anna och Eva! Tack för kommentarer och support! Jag har ett knep när något oönskat inträffar! Innan jag deppar ihop helt försöker jag att finna något positivt i det som hänt och det finns det i stort sett alltid! Och tur är det att jag har detta i mig då min värld som frilansande ofta innebär förändringar och ibland stora, oväntade och fulla av besvikelse! Men allt som oftast är det roligt faktiskt, Tack och lov! Ha en bra dag! /Monika

monika | 2008-09-23 07:58:46

Skönt att det löste sig och vad starkt av dig att orka se fördelarna fast det inte alls blev som du hade tänkt sig. Ibland är det så lätt att tjura fast sig i sitt eget hjulspår. /Eva

Eva | 2008-09-23 02:43:10

Jag gillar din inställning: "problem är till för att lösas och ingenting ont sker utan att det för något gott med sig". Så försöker jag också tänka när det kör ihop sig och faktiskt brukar det hjälpa (kanske inte till 100% men då är det extremsvårt det som hänt och som inte går att ändra). Lycka till på bokmässan!

Anna | 2008-09-22 21:26:47

Tack Heléne! /Monika

monika | 2008-09-22 14:43:16

Va´bra att allting löste sig. Ha det så bra på bokmässan. K Heléne

Heléne | 2008-09-22 14:31:28

Så bra Linda! Och Du var också jättetrevlig!!! /Monika

monika | 2008-09-22 13:47:49

Och ingen nöd går det på mig heller jag kommer bara att längta ihjäl mig *S*... Skönt att du vinner lite tid i alla fall. Hoppas att bokmässan blir trevlig. Dessutom är du underbart trevlig...

Linda | 2008-09-22 12:36:21

Hej Cath! Ja, visst är det skönt och jag tycker nästan alltid att det löser sig till det bättre faktiskt! Och kul om vi ses på bokmässan, det känns ju nästan som att vi känner varandra nu! ;) /Monika

monika | 2008-09-22 12:05:33

Det är ju så, det löser alltid!! Fast inte alltid på det sätt man trott. Ses kanske på bokmässan!

cath | 2008-09-22 11:56:12

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *