MAGI PÅ SLOTTET OCH JORDENS OSTRON!

26 september - 2008 | 7 kommentarer

Just hemkommen från en otroligt lyckad heldag på Gunnebo Slott! Gunnebo är faktiskt den enda plats jag varit på i hela världen, (förutom då det begav sig på Rosendal förstås), där jag känner ”andens närvaro” så tydligt på platsen. Detta gör att jag känner mig fullständigt hemma! (Kanske var jag slottsfru i mitt tidigare liv, ha, ha!)

Dessutom är Gunnebo gudomligt vackert, varsamt renoverat, uppbyggt och återställt till 1700-talets ideal och det är så välskött i trädgården att det nästan ser konstgjort ut!

Här är det alldeles underbart att bara vara, gå omkring, strosa, klappa djuren, äta god och ekologisk mat i kaffestugan, där allt så långt det går är tillagat av det egna, till och med köttet!

Dagen började med att jag fick träffa två av mina tre följeslagare för dagen…

Fotograf Peter och Jacob från KRAV

img_4295.JPG

Sedan blev det en rivstart! Skörderunda! och vilken glädje att gå runt i odlingarna och bara ”roffa åt sig” det som jag behöver till dagens måltid! (Allt under Peters övervakning förstås….)

img_4299.JPG

Och här kanske Fredrik som kockar på Gunnebo blir lite orolig över hur jag tar mig fram…

img_4302.JPG

Det framgår inte riktigt men rädisorna var djupt vinröda och stora som plommon!

img_4305.JPG

Ett kålhuvud kan vara bra att ha!

img_4314.JPG

Och vad är det här? Haverrot säger Fredrik, det är jordens ostron! Hur vackert låter inte det? Jordens ostron….jag smakar på ordet faktiskt…..och är nästan ännu gladare över att jag skördat något jag inte har ätit förut!

img_4308.JPG

När jag får syn på den vackra väggen med vildvin vill jag bara krypa in där!

img_4316.JPG

Och vad blev det för mat? Jo, Fredrik gjorde ett sillbord från 1700-talet väldigt, väldigt fint! Sedan gjorde jag kalvrygg från Gunnebos kalv och en len och skummig äppelsås med Calvados, smörslungade morötter med honung och dragon, bönor i alla färger med röd basilika, rucola och parmesanflisor, inkokta äppelklyftor med timjan och en chokladfondant med karamellisserade äppelklyftor….

Och eftersom desserten var sååå god så känner jag nästan som en plikt att dela med mig! (Förlåt Jacob, men de kommer att köpa REKO ändå! Eller hur!?

CHOKLADFONDANT MED KARAMELLISERADE ÄPPELKLYFTOR
Fluffiga muffins med krämigt inre av choklad serverade med söta äppelklyftor.
3 ägg
Drygt 1/2 dl strösocker
150 g mörk choklad, gärna 70 %
65 g smält smör
Drygt 1/2 dl vetemjöl
Smör och strösocker till formar

ÄPPELKLYFTOR
4 äpplen
3 msk smör
3 msk strösocker
1 msk calvados

Vispa ägg och socker pösigt. Hacka chokladen grovt och lägg den i en skål. Smält smöret och häll det över chokladen, rör om tills chokladen smält. Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten. Sikta ner mjölet.

Smöra och sockra små portionsformar eller tredubbla muffinsformar av papper i lite större storlek. Fyll formarna med smeten. Grädda på 200° i 8-10 minuter tills de rest sig och fått färg.

Kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i en kastrull tillsammans med smör, socker och calvados. Låt koka några minuter tills sockret smält.

Lägg upp varm chokladfondant och äppelklyftor, skeda över lite sky från äppelkoket. Den sanna gourmeten har även en klick vispgrädde till!

Nu ska jag ta ett bad, ett glas champagne, (minibar!) och sedan äta middag med andra kokboksförfattare från mitt förlag… och här finns både kockar och andra nuförtiden!

Och imorgon ses vi väl på mässan? Lite småintervjuer här och där men absolut! hoppas jag,  i kockteatern 15,30!


Hej Hasse! Välkommen! Och tack! Kul att du tycker så! /Monika

Monika Ahlberg | 2016-03-13 16:58:09

Riktigt välskrivet och trevligt att du delar endel recept

Hasse | 2016-03-07 02:46:43

Nämen Hej Peter!!! Att du hittade hit! Så kul! Ja, visst var det en härlig dag och detsamma får jag säga! Vi ses igen, det känner jag på mig! /Monika

monika | 2008-09-27 17:06:36

Vill bara tacka för en fantastiskt trevlig och inspirerande dag på Gunnebo slott. Det låg något magiskt i luften. Ett stort privilegium att få jobba tillsammans med dig, hoppas att det blir fler gånger. Fotograf Peter Brundin

Peter Brundin | 2008-09-27 11:51:22

Hej Susanna B! Vad kul att Du tittar in! Tänk att du sitter over there och kan läsa allt! Inte klokt! /Monika 'Och Heléne! Det var alldeles underbart! Jag njuter så! /Monika

monika | 2008-09-26 23:29:10

Åh, vilka fantastiska bilder. Det ser ju bara så härligt ut. Njut allt! K Heléne

Heléne | 2008-09-26 20:42:03

Hejsan. Vill bara tala om att din blogg är en riktig inspiration! Jag är en svensk som bor i USA sen många år. Visst har jag en av dina kokböcker också. Det är verkligen mysigt att titta in till din blogg med alla härliga recept och foton. Även om jag inte lagar så mycket mat som jag skulle vilja så finner jag inspiration från bloggen ändå. Keep up the good work!

Susanna B. | 2008-09-26 20:21:42

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *