JAG VET INTE VARFÖR…

29 september - 2008 | 21 kommentarer

Men jag vaknar och är så otroligt sugen på linser!!! Linser är inte ens något jag äter ofta men i och för sig alltid med glädje och varje gång jag lagat linser så undrar jag faktiskt nästan alltid varför jag inte gör det oftare! Kanske är detta något tecken på ”återgå till ordningen Monika”!?

img_4389.JPG

Hur som helst så lägger jag ut ett av mina bästa linsrecept redan nu på morgonkvisten ifall jag skulle bli sugen på något annat under dagen och glömma bort det senare…

LINSSALLAD MED SPENAT OCH ÄPPELDRESSING
I den här salladen är det dressingen som är hemligheten.  Den smakar sött, syrligt och har en god nötsmak som gifter sig fint med linserna

2 dl röda linser
50 g babyspenat
1 tärning hönsbuljong
2 dl grovhackade valnötter

ÄPPELDRESSING
4 msk äppelcidervinäger
3 msk dijonsenap med honung, ”honeydijon”
3 msk valnötolja
3 msk olivolja
2 chalottenlökar
1 litet rött äpple
Salt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING
Ett gott bröd
Koka linserna enligt anvisning men i buljong. Blanda ner spenaten och de grovt hackade valnötterna.

Gör dressingen. Vispa ner senapen i vinägern. Tillsätt oljan lite i taget under fortsatt vispning.

Finhacka schalottenlökarna och äpplet. Rör ner hacket i såsen. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över de varma linserna och servera gärna med ett gott bröd.

TIPS
Salladen kan också göras även på gröna eller svarta linser.

Valnötterna kan uteslutas och ersättas av andra nötter eller frön och valnötsoljan bytas mot tex sesamolja..


Ha, ha AnnMarie och Charlotte T! Ni har just startat en mötesplats här! Vad kul! Hoppas bara att jag också får vara med!;) /Monika

monika | 2008-09-30 16:39:36

Hej Annmarie!Tack för tipset med Laura! Jag har kollat bägge nätbutikerna men den finns ej där tyvärr! Varma hälsningar Charlotte

Charlotte T. | 2008-09-30 16:33:05

Hej Annmarie! Vilken underbar supporter Du är! Som har alla mina böcker och gör reklam för mina jobb! Och visst var det fint i Laura! Jag blev väldigt nöjd! Tack Annmarie! /Monika

monika | 2008-09-30 14:47:47

Till Charlotte T Har du provat att hitta bufféboken på nätet, på Bokus eller Ad Libris? Köp också månadens Laura där Monika dukat upp till höstfest. Hälsningar också till Monika. Jag är så glad att jag har alla dina böcker. Annmarie

Annmarie | 2008-09-30 11:36:43

Hej Anna! Skenet bedrar, Ha! Jag unnar mig det mesta och kan ju det också eftersom jag rör på mig en hel del, inte bara när jag springer på morgonen utan är i övrigt en icke stillasittande person förutom mina kontorsdagar då...Jag springer inte så långt, ca 25 minuter men regelbundet. Vad det gäller dansare och deras inställning till mat är den ju mer problematisk än sund för många eftersom alla är så otroligt rädda för att gå upp i vikt. Med facit i hand har min matfilosofi därför alltid varit att jag tror på det naturliga som smör och grädde, är livrädd för alla sorters lättprodukter samt att äta så bra mat som möjligt, helst från glada djur, västerhavet och ekologisk. Jag är ingen vän av alla styrda dieter som existerar nu för tiden utan tror att allt fungerar om du skaffar dig samma medvetande kring ditt ätande som du gör när du bestämmer dig för att börja en diet! /Monika

monika | 2008-09-30 07:48:40

Hej Anna Kå! Vad härligt med Höstmarknad! Jag är en sann höstmänniska, gillar verkligen den här tiden, det är så vackert med alla färger på löven, jag får nya krafter! Jag tycker du fått in bra smaker redan i din kålsoppa. Sirapen är ju viktig och "fläsksmaken" från korv och frikadeller likaså. Vad du kan prova att kompletterea med är spiskummin, ytterst lite kardemumma, stekt sidfläsk eller pancetta! /Monika

monika | 2008-09-30 07:40:06

Hej! Linssallad känns väldigt sunt. Hur noga är du med det du äter? Du verkar väldigt hälsosam då du skriver om morgonturer i löparspåret nästan varje morgon? Hur långt och hur ofta tränar du? Hur ser du på alla olika tips och råd som gäller dieter? Du är väl gammal dansare och i den världen är väl inställningen till mat väldigt hård? Intressant att se din sida på vårt stora mat problemP Må så gott i höst mörkret

anna | 2008-09-30 06:50:10

Din linssallad verkar enkel och god. Den får nog testas framöver. Även Charlottes soppa ska göras. Jo, det är så att det snart är höstmarknad i min lilla stad och då ska det av tradition bjudas på kålsoppa i alla hem. Jag bor mitt i stan så jag får besök av en hel del släkt och vänner som kommer för att äta lite soppa och efteråt äppelkaka med vaniljsåså innan de går ut på marknaden igen. Kålsoppan är enkel att göra, jag bryner vitkål i smör och lite sirap, kokar den sen i vatten med buljong och med vit- och kryddpepparkorn och lagerblad. På slutet har jag i lite soja för smak och färg. Till servering brukar jag ha i frikadeller eller kålkorv för att göra den mer matig. Nu funderar jag på om man kan förhöja smaken lite med någon extra krydda eller nåt. Har du nåt förslag månntro för att göra kålsoppan lite mer spännande? Mvh AnnaKå

AnnaKå | 2008-09-29 20:50:44

Hej monicaS! Vilken tur du har! Att han har ett eget intresse för vad han ska få i sig, och "Fan vet" så dålig som skolmaten är här i Sverige på många skolor så kanske detta är bättre om alla följer Mattis recept, ;)! /Monika

monika | 2008-09-29 20:19:04

Jo glömde en sak - det bästa med boken är att han har matpakkeförslag för varje maträtt. Det är ju så att i Norge får man ingen skolmat utan barnen har med sig matpakke varje dag - dvs några brödskivor med pålägg - eller ingenting.. Sen får man abonnera på mjölk och frukt som delas ut i skolan till de som betalt. Då är det bra med en som föreslår alternativ till "2 skivor m salami og brunost alt gulost" som är det vanliga...

MonicaS | 2008-09-29 19:20:46

Min son tycker det är jättekul att laga mat så detta var mitt i blinken för honom.. Han vill t.o.m ta med sig boken på semestern, men är lite besviken att vi har så dålig spis på landet... det gäller att hålla ångan uppe medan han tycker det är skoj.

MonicaS | 2008-09-29 19:16:26

Hej monica S! Vilken härlig surprise! Jag hade blivit överlycklig om min son hade lagat middagen....och linserna går ju att göra en annan dag! Och det låter som en spännande kokbok.... /Monika

monika | 2008-09-29 19:07:25

Hej Charlotte T! Tack för korrigeringen! Det låter spännande med kanel...och jag håller med om att det blir vackert att mixa, jag mixar i stort sett alltid mina soppor! /Monika

monika | 2008-09-29 19:05:04

Det blev inga linser på mig idag iallafall. När jag kom hem hade min 13åriga son lagat mat till oss. Jag beställde en kokbok till honom för några veckor sedan och idag kom den äntligen. Det är "Helt Chef" av Mattis Gulbrandsen, Norges yngste superkok. Sonen blev inspirerad och lagade taco med pitabröd. Jättegott!

MonicaS | 2008-09-29 18:58:48

Tack för svar!Jag kan kolla med förlaget! I receptet ska det vara 2 tsk kanel ev mer skrev visst lite fel.Smidig soppa går bra att frysa och man kan ju givetvis hoppa över att mixa med stavmixer men jag brukar mixa tycker det blir vackrast.kram Charlotte

Charlotte T. | 2008-09-29 18:57:20

Hej Charlotte T! Tack för recept! Det är ju superkul när ni kommer igång här och delar med er! Och ja, jag vet Bufféboken tycks vara slut överallt....(har du ringt förlaget förresten? Forma heter det nu, fd Icaförlaget) och jag har endast 1 exemplar annars hade du faktiskt fått den av mig eftersom jag beundrar er som gör det viktigaste av allt, lagar maten till våra barn! Och det blir toppen med Carola hon är en härlig människa! Hälsa från mig Du! /Monika

monika | 2008-09-29 17:57:50

Halloj Monika! Är också hemma från Bokmässan nu alltid lika kul!!! Hittade tyvärr inte din bok om bufféer den som jag inte hittar någonstans varken i bokhandlar el. via nätbutiker. Jobbar i kök på förskola och lagade idag tomat o kanelsoppa med linser som är supergott! 2 gula lökar hackas o fräses mjuka i smör. Tillsätt därefter: 2 paket ekologiska krossade tomater 2 grönsaksbuljongtärningar ev mer 1 liter vatten 1 1/2 dl sköljda röda linser 1 tsk malen kanel ev mer låt koka tills linserna är mjuka,smaka av mixa därefter soppan. Billigt,nyttigt o gott! Jag ska förresten på Ekologisk matmässa i oktober o lyssna på bla Carola Magnusson som du också träffat ska bli inspirerande! Ha det gott!Kram Charlotte

Charlotte T. | 2008-09-29 17:14:05

Hej Monica! Ja du ser....en till som blev sugen på linser....Lycka till! /Monika

monika | 2008-09-29 11:09:51

Hade tänkt göra Couscous sallad idag, men tror jag testar dina linser istället. Låter gott!

MonicaS | 2008-09-29 11:06:24

Hej Berit! Ja det var ju lustigt! Men kanske är det så att hösten ändå ligger i luften trots de senaste dagarnas vackra väder och då tycker jag alltid att varma eller ljumma linser i sallad eller gryta som du föreslår är riktigt bra mat! /Monika

monika | 2008-09-29 11:04:13

Hej! Så väldigt lustigt...jag fick också en längtan efter linser imorse! Tog alla rotfrukter jag hade hemma+paprika+lök och kokade allt i buljong. Några "nävar" röda linser i och jag hade lagat världens godaste höstgryta! Nu ska den få stå och vila ett par timmar så smakar den ännu bättre. Ska prova din linssallad nästa gång, den lät smaskig! /Hälsningar från Berit

berit | 2008-09-29 10:14:06

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *