ÅÅÅÅ TJEJER……

3 oktober - 2008 | 5 kommentarer

Det är bara så, tjejmiddagar är för härliga! Alldeles ohämmat prat, (tänk så mycket jag lärde mig igår som jag inte hade en aaaning om….), hjärtliga skratt, (eller hysteriskt högljudda….) och god mat!

Till gårdagens middag bjöd Cilla på en underbar Jordärtskockssoppa med ugnstorkad parmaskinka, Viltkött med klyftpotatis och en krämig sås som tog 3 dagar att göra…. och en dessert som var len och god med choklad och sylt som jag tror hon inte hade gjort själv…..

Soppan

img_4414.JPG

Och eftersom jag tycker att Jordärtskockssoppa är en underbar soppa, både att servera som förrätt, lunch eller middag kommer mitt recept här som Ni kan nyttja i helgen… och gör det för varje gång jag lagar denna soppa undrar jag varför jag inte gör den oftare. Den har så len och god smak. Välj så stora jordärtsskockor som möjligt, de är enklare att skala.!

JORDÄRTSKOCKSSOPPA
1 stor gul lök
600 g jordärtsskocka
2 stora potatisar
1 msk smör
1 msk olivolja
8 dl vatten
4 msk grönsaksfond
3 dl matlagningsgrädde
Salt och nymalen peppar

TILL GARNERING OCH SERVERING
Gräslök

Ev. bröd

UGNSTORKAD PARMASKINKA

6-10 skivor parmaskinka

Några droppar olivolja

Nymalen svartpeppar

Bred ut parmaskinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Droppa över lite olja och peppar från kvarn. Ugnstorka skinkan på 175° i ca 25 minuter, låt svalna.

Skala och skär lök, jordärtskockor och potatis i bitar.

Hetta upp smör och olja i en gryta. Fräs grönsakerna utan att de tar färg. Tillsätt vattnet och fonden. Låt koka tills jordärtskockorna blivit mjuka. Kör den slät med en mixerstav eller i en mixer.

Tillsätt grädden och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och peppar. Garnera med gräslök och servera med ugnstorkad parmaskinka och eventuellt bröd.

Mellan soppan och huvudrätten var det livliga och högst intressanta diskussioner, kan ju inte berätta allt men vi gled till slut in på Yoga och när Yvonne skulle praktisera hunden höll vi på att skratta ihjäl oss!

img_4416.JPG

Och sedan var det dags för en gruppbild! Men att få 6 tjejer att se bra ut samtidigt efter så mycket mat, fniss och vin var inte lätt! Därför kommer här två stycken….!

img_4418.JPG

img_4421.JPG

Tack Cilla för en härlig kväll!


[...] bara här och börja laga! [...]

OM ALLT HADE VARIT SOM VANLIGT….. | Monika Ahlbergs Mat | 2011-01-24 20:12:44

Hej MonicaS! Återkommer under dagen till dig, lägger ut en fisksoppa! Till dessert kan du göra chokladfondanten med karamelliserade äppelklyftor som jag gjorde till Gunnebo.....gott och enkelt! /Monika

monika | 2008-10-06 07:32:21

Hej! Får jag också be om råd? Jag får besök av mina 5 väninnor till helgen och de ska bo hos mig 3 nätter!! Men - jag tänkte servera fisksoppa - ev med aioli - den kvällen de kommer. Har du något bra tips på god fisksoppa - sån där len god med grädde och med hela fiskbitar i.. lax, skaldjur.. och vad har man som efterrätt? Äppelkaka eller chokladkaka eller något helt annat? På lördagen har jag tänkt servera ankbröst med råstekt potatis i ugn. Jag ska botanisera bland tilltuggen i ditt andra inlägg för att få tips till vad vi ska ha innan, men vad har man som efterrätt till anka? Behöver man sås till anka? Kram MonicaS

MonicaS | 2008-10-06 00:18:34

Hej Malin! Och Tack för beröm! Visst är det inte alltid så positivt här hemma men jag försöker att inte stressa upp mig och bryta ihop i onödan...:) Åh, så kul med tjejmiddag! Nu blir jag redan sugen igen fast jag var på en igår! Jag lägger ut lite tilltugg i ett inlägg så kommer det fler till nytta och nöje! Ha det så kul i morgon! Monika

monika | 2008-10-03 16:00:04

Hej Monica och tack för en mycket trevlig blogg. Jag är en trogen blogg läsare. Tack för alla dina bra o goda recept. Jag beundrar din positivitet och hur du lyckas fixa och organisera runt din familj och ditt yrke. Har själv två barn och vet vad det vill säga med att få vardagen att gå ihop med aktiviteter, mat, handling mm. Men du beskriver det så härligt och alltid med sån glädje, härligt! I morgon är det dax för mig att ha tjejmiddag, har du möjligen nåt bra tips på nåt tilltugg innan maten, gärna med skaldjur? Ha en härlig helg, kramar Malin i Kungälv.

Malin | 2008-10-03 13:57:17

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *